PapryczkaChili Posted January 5, 2010 Posted January 5, 2010 jak to nie ma dobrych karm? ja właśnie acanę polecam ;) stosujemy ją już ponad rok czasu jak nie dłużej i moje obie pannice się nią zajadają. nie ukrywam, że nie stosuję tylko tych dla małych ras, ale zmieniam smaki. bez problemu radzą sobie z gryzieniem, bo kawałki nie sa duże (nie używam tylko tych dla dużych ras ani dla seniorów). wcześniej byłam na royalu i innych i był problem z jedzeniem karmy, a jak się przerzuciłam na acanę to miski puste i co najfajniejsze widac było, jak się jej pięknie mięśnie kształtują, bo ta karma jest wysokobiałkowa (czyli to, czego psy potrzebują) i ładnie spalana przez psiaki. zresztą skład jest bardzo dobry i mnie przekonuje, chociaż cena znacząco wzrosła w ostatnich 2 latach ;) a z dodatków daję to, co powyżej, tylko winogrona od wielkiego dzwonu, bo podobno nie służą psiakom. nawet orzechy włoskie daję i sobie rozłupują i wyjadają sam środek ;) 1 Quote
Roxy Posted January 13, 2010 Posted January 13, 2010 Czy ktos z Was stosuje karme Choice????????? moze ktos podrzucic czy jest dobra? bo Pani w sklepie ja polecila....... Quote
Agucha Posted January 13, 2010 Posted January 13, 2010 Nie wiem czemu, ale "paniom w sklepach" jakoś ciężko mi uwierzyć ;) Na tą karmę osobiście się nie natknęłam. Gdzie ją sprzedają, u nas w PL? Quote
Agucha Posted January 13, 2010 Posted January 13, 2010 Ło matuchno! ceny to oni mają kosmiczne... jeżeli wartość = cena, to może i by było warto...ale w niższej cenie można nabyć na prawdę dobrą karmę :) Mogę polecić Acanę, moja Toffi dostaje ją od jakiegoś czasu i póki co jestem zadowolona - żadnych atrakcji gastrycznych i psu smakuje ;) Quote
Roxy Posted January 13, 2010 Posted January 13, 2010 No troche to kosztuje.... A znasz moze jakies stronki gdzie moge dostac probki acany??? bo jak mu zmienie karme to na taka aby byla dobra i mu smakowala. Quote
Agucha Posted January 13, 2010 Posted January 13, 2010 Acana nie produkuje próbek, mają 0,400 gramowe opakowania tzw. startery. [URL]http://acana-sklep.pl/forum/index.php?topic=9.0[/URL] Acanę chwali sobie dużo osób, włącznie z dogomaniakami ;) Karmę, o którą pytałas pierwszy raz widzę (na KrakVecie mają troszkę niższe ceny niz w innych sklepach) i nie sądzę żeby dużo osób mogło się wypowiedzieć, ale może znajdzie się osoba karmiąca nią swoje pupile ;) Skład jest porównywalny do Acany, a cena wyższa: [B]Główne składniki karmy[/B] Głównym składnikiem BEST CHOICE jest zawsze suche mięso (w zależności od rodzaju karmy jest to suszone mięso z kurczaka, indyka, jelenia, jagnięcia lub ryby). Gwarantuje to najwyższą jakość! [B]Analiza: [/B] wartość energetyczna - 3670kcal/kg, białko - 26%, tłuszcze - 16%, błonnik - 3%, składniki mineralne - 7,5%, popiół 7,5%, wilgotność - 8%, węglowodany - 39,5%, [B]składniki mineralne: [/B] wapń - 14g/kg, fosfor - 12g/kg, sód - 4g/kg, magnez - 1,05%, miedź - 23,99mg/kg, cynk - 197,11mg/kg, żelazo - 133mg/kg, mangan - 53mg/kg, jod - 3mg/kg, selen - 0,2mg/kg [B] składniki dodatkowe: [/B] witamina A - 20000 (IE/kg), witamina D3 - 2000 (IE/kg), witamina E - 250mg/kg, witamina B1 (tiamina) - 7mg/kg, witamina B2 (ryboflawina) - 11mg/kg, witamina B6 (piroksydyna) - 5mg/kg, witamina B12 (kobalamina) - 40mg/kg, witamina C - 100mg/kg, biotyna - 267mg/kg, kwas foliowy - 3mg/kg, niacyna - 53mg/kg, kwas pantotenowy - 27mg/kg, cholina - 1500mg/kg, L-karnityna - 50mg/kg, chondroityna - 90mg/kg, glukozamina - 100mg/kg, tauryna - 100mg/kg Quote
Siamensis Posted January 13, 2010 Posted January 13, 2010 karmiłam przez jakiś czas Nutro Choicem...rewelacji nie stwierdziłam. Zobaczcie jeszcze kto to produkuje...... Quote
Roxy Posted January 14, 2010 Posted January 14, 2010 A kto produkuje??? U mnie w sklepie nie mialam za duzego wyboru i musialam wziasc albo royala, ktorego toffik nie chce jesc (tego dla shih) albo choice tylko, ze z jagnieciny i narazie wcina to jak szalony!!!! royalka wzial 5 kuleczek i odchodzil a teraz PUSTA MISECZKA. Chcialam przejsc na acane ale nie mialam gdzie kupic bo za pozno sie zorientowalam. Narazie bede mu podawala ta a moze za kilka miesiecy mu zmienie Quote
Chefrenek Posted January 14, 2010 Posted January 14, 2010 Nutro Choice było kiedyś bardzo dobrą karmą. Niestety jakość spadła po wykupieniu jej przez Marsa czy Masterfood (generalnie któregoś z tych komercyjnych molochów). Quote
Agucha Posted January 14, 2010 Posted January 14, 2010 [quote name='Roxy']A kto produkuje??? U mnie w sklepie nie mialam za duzego wyboru i musialam wziasc albo royala, ktorego toffik nie chce jesc (tego dla shih) albo choice tylko, ze z jagnieciny i narazie wcina to jak szalony!!!! royalka wzial 5 kuleczek i odchodzil a teraz PUSTA MISECZKA. Chcialam przejsc na acane ale nie mialam gdzie kupic bo za pozno sie zorientowalam. Narazie bede mu podawala ta a moze za kilka miesiecy mu zmienie[/QUOTE] Jeżeli twój piesek ją lubi i toleruje to mu ją podawaj. Twoja wola ile będziesz wydawała na karmę, psu to różnicy raczej nie robi ;) jak będziesz miała dostęp do Acany - możesz spróbować :) Ps. Karma RC dla shih-tzu jest prawie tym samym co RC mini beauty. Różni się formą granulek i niewiele składem. Może spróbuj z tą drugą skoro shih-tzakowa twojemu chłopczykowi nie smakuje? ;) Quote
Siamensis Posted January 14, 2010 Posted January 14, 2010 Mars to wczesniejszy Masterfood, wiec niestety jest jak jest,chociaz skład jagnieciny dosyc wysoki. U nas po prostu włos zaczął robic sie nieciekawy to ucieklismy z tej karmy. Co nie znaczy,że innemu psiakowi tez ma byc zle. Próbowalismy tez acany dla szczeniaków z kura i łososiem,tez nie bardzo, najlepiej nam na pacyfice i grasslandzie z przewaga pacyfiki jednak. 1 Quote
Agucha Posted January 14, 2010 Posted January 14, 2010 Pacifica jest bardzo dobra jeśli chodzi o skład i dla psów uczulonych na kurczaka itp, ale nie każdy pies ma na nią chrapkę ;) Quote
Hawanka Posted January 15, 2010 Posted January 15, 2010 [quote name='Agucha']Pacifica jest bardzo dobra jeśli chodzi o skład i dla psów uczulonych na kurczaka itp, ale nie każdy pies ma na nią chrapkę ;)[/QUOTE] Zgadzam sie Super karma ale Mój Pedro nie moze jeść ze wzgledu na białko wysokie :( Quote
Siamensis Posted January 15, 2010 Posted January 15, 2010 [quote name='Agucha']Pacifica jest bardzo dobra jeśli chodzi o skład i dla psów uczulonych na kurczaka itp, ale nie każdy pies ma na nią chrapkę ;)[/QUOTE]to prawda, smak i zapach dość specyficzny....ale mój akurat jakiś wszystkożerny jest....pacyfike sam wybrał prawie... Quote
Agucha Posted January 15, 2010 Posted January 15, 2010 Ja też wnoszę ręce pod niebiosa, że moja sucz je wszystko co jej podsunę ;) Jednak spotkałam się z opiniami, że pacifica jest zbyt specyficzna dla niektórych psów :D Quote
Roxy Posted February 6, 2010 Posted February 6, 2010 Wiecie co zauwazylam, ze po choice wlos sie zrobil jakis matowy.... Toffikowi smakuje ale te wlosy...... sprobujemy niedlugo acany i zobaczymy.... Quote
Agucha Posted February 6, 2010 Posted February 6, 2010 A jak długo podajesz mu Choice' a? Może to wina przesuszonych pomieszczeń czy szamponu? :) Acanę wypróbuj, a nóż łyżka widelec ;) Quote
Hawanka Posted February 6, 2010 Posted February 6, 2010 A ja teraz daje swojemu FLATAZOR Protect DERMATO super karma dla psów długowłosych ras małych !!!! Mały wcina ;) Quote
Siamensis Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 to super,że chce jeść ;-) p.s. jaki macie fajny banerek...super Quote
Agucha Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 FLATAZOR, hmmm... nie słyszałam jeszcze? To karma z wyższej półki jak mniemam? Jak się ma w porównaniu do RC itp? Quote
Hawanka Posted February 8, 2010 Posted February 8, 2010 [quote name='Agucha']FLATAZOR, hmmm... nie słyszałam jeszcze? To karma z wyższej półki jak mniemam? Jak się ma w porównaniu do RC itp?[/QUOTE] Powiem tak mam psa który był przez dłuższy czas na royalu ale zawsze była rzadka kupa wiec szukałam dale przerobiłam acane ,ariona,best choice,animonde,eukanube,itp nie bede wypisywać wszystkich i zawsze było coś... Teraz jest na Flatazor kupki śliczne je ładnie włos piękny jednym słowem idealnie :) Quote
Roxy Posted March 4, 2010 Posted March 4, 2010 No i Toffik jest obecnie na acana lamb&apple. Narazie ja je, kupki 3x dziennie. Wlos mieciutki. Tylko przy zamowieniu nie dostalam miarki do karmy:( i nie wiem czy odpowiednia ilosc dostaje:( bazuje na miarce choice lamb & rice bo nie mam nic innego:(( Quote
Agucha Posted March 4, 2010 Posted March 4, 2010 [quote name='Roxy']No i Toffik jest obecnie na acana lamb&apple. Narazie ja je, kupki 3x dziennie. Wlos mieciutki. Tylko przy zamowieniu nie dostalam miarki do karmy:( i nie wiem czy odpowiednia ilosc dostaje:( bazuje na miarce choice lamb & rice bo nie mam nic innego:(([/QUOTE] Zważ na wadze kuchennej i będziesz miała porównanie ;) Quote
Roxy Posted March 29, 2010 Posted March 29, 2010 No i znowu mam tadka niejadka:( przyszla nowa dostawa acany a Toffik protestuje i nie je. Czasem troche skubnie karmy i odchodzi. No i znowu musze zmienic!!! Gorzej niz z dzieckiem Quote
Recommended Posts