Onomato-Peja Posted September 19, 2009 Share Posted September 19, 2009 Witam ! Zastanawiam się nad przejściem na barfa bardzo poważnie, ale mam pewien dylemat... Otóż mój pies, już 9cio letni, nie trawi kości, żadnych. W kalkulatorze na barf.pl wyszło nam mięsne kości :0.42 kg mięso :0.126 kg podroby, ryby, nabiał :0.126 kg warzywa, owoce :0.168 kg Kości całkiem sporo i czym mam je zastąpić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
isabelle30 Posted September 19, 2009 Share Posted September 19, 2009 chrzastkami np indyczymi. na kadlubach drobiowych tez jest sporo chrzastek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Onomato-Peja Posted September 20, 2009 Author Share Posted September 20, 2009 [quote name='isabelle30']chrzastkami np indyczymi. na kadlubach drobiowych tez jest sporo chrzastek[/quote] Dziękuję ;) Może chrząstki będzie trawił... Poczekam aż skończy worek i zaczynamy barfować ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karjo2 Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 A jak ocenilas, ze nie trawi kosci? Mielonych, rozdrobnionych tez nie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Onomato-Peja Posted September 20, 2009 Author Share Posted September 20, 2009 [quote name='karjo2']A jak ocenilas, ze nie trawi kosci? Mielonych, rozdrobnionych tez nie?[/quote] Dawałam : Mielone, w całości, w kawałkach, wędzone, gotowane, wszystkie zwracał ;) Wcześniej jadł dużo kości, ale parę miesięcy temu zaczął je zwracać niestrawione. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karjo2 Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 Gotowane, wedzone, a surowe? Lapki kurze, szyjki, korpusy tez ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Onomato-Peja Posted September 20, 2009 Author Share Posted September 20, 2009 [quote name='karjo2']Gotowane, wedzone, a surowe? Lapki kurze, szyjki, korpusy tez ?[/quote] No surowe, też podawałam ;) Łapki kurze go nie interesują wcale , szyjki nie wiem korpusy też nie wiem ... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karjo2 Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 To jakie kosci dostawal? Lapki mozna pokroic i domieszac do papki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Onomato-Peja Posted September 20, 2009 Author Share Posted September 20, 2009 [quote name='karjo2']To jakie kosci dostawal? Lapki mozna pokroic i domieszac do papki.[/quote] Najczęściej wołowe, zdarzały się też wieprzowe. No i mielone z kuraka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
isabelle30 Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 piszesz ze pies juz nienajmlodszy, wiec moze zaczynaja sie problemy gastryczne. bralas to pod uwage? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Onomato-Peja Posted September 20, 2009 Author Share Posted September 20, 2009 [quote name='isabelle30']piszesz ze pies juz nienajmlodszy, wiec moze zaczynaja sie problemy gastryczne. bralas to pod uwage?[/quote] No jasne, o to właśnie chodzi. Dlatego nie wiem czym zastąpić te kości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
isabelle30 Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 chodzilo mi raczej o diagnostyke wykluczajaca lub potwierdzajaca schorzenie ktore byc moze mozna jeszcze wyleczyc lub taka ktora jednoznacznie okresli ze podawanie psu surowego w tym wieku dopiero moze pogorszyc jego zdrowie. pies bardzo dlugo byl na suchym, a ono podraznia jelita (artykul w czasopismie naukowym opublokowany na podstawie wynikow otrzymanych doswiadczalnie przez niezalezny zespol naukowcow z akademii rolniczej ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karjo2 Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 Sprobuj od malej dawki pokrojonego korpusu, badz szyjki, zobaczysz jaka bedzie reakcja? Podejrzewam, ze inaczej sie nie da przekonac. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Onomato-Peja Posted September 20, 2009 Author Share Posted September 20, 2009 Dziękuję za odpowiedzi, spróbuję z tym korpusem i z szyjką ;) Kundel dostawał wcześniej raz na tydzień/ 2 takie barfowe żarełko z kośćmi ale właśnie pewnego razu kości niestrawione zwrócił no i od tamtej pory ciągle zwraca :roll: no to jutro gonię mamę po szyjki drobiowe :diabloti: isabelle30 - sorki, to nie problemy gastryczne, pomyliło mi się ;) Psy w pewnym wieku podobno przestają kości trawić. Podobno - bo nie wiem jak z tym jest na prawdę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
isabelle30 Posted September 20, 2009 Share Posted September 20, 2009 nie wiem jak u innych psow ale Dżek majac 19 lat nadal zarl kosci i surowe mieso....choc mu ciezko bylo bo zamiast zebow mial juz sieczke. i nowotwor jelit Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martens Posted September 21, 2009 Share Posted September 21, 2009 To nie jest moim zdaniem kwestia wieku. Mam suke 10 lat, od 2 na barfie, wcześniej 90% czasu na suchej karmie. I wcześniej też zjadane kości zwracała, gdy były podawane okazjonalnie, zwłaszcza gotowane czy wędzone. Swoją drogą kości wieprzowe, wołowe są cieżej strawne i starszemu psu trudniej je strawić. Zrobiłabym tak jak polecają dziewczyny - surowy korpus lub szyja z kurczaka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barabara Posted October 10, 2009 Share Posted October 10, 2009 Witam Moja sunia jest na 100% BARFie już grubo ponad pół roku. Na apetyt nie narzekm. Fakt, że od jakiegoś czasu nie chce jeśc kości (takich do gryzienia):shake:. Drobiowe jej miele. Niestety zauwarzyłam, że po kościach ma zatwardzenie. Czy zamiast części kości mogę dodawac jej skorupki jajek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karjo2 Posted October 10, 2009 Share Posted October 10, 2009 Bo razem z koscmi podaje sie jogurt, troche oliwy z oliwek, cos zapobiegajacego zaparciom. No i oczywiscie kosci miesne, nie same suche gnaty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barabara Posted October 11, 2009 Share Posted October 11, 2009 Ja nie podaje samych suchych gnatów:icon_roc:, tylko kości mięsne (kości karkowe, schabowe, porcje kacze, rzadziej rosołowe, żeberka, mostki i.in), do tego warzywa, co kilka dni kefir ( jogórt lub maślankę), siemie lniane, podroby i inne. Na urozmaicenie sunia nie może narzekac:shiny: Ona nie chce ich jeśc- mniejsze jej mielę, to wtedy jest ok- wpyla. Niestety i tak ma zaparcia.:-( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barabara Posted October 11, 2009 Share Posted October 11, 2009 Czytałam na BARFie, że zamiast kości można psu podawac skorupki jajek, ale zastanawiam się, czy dostarczą one tyle wapnia co kości? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
EMT Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 [QUOTE]Ja nie podaje samych suchych gnatów, tylko kości mięsne (kości karkowe, schabowe, porcje kacze, rzadziej rosołowe, żeberka, mostki i.in), do tego warzywa, [/QUOTE] I prawidłowo bo BARF to nie suche kości. Jeśli są zaparcia to w dieciei jest jednak za dużo wapnia, oprócz mięsno- kostnych kawałków podawać musisz podroby( nerki wołowe, cielęce, serce wołowe , cielęce, drobiowe, wątroba, śledziona itd) oraz część z tego co teraz dajesz zastąp skrawkami mięsnymi np. I będzie dobrze. Dorosłemu psu będącemu na BARFie nie ma potrzeby podawać skorupek- wystarczą jaja . Skorupki mogą byc przydatne dla szczeniaka, który nie może np pogryźć odpowiedniej ilości kości i chrząstek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karjo2 Posted October 12, 2009 Share Posted October 12, 2009 Jak nie je, to podawaj mielone, podlane oliwa. Do mieszanek warzywno- owocowych warto wgniesc cale jajka, ze skorupka (tylko sparzone). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barabara Posted October 13, 2009 Share Posted October 13, 2009 EMT sunia dostawała podroby regularnie i w ogóle. Na szczęście problem rozwiązany:multi:- trochę mniej kości, więcej mięsa, podrobów i warzyw, do tego odrobinę skorupek ( bo sunia jeszcze się rozwija). Dziękuję za radę:-) Karjo2 niestety nie mam możliwości zmielic kości karkowych, czy innych takich, a kurczaków suni nie podaję (z resztą sama jem sporadycznie), bo są nafaszerowane hormonami, no chyba, że trafi mi się ze wsi.:shake: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sprytna Posted October 30, 2009 Share Posted October 30, 2009 My z mamą dajemy psą kości ale tak twarde (ugotowane i z dużą ilością mieska) tagie nie do przegryzienia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karjo2 Posted October 30, 2009 Share Posted October 30, 2009 Nie wolno podawac kosci po obrobce termicznej (pieczeniu, gotowaniu), Staja sie wtedy lamliwe, mogo doprowadzic do przebicia przewodu pokarmowego, zalegac w jelitach, powodujac od niestrawnosci do skretu zoladka. Poza tym sa wyplukane z jakichkolwiek wartosci odzywczych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.