elik Posted August 3, 2021 Share Posted August 3, 2021 14 minut temu, Tyśka) napisał: Praktycznie wszyscy (4 z 6 sponsorów) się wypowiedzieli (są za przekazaniem spadku Fidusiowi). Jedynie Baltimoore i siostra elficzkowej nie odpowiedziały jeszcze, ale Baltimoore dawno nie widziałam na Dogomanii. Czyli mogę przelać kwotę 209,53 zł na konto Fidusia? Bardzo Wam dziękuję za taką właśnie decyzję. Fidusiowi bardzo się przydadzą te pieniążki. Żegnaj Promyczku słodki psiaczku 🙂 Wiem, że co złego, to nie TY! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tyśka) Posted August 3, 2021 Author Share Posted August 3, 2021 1 minutę temu, elik napisał: Czyli mogę przelać kwotę 209,53 zł na konto Fidusia? Bardzo Wam dziękuję za taką właśnie decyzję. Fidusiowi bardzo się przydadzą te pieniążki. Jak najbardziej możesz :) Siostra elficzkowej już też się wypowiedziała. Dziękuję Ci elik za skarbnikowanie Promysiowi :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elik Posted August 3, 2021 Share Posted August 3, 2021 4 minuty temu, Tyśka) napisał: Jak najbardziej możesz 🙂 Siostra elficzkowej już też się wypowiedziała. Dziękuję Ci elik za skarbnikowanie Promysiowi 🙂 Super 🙂 Mam numer konta więc już mogę przelać. Nie ma za co dziękować Tysiu 🙂 Skarbnikowanie bezdomniaczkom to przyjemna pomoc dla nich. Tak więc cała przyjemność po mojej stronie 🙂 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
joim Posted August 3, 2021 Share Posted August 3, 2021 82 złote należą się Promyczkowi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elik Posted August 3, 2021 Share Posted August 3, 2021 23 minuty temu, elik napisał: Czyli mogę przelać kwotę 209,53 zł na konto Fidusia? Bardzo Wam dziękuję za taką właśnie decyzję. Fidusiowi bardzo się przydadzą te pieniążki. Żegnaj Promyczku słodki psiaczku 🙂 Wiem, że co złego, to nie TY! 20 minut temu, Tyśka) napisał: Jak najbardziej możesz 🙂 Siostra elficzkowej już też się wypowiedziała. Dziękuję Ci elik za skarbnikowanie Promysiowi 🙂 Tysiu kochana, bardzo Cię proszę poinformuj deklarowiczów, żeby nie wpłacali już na dotychczasowe konto Promyczka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlfaLS Posted August 3, 2021 Share Posted August 3, 2021 4 godziny temu, Moli@ napisał: Chyba każda dorosła osoba ma NIP? Gdyby elik odpowiedziała wetce - nie podam do faktury numeru NIP bo... nie byłoby tej afery. Odpowiedzieć - nie mam to może na dogo..., przeszłoby bez echa. Moli@ - nie każda :). Kiedyś, lata temu, każdy, kto płacił jakiekolwiek podatki miał. To był dla US najważniejszy numer podatnika. Teraz, od kilku już lat urzędy identyfikują podatników po PESEL-u. Tylko przedsiębiorcy czyli ludzie z działalnością gospodarczą maja obowiązek posługiwania się NIP-em. Ci, co mieli kiedyś NIP i mają jeszcze gdzieś zanotowany ten numer to po prostu go mają, jak nie mają notatek to po prostu idą do US i dostają informację jaki numer mieli. Nowym, np. młodym osobom ten numer nadaje się gdy jest taka potrzeba bo np. zaczynają prowadzić działalność gospodarczą, zakładają spółkę czy coś w tym typie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moli@ Posted August 4, 2021 Share Posted August 4, 2021 6 godzin temu, AlfaLS napisał: Moli@ - nie każda :). Kiedyś, lata temu, każdy, kto płacił jakiekolwiek podatki miał. To był dla US najważniejszy numer podatnika. Teraz, od kilku już lat urzędy identyfikują podatników po PESEL-u. Tylko przedsiębiorcy czyli ludzie z działalnością gospodarczą maja obowiązek posługiwania się NIP-em. Ci, co mieli kiedyś NIP i mają jeszcze gdzieś zanotowany ten numer to po prostu go mają, jak nie mają notatek to po prostu idą do US i dostają informację jaki numer mieli. Nowym, np. młodym osobom ten numer nadaje się gdy jest taka potrzeba bo np. zaczynają prowadzić działalność gospodarczą, zakładają spółkę czy coś w tym typie... Za zmianami trudno nadążyć :( ale każdy kto płacił jakikolwiek podatek miał, czyli rozumiem pracował zawodowo - płacił podatek - miał NIP? Czyli odpowiedź powinna być jedna..., mam, ale nie mam obowiązku udostępnić ...., nie prowadzę działalności gospodarczej, fundacji (dodatkowy numer). Nie na wszystkim musimy się znać ale warto pytać..., wyjaśniać Dzięki za odpowiedź :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rozi Posted August 4, 2021 Share Posted August 4, 2021 Molly, moim zdaniem Elik powiedziała, że nie ma NIP w sensie że nie zna numeru. Skrót myślowy. Wetka źle zrozumiała. Pozdro dla Promuli! 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moli@ Posted August 4, 2021 Share Posted August 4, 2021 1 godzinę temu, rozi napisał: Molly, moim zdaniem Elik powiedziała, że nie ma NIP w sensie że nie zna numeru. Skrót myślowy. Wetka źle zrozumiała. Pozdro dla Promuli! Rozi, nie ma co tego wałkować... Od początku pisałam, że mogę zrozumieć, że nie chciała podać numeru ale to się inaczej załatwia. Jeżeli powiedziałaby, że nie zna / nie pamięta..., to chyba byłby ciąg dalszy kontaktu elik - wetka? Nikt niczego nie wyjaśnił a czas mijał. Teraz pretensje do mnie - że mnie nie dotyczy sprawa rozliczeń ale jak widać od kwietnia do połowy lipca, nikt się nie zainteresował. ps czytasz ze zrozumieniem więc wiesz, że konflikt pomiędzy mną a elik to stara sprawa ( przed Marcelkiem, Lumi i Suzi) i nie chodziło o paragony..., o którym WiosnaA - osoba decyzyjna wiedziała..., po prostu życie zweryfikowało plany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moli@ Posted August 4, 2021 Share Posted August 4, 2021 U Promyczka wszystko dobrze :) Stan skóry i sierści poprawił się..., przyspieszyło odrastanie sierści (u Promyczka i Szagusia). Obaj dostają siemię lniane + witaminy GeriatiVet. Zastanawiam się czy to przypadek czy ten zestaw dał "kopa" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlfaLS Posted August 4, 2021 Share Posted August 4, 2021 4 godziny temu, Moli@ napisał: Za zmianami trudno nadążyć 😞 ale każdy kto płacił jakikolwiek podatek miał, czyli rozumiem pracował zawodowo - płacił podatek - miał NIP? Czyli odpowiedź powinna być jedna..., mam, ale nie mam obowiązku udostępnić ...., nie prowadzę działalności gospodarczej, fundacji (dodatkowy numer). Nie na wszystkim musimy się znać ale warto pytać..., wyjaśniać Dzięki za odpowiedź 🙂 Tak, pracował zawodowo, miał emeryturę, działalność - cokolwiek - to miał. Fakt, że to było lata temu i większość ludzi nie tylko nie pamięta swojego NIP-u ale nawet faktu, że go w ogóle mieli :))). Teraz ten numer to PESEL, Nip tylko dla przedsiębiorców :-). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ewa Marta Posted August 4, 2021 Share Posted August 4, 2021 Dzień dobry, chciałam bardzo podziękować za przekazanie pozostałych po adopcji Promyka funduszy naszemu Fidusiowi. 209,53 zł jest już na jego koncie. Dziękuję bardzo Tyśce, że zgłosiła Fidusia i darczyńcom za wyrażenie zgody na zasilenie konta staruszka Fidusia. Bardzo dziękuję elik za przesłanie tej kasy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jankamałpa Posted August 4, 2021 Share Posted August 4, 2021 A mnie się tak jakoś bardzo smutno zrobiło po tym wszytkim co zostało tu napisane na wątku. A najbardziej szkoda Promyczka, tak go wszyscy kochali i zachwycali się nim, a teraz odnosze wrażenie, że wszyscy jak jeden mąż się od niego odwrócili. Dla mnie prawidziwa miłość jest taka jak z listu śp. Pałwa zacytuje frgment: "4. Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest. Miłość nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą; 5 nie dopuszcza się bezwstydu, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego; 6 nie cieszy się z niesprawiedliwości, lecz współweseli się z prawdą. 7 Wszystko znosi, wszystkiemu wierzy, we wszystkim pokłada nadzieję, wszystko przetrzyma. 8 Miłość nigdy nie ustaje, Ot taka refleksja, tylko. 5 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tyśka) Posted August 4, 2021 Author Share Posted August 4, 2021 Czemu się odwrócili? Nadal Promysia tak samo kocham. ;) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiyoshi Posted August 5, 2021 Share Posted August 5, 2021 9 godzin temu, jankamałpa napisał: A mnie się tak jakoś bardzo smutno zrobiło po tym wszytkim co zostało tu napisane I ja się z Tobą zgadzam.... Przykro mi- podobnie jak Tobie i chyba z tych samych wzgledow Zwłaszcza żal że piesio staruszek, chory.... Utrzymanie drogie... Jakoś tak.... Można było jednak pomyśleć by nawet już dom stały.... Jednak wesprzeć, ale nic... Ważne że ma dom. Ja też podobnie jak Ty Janeczko będę próbować jakoś Promyczka wspierać... Chociaż nie wiem skąd na wszystko nabrać... :( 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
limonka80 Posted August 5, 2021 Share Posted August 5, 2021 Hej, nie wszyscy się odwrócili :-)) ja też jestem u Promysia i choć ostatnio zrujnowana jestem, to w razie potrzeby wesprę chopaka. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tyśka) Posted August 5, 2021 Author Share Posted August 5, 2021 Myślę, że więcej osób wesprze jak zajdzie potrzeba. Ale psiak ma DS, więc darczyńcy mają prawo wiedzieć o zmianie statusu i poprosiłam ich jedynie, aby weszli na wątek, zapzonali się z nim i podjęli decyzję odnośnie spadku (spadku!). Kto chce, zostawia deklarację przecież, kto nie - przekazuje ją innemu psu, który jest bezdomny i w większej potrzebie - nie można tego narzucić czy oceniać. Do tej pory nikt nie oceniał darczyńców, że przenieśli deklaracje, mimo że jakiś pies został na stałe w DT (decyzja DT), a nadal był tak samo schorowany. To sprawa naprawdę indywidualna, więc nie na miejscu jest oceniać czyjąś decyzję. A na deklaracje decydować może wiele czynników, nie tylko czy piesek schorowany i starszy. ;) Ja jestem wdzięczna darczyńcom, że wspierali tyle lat Promysia, również kiedy wrócił z adopcji :) Tak czy inaczej, jak będzie potrzebna pomoc finansowa to nie sądzę, że Moli@ zostanie z tym sama. Głowa do góry i więcej życzliwego patrzenia na innych;) 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moli@ Posted August 5, 2021 Share Posted August 5, 2021 Promyk jest starszym, niewidomym pieskiem..., po przejściach i nie widzę sensu fundować mu kolejnej zmiany / stresu. Ile razy dziadunio może zmieniać domy? Jak wytłumaczyć psu że to niby dla jego dobra? Bo co w tym dobrego..., nowe otoczenie nowy opiekun..., nowe zasady do których musiałby się przyzwyczaić. Utrzymanie diety też nie do końca pewne ( bo przygotowane domowe jedzenie zdrowsze ) - niekoniecznie... biegunki (wolne stolce) nie brały się z powietrza. Po dwóch latach niewidomy psuch zna każdy kącik w domu, zna teren działki..., znajome zapachy, odgłosy. Ma swoich ludzi..., zaprzyjaźnionych kolegów..., ustalony rytm dnia, swoje przyzwyczajenia - np spanie w łóżku- nie każdemu pasuje. Niewidome psy (tak jak niewidomi ludzie) na nieznanym terenie zachowują się w ten sam sposób - szukają bezpiecznego miejsca np ściana, ogrodzenie, meble przy których stoją (często główką w stronę ściany), chodzą przy ścianach, nasłuchują/ węszą - podnoszą do góry głowę, kręcą - to nie jest oznaką choroby neurologicznej, jak niektórzy sądzą nawet tu na dogo. Potrafią ze strachu gryźć. Wybudzony niewidomy pies szybciej ugryzie czy złapie lekko za rękę niż zdrowy. Promyk, że względu na kręgosłup nie powinien chodzić po schodach..., nie ma pewności że byłby noszony. Najczęściej pies przy podnoszeniu brany jest tylko pod przednie łapki - co kończy się źle. O Pani, która miała przyjąć dziadunia wiemy tylko że jest po 70ce i mieszka w bloku. Promyk jest aktywnym, ciekawskim, odważnym pieskiem..., zawsze pierwszy :) Kręci się pod nogami - trzeba uważać. Przyzwyczajony do spacerów (szybkim krokiem)..., do biegania luzem po ogrodzie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zagrodowy pies polski Posted August 5, 2021 Share Posted August 5, 2021 11 godzin temu, jankamałpa napisał: A mnie się tak jakoś bardzo smutno zrobiło po tym wszytkim co zostało tu napisane na wątku. A najbardziej szkoda Promyczka, tak go wszyscy kochali i zachwycali się nim, a teraz odnosze wrażenie, że wszyscy jak jeden mąż się od niego odwrócili. Nie rozumiem o jakim odwróceniu jest mowa. Przecież powinnyśmy się cieszyć, że Promyczek ma dom i podziękować Moli za podjęcie decyzji. Zawsze robimy wszystko, aby dogomaniacki piesek znalazł swój DS. Promyś zostaje u Moli i wszyscy wiedzą, że jest to najlepszy domek dla niego i opiekę będzie miał wspaniałą. Jak piesek ma już DS to i tak myślimy o nim i czekamy na wiadomości. Oraz wspieramy, jeżeli jest taka potrzeba, tak jak np. Sowa wspierała właścicielkę Abi, mimo, że Abi już była w domu stałym. Gratulacje Promyczku i wszystkiego dobrego w swoim stałym domku:):) 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiyoshi Posted August 5, 2021 Share Posted August 5, 2021 1 godzinę temu, Tyśka) napisał: ) Tak czy inaczej, jak będzie potrzebna pomoc finansowa to nie sądzę, że Moli@ zostanie z tym sama. Głowa do góry i więcej życzliwego patrzenia na innych;) Tysiu myślę że nie możesz stawiać jako wyrocznia odnośnie tego co inni maja myśleć i co odczuwać... Życzliwość też jest dosyć względna w takiej sytuacji... Ty czujesz życzliwość do darczyńców... Ja czuję życzliwość do psa który jest dość drogi w utrzymaniu i w gruncie rzeczy gdyby poszedł do adopcji do bloku do tej starszej Pani... to też z opcją pomagania finansowego.... Hmmm Ja mam chyba inna empatie w sobie.... Nie zostawiłam Kubusia z przytuliska który jest już u Ewy na DS tylko walczę o każdy grosz dla niego....Bo leczenie i utrzymanie to Fortuna... A ja czuję się "zawsze odpowiedzialna za to co oswoilam". I tak samo tutaj... Nie wiem jaki jest rzeczywisty co miesięcznych koszt utrzymania psiaka? Za bardzo nie jestem na bieżąco. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tyśka) Posted August 5, 2021 Author Share Posted August 5, 2021 Przepraszam, kiyoshi - ale decyzja należy zawsze do darczyńców i należy ją uszanować. Naprawdę nikt nie zrobił niczego po złości. A jeśli Moli@ będzie potrzebować wsparcia to jestem spokojna, że je otrzyma. Przecież adopcja Promyka przez Moli@ nie oznacza od razu zamknięcia wątku i zamknięcia się na pomoc Promysiowi. Więcej tutaj nie wypowiem się na ten temat, oczywiście będę zaglądać na wątek i wspólnie z Promysiem wszystko przeżywać - ale nie będę włączać się w jakieś dyskusje. To do niczego nie prowadzi. Decyzja została podjęta przez Moli@ (o adopcji), przez darczyńców (o spadku), wszystko jest już jasne. Dobrego dnia :) 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rozi Posted August 5, 2021 Share Posted August 5, 2021 Molly została postawiona pod ścianą, więc adoptowała. Dla dobra psa. 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiyoshi Posted August 5, 2021 Share Posted August 5, 2021 26 minut temu, rozi napisał: Molly została postawiona pod ścianą, więc adoptowała. Dla dobra psa. To oczywista oczywistość.... Za którą jeszcze ktoś postawił Ci czerwona strzałkę.... Zaraz ja dostanę kolejna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rozi Posted August 5, 2021 Share Posted August 5, 2021 4 minuty temu, kiyoshi napisał: To oczywista oczywistość.... Za którą jeszcze ktoś postawił Ci czerwona strzałkę.... Zaraz ja dostanę kolejna. Mnie to wiesz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zagrodowy pies polski Posted August 5, 2021 Share Posted August 5, 2021 3 minuty temu, rozi napisał: Molly została postawiona pod ścianą, więc adoptowała. Dla dobra psa. Ja tego tak nie widzę. Promyczek nie miał wracać do schronu, tylko miał zmienić dom. Moli zdecydowała się adoptować Promyczka, bo uważała, że jej dom jest lepszy niż każdy inny. Zgadzam się z jej zdaniem, bo uważam, że cudownie opiekuje się Promyczkiem. Ale Moli miała wolną wolę, jest osobą odpowiedzialną, doświadczoną Dogomaniaczką i wiedziała co robi. Co więcej zapewniła, że Promyczek będzie miał środki na utrzymanie. Dlatego uszanujmy jej decyzję i podziękujmy jej. Tysia postąpiła zgodnie z zasadami. Jeżeli pies zostaje adoptowany, to właściciel zapewnia utrzymanie psa a o spadku po piesku darczyńcy decydują indywidualnie (mogą np. poprosić o zwrot środków na swoje konto lub wskazać inny sposób zagospodarowania tych pieniążków). Rozi, Kyioshi, przecież jeżeli masz taką wolę, to wspomóż Moli prywatnie i każda inna osoba może też ją wspomóc w sposób jaki wskaże Moli. Poza tym jest zakładka, gdzie właściciele psów już znajdujących się w DS zwracają się o pomoc. Zaufajmy Moli, przecież wie, że ją wspieramy, kochamy Promyczka i jeżeli będzie potrzebowała pomocy, to niech sama powie jak jej pomóc. 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts