Onaa Posted March 21 Author Share Posted March 21 Na koncie Łatusia wpłata od Keyuta ❤️- 50zł, jest też kolejna miesieczna deklarację na hotelik - 25zł od Kaas1 - bardzo dziękujemy :). Wklejam fakturkę za badanie z krwi - kontrola próby wątrobowe, i wyniki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaaga Posted March 22 Share Posted March 22 Reniu, na wątrobę podaj Łatkowi Sylimarol. Mam przetestowane chyba wszystkie weterynaryjne leki łącznie z zastrzykami i najlepsze oraz najszybsze efekty były po zwykłym Silimarolu. To czysty ostropest plamisty i działa lepiej, niż te drogie niby super, hiper środki. Kupiłam ostatnio na allegro po 7 zł za opakowanie. Wystarczy to mniejsze steżenie. Skoro podajesz leki a wyniki nadal są poza normą, to nie zaszkodzi spróbować, to naturalny środek. 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nesiowata Posted March 22 Share Posted March 22 Dnia 22.03.2023 o 11:46, Jaaga napisał: Reniu, na wątrobę podaj Łatkowi Sylimarol. Mam przetestowane chyba wszystkie weterynaryjne leki łącznie z zastrzykami i najlepsze oraz najszybsze efekty były po zwykłym Silimarolu. To czysty ostropest plamisty i działa lepiej, niż te drogie niby super, hiper środki. Kupiłam ostatnio na allegro po 7 zł za opakowanie. Wystarczy to mniejsze steżenie. Skoro podajesz leki a wyniki nadal są poza normą, to nie zaszkodzi spróbować, to naturalny środek. A mniejsze stężenie to ile? Może być dla psa 100 mg? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Onaa Posted March 22 Author Share Posted March 22 Dnia 22.03.2023 o 11:46, Jaaga napisał: Reniu, na wątrobę podaj Łatkowi Sylimarol. Mam przetestowane chyba wszystkie weterynaryjne leki łącznie z zastrzykami i najlepsze oraz najszybsze efekty były po zwykłym Silimarolu. To czysty ostropest plamisty i działa lepiej, niż te drogie niby super, hiper środki. Kupiłam ostatnio na allegro po 7 zł za opakowanie. Wystarczy to mniejsze steżenie. Skoro podajesz leki a wyniki nadal są poza normą, to nie zaszkodzi spróbować, to naturalny środek. Takie opakowanie stężenie 100mg to wystarczy jedna tabletka dziennie dla pieska 13kg ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaaga Posted March 23 Share Posted March 23 Dnia 22.03.2023 o 12:12, Nesiowata napisał: A mniejsze stężenie to ile? Może być dla psa 100 mg? 35 mg Dnia 22.03.2023 o 21:33, Onaa napisał: Takie opakowanie stężenie 100mg to wystarczy jedna tabletka dziennie dla pieska 13kg ? 1 tabl. 35 mg, lub połówka 70 mg. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poker Posted March 23 Share Posted March 23 Nie powinno się dzielić Sylimarolu. Żadnych tabletek bez rowka nie powinno się dzielić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sue Posted March 23 Share Posted March 23 Dnia 23.03.2023 o 16:04, Poker napisał: Nie powinno się dzielić Sylimarolu. Żadnych tabletek bez rowka nie powinno się dzielić. a co zrobić jak np. kot nie zje za nic całej? rozdrobnić? to chyba wychodzi na to samo. Podawalam sylimarol i za nic nie dało się wcisnąć całej. Może pies ma inaczej bo wydaje mi się że łatwiej łyka "zamaskowane" tabletki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poker Posted March 23 Share Posted March 23 Jeżeli ma przyjąć całą tabletkę, to można podzielić na kawałki i wszystkie podać, bo dostaje całą dawkę. Nie wolno dzielić i podawać na porcję tylko część. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rozi Posted March 23 Share Posted March 23 Bez jaj, o co chodzi? Czasem lek ma otoczkę taką chroniącą przewód, no trudno, nie będzie ochroniony, przecież to nie kwas solny... Zawsze rozgniatałam tabletki, jeśli całej nie dało rady podać. Swoje też gryzę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
feryenne Posted March 23 Share Posted March 23 Dnia 23.03.2023 o 18:54, rozi napisał: Bez jaj, o co chodzi? Czasem lek ma otoczkę taką chroniącą przewód, no trudno, nie będzie ochroniony, przecież to nie kwas solny... Zawsze rozgniatałam tabletki, jeśli całej nie dało rady podać. Swoje też gryzę. Nie chodzi o rozdrobnienie, tylko podział. Substancja czynna może nie być rozłożona w tabletce jednolicie i jeśli podzielisz na dwie dawki może w nich być znacząco różna ilość rzeczywistego leku. 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poker Posted March 23 Share Posted March 23 Są tabletki, które muszą dotrzeć w całości do jelit, więc pogryzione nie będą właściwie działać, tzn. gorzej albo w ogóle nie. Tabletki bez rowka stanowią mieszaninę niejednorodną i np. w jednej połówce może być cały lek, a w drugiej wypełniacz. I może dojść do przedawkowania albo nie podania leku. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Onaa Posted March 24 Author Share Posted March 24 O to nie wiedziałam że tak jest , myślałam że w tabletkach lek - ta substancja czynna - jest jakoś tak rozłożona równomiernie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Poker Posted March 24 Share Posted March 24 Tabletki z rowkami można dzielić. Leki weterynaryjne mają częściej rowki niż dla ludzi. Kapsułki czasem wolno wysypywać , a niektórych nie wolno. . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Onaa Posted March 29 Author Share Posted March 29 Na koncie Łatusia wpłata od Dulskiej ❤️- 20zł, mamy też deklarację stałą 30zł na pół roku od MikAga - bardzo dziękuję :). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jaaga Posted March 29 Share Posted March 29 Dnia 23.03.2023 o 22:42, Poker napisał: Są tabletki, które muszą dotrzeć w całości do jelit, więc pogryzione nie będą właściwie działać, tzn. gorzej albo w ogóle nie. Tabletki bez rowka stanowią mieszaninę niejednorodną i np. w jednej połówce może być cały lek, a w drugiej wypełniacz. I może dojść do przedawkowania albo nie podania leku. Zawsze dzielę Sylimarol i działa, a efekty widac w wynikach badań kontrolnych juz po tygodniu podawania. Mam małe psy, więc nawet najmniejsza tabletka jest za duża, a wypełnienie to przeciez tylko ostropest, a nie np antybiotyk czy psychotrop. Doradziłam, co u mnie skuteczne, ale oczywiście kazdy zrobi, jak uważa. Nawet moja neurolog dzieli kapsułki czy tabletki dojelitowe, bo mówi, ze lepiej zeby cokolwiek się wchłonęło, niz nic nie podać, a na małe pieski nie ma takich dawek. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Onaa Posted March 29 Author Share Posted March 29 Łatuś był dzisiaj na wizycie kontroli u ortopedy - był bardzo poruszony, tyle nowych wrażeń, zapachów 🙂 Pan doktor jest z jego stanu zadowolony. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elik Posted March 29 Share Posted March 29 Dnia 29.03.2023 o 20:25, Onaa napisał: Pan doktor jest z jego stanu zadowolony. To ja też 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ellig Posted March 31 Share Posted March 31 Dzielny Łatuś ❤️ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Onaa Posted April 1 Author Share Posted April 1 Na Łatusia czeka miejsce w hoteliku u Szafirki. To daleka droga. Dobrze że Łatek znosi dobrze zmiany i lubi nowe rzeczy i jak coś się dzieje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sunnynight Posted April 1 Share Posted April 1 Dobrze, że się udało. Łatuś to super psiak, dałaś mu taki pozytywny ładunek energii, że na pewno szybko i świetnie się przystosuje. Kiedy jedzie? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Onaa Posted April 1 Author Share Posted April 1 Dnia 1.04.2023 o 19:10, sunnynight napisał: Dobrze, że się udało. Łatuś to super psiak, dałaś mu taki pozytywny ładunek energii, że na pewno szybko i świetnie się przystosuje. Kiedy jedzie? W tygodniu po Świętach. Dokładnie jeszcze nie mam ustalonego dnia. Z ciężkim sercem , ale już nic więcej nie jestem w stanie mu dać. Będziemy za nim bardzo tęsknić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sunnynight Posted April 1 Share Posted April 1 Domyślam się, że będziecie. Pies dosłownie rozkwitł przy Tobie! Ale czasem przychodzi moment, że trzeba się pożegnać. Myślę, że Łatusiowi będzie tam lepiej - na pewno nie lepiej niż z Tobą!, ale lepiej niż w mieście. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mazowszanka13 Posted April 2 Share Posted April 2 Potwierdzam moje 15 zł dla Łatka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konfirm31 Posted April 2 Share Posted April 2 I ja potwierdzam 20 zł z Frania, który znalazł dom 🙂. Proszę o nr konta na pw. Wpłacę po 10bm. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filipki Posted April 2 Share Posted April 2 Również poproszę o nr konta, bo deklarację złożyłam a pieniążków nie wpłaciłam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts