panbazyl Posted September 24, 2012 Share Posted September 24, 2012 a ja wcale nie robię od późnej wiosny..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agNeta Posted September 25, 2012 Share Posted September 25, 2012 [quote name='alex_sandereczka']No właśnie ja robię teraz takim czymś do rozdrabniania warzyw i wygląda to bardziej jakbym starła te warzywa, niż jak papka... Póki co t chyba może być, ale na dłuższą metę?[/QUOTE] Nie ważne jak to wygląda, ważne aby warzywko było rozdrobnione ;) Ja tam myślę, że i na dłuższą metę spokojnie tak może być :) [quote name='panbazyl'][COLOR=#3E3E3E]a ja wcale nie robię od późnej wiosny.....[/QUOTE] Ja do lata robiłam, aż mi gdzieś tak w połowie wakacji pies "powiedział": stop warzywom! :lol: Tak sobie myślę, że znów spróbuję z tymi papkami jak będę nowy mix podrobowy robić, zobaczymy co pies na to...[/COLOR] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panbazyl Posted September 25, 2012 Share Posted September 25, 2012 ja pewnie też zacznę niedługo powolne powroty do mixów warzywno-owocowych. Bo sezon na wszystko w pełni :) Jednak w lecie psy nie potrzebują papek, często nawet mięcha nie chcą jeść. Tylko wodę piją a jedzą późno w nocy. Ale idzie zima. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
A&L Posted September 25, 2012 Share Posted September 25, 2012 Hej ;) Mam w planach przestawienie psicy na BARFa, studiuję właśnie ten obszerny topik, ale troszkę mi z tym zejdzie, więc mam kilka pytań, które mi się nasuwają: Po 1 czy są jakieś zakazy co do łączenia produktów? Jeżeli chodzi o podroby, to są jakieś "zakazane" rodzaje? Czytam, że można mieszać papkę z mięsem, a co z mieszaniem papki z na przykład kefirem, jajkiem, olejami? Ogólnie - jakie są zakazy w tej diecie? (Oczywiście te podstawowe znam, ale czy są jakieś inne?) Z góry dzięki za odpowiedź, idę szkolić się dalej :evil_lol: :mdleje: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajusza Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 [quote name='A&L']Hej ;) Mam w planach przestawienie psicy na BARFa, studiuję właśnie ten obszerny topik, ale troszkę mi z tym zejdzie, więc mam kilka pytań, które mi się nasuwają: Po 1 czy są jakieś zakazy co do łączenia produktów? Jeżeli chodzi o podroby, to są jakieś "zakazane" rodzaje? Czytam, że można mieszać papkę z mięsem, a co z mieszaniem papki z na przykład kefirem, jajkiem, olejami? Ogólnie - jakie są zakazy w tej diecie? (Oczywiście te podstawowe znam, ale czy są jakieś inne?) Z góry dzięki za odpowiedź, idę szkolić się dalej :evil_lol: :mdleje:[/QUOTE] ja polecam forum "barfny świat", tam wszystkiego możesz się dowiedzieć :-) Ja barfuje od niedawna ale z tego co wiem to: - mięsa nie powinno się łączyć z warzywami, bo inaczej są trawione, możesz warzywa dosmaczyć trochę albo trochę warzyw przemycić w mięsie ale generalnie nie powinno się ich łączyć; - w podrobach uważaj na wątrobę bo możesz przedawkować wit. A, Wega ważąc 20kg powinna dostawać wątroby ok. 20g - powinno się warzywa mieszać z olejem, gdyz łatwiej się przyswajają witamy rozpuszczalne w tłuszczach, - zalecany olej to rybny - najlepiej z łososia albo z dorsza - nie mylić z tranem. Co do zakazów - nie powinno dawać się podrobów z wieprzowiny. i są różne praktyki - niektórzy wogóle nie dają wieprzowiny, i też nie którzy nie dają nabiału. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evel Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 Teoretycznie papki właśnie nie powinno się mieszać z mięsem-mięsem, a z podrobami (byle nie wieprzowymi) czy nabiałem owszem ;) Co do zakazów to każdy sam musi poznać ograniczenia swojego psa - Ty masz chyba westie, prawda? Więc najlepiej byłoby zacząć od nieczyszczonych żołądków (żwaczy), a potem kości z mniejszych zwierząt (kurczak, indyk, gęś, kaczka, przepiórka, królik itd.), sprawdzać reakcje na inne mięsa/mięsne kości - u nas np. kości wieprzowe są wykluczone, bo suka nie trawi, z kolei filodendron ma pudelka, który wsuwa wieprzowinę, także ile psów, tyle zasad ;) [FONT=Verdana][quote name='Kajusza'][/FONT] [FONT=Verdana]- w podrobach uważaj na wątrobę bo możesz przedawkować wit. A, Wega ważąc 20kg powinna dostawać wątroby ok. 20g [/FONT][FONT=Verdana][/QUOTE][/FONT] [FONT=Verdana]Ale to dawka dzienna czy jak? Bo Zu dostaje wątróbkę w pewnych odstępach czasowych z papką i wątróbki jest w tej porcji 100g/150g papki.[/FONT] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panbazyl Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 kupiłam dziś dwa serducha wołowe :) ale wielkie!!!!!! i do tego 10 kg kości schabowych po 2.60 za kg. Będzie wyżera!!!! na za tydzień znów zamówiłam jakieś podobne smakołyki - z nadzieją że przywiozą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
A&L Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 [quote name='Kajusza']ja polecam forum "barfny świat", tam wszystkiego możesz się dowiedzieć :-) Ja barfuje od niedawna ale z tego co wiem to: - mięsa nie powinno się łączyć z warzywami, bo inaczej są trawione, możesz warzywa dosmaczyć trochę albo trochę warzyw przemycić w mięsie ale generalnie nie powinno się ich łączyć; - w podrobach uważaj na wątrobę bo możesz przedawkować wit. A, Wega ważąc 20kg powinna dostawać wątroby ok. 20g - powinno się warzywa mieszać z olejem, gdyz łatwiej się przyswajają witamy rozpuszczalne w tłuszczach, - zalecany olej to rybny - najlepiej z łososia albo z dorsza - nie mylić z tranem. Co do zakazów - nie powinno dawać się podrobów z wieprzowiny. i są różne praktyki - niektórzy wogóle nie dają wieprzowiny, i też nie którzy nie dają nabiału.[/QUOTE] Ale mięsa nie łączyć z warzywami w jednym posiłku czy na przykład w jednym dniu też nie wolno? Powiedzmy że rano papka, a wieczorem mięcho/kości. Można tak? Bo jakoś dla mnie by to dziwne było, jakbym miała dać suce jednego dnia samą papkę, a na drugi dzień kości/mięsko. A jak to jest z tym czosnkiem? Bo do tej pory myślałam, że jest trujący, tak jak cebula, a czytam, że w BARFie się go używa, bo oczyszcza jelita. To jak to w końcu jest? Ok, papka + olej, a z serkiem/kefirem/ jogurtem i jajkiem też mogę to to mieszać? I czym różnią się mięsne kości od kości z mięsem? :hmmmm: Na barfnym świecie zalogowałam się wczoraj, ale dopiero dzisiaj dostałam autoryzację konta, więc zaraz idę też tam czytać ;) [quote name='evel']Teoretycznie papki właśnie nie powinno się mieszać z mięsem-mięsem, a z podrobami (byle nie wieprzowymi) czy nabiałem owszem ;) Co do zakazów to każdy sam musi poznać ograniczenia swojego psa - Ty masz chyba westie, prawda? Więc najlepiej byłoby zacząć od nieczyszczonych żołądków (żwaczy), a potem kości z mniejszych zwierząt (kurczak, indyk, gęś, kaczka, przepiórka, królik itd.), sprawdzać reakcje na inne mięsa/mięsne kości - u nas np. kości wieprzowe są wykluczone, bo suka nie trawi, z kolei filodendron ma pudelka, który wsuwa wieprzowinę, także ile psów, tyle zasad ;) [FONT=Verdana]Ale to dawka dzienna czy jak? Bo Zu dostaje wątróbkę w pewnych odstępach czasowych z papką i wątróbki jest w tej porcji 100g/150g papki.[/FONT][/QUOTE] Właśnie tak czytałam, że z podrobami można. A jakby połączyć całą porcję warzyw z podrobami, to będzie ok? W sensie, że nie robię osobnych posiłków - papka i mix podrobowy, tylko papkę warzywno - podrobową. Czy to można tak tylko dosmaczyć tymi podrobami? Tak, mam westa i wiem, że będę musiała powoli wprowadzać wszystkie elementy, choć nie powiem - te żołądki z zawartością mnie obrzydzają i nawey sobie nie chcę myśleć co to będzie... Później pewnie spróbuję z królikiem, bo mój dziadek je hoduje, więc mięska i kości pod dostatkiem :) Do nas w sobotę przyszedł worek White Wolfa, bo na BARFa wpadłam dopiero w poniedziałek dzięki kuzynce, bo wcześniej do mnie jakoś nie przemawiał. Dlatego mam jeszcze jakieś 2,5-3 miesiące na doszkalanie się (zanim skończy się worek). Także pewnie jeszcze będę tu Was wypytywać o różne rzeczy ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
agNeta Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 (edited) [quote name='panbazyl'][COLOR=#000000]kupiłam dziś dwa serducha wołowe [/COLOR][IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/icon_smile.gif[/IMG][COLOR=#000000] ale wielkie!!!!!! [/COLOR][/QUOTE] O tak, wołowe serca są ogromne :) Ja jak jedno kupię plus jeszcze trochę innych podrobów, to zapas mixu podrobowego mam na co najmniej 2 miesiące. Raz udało mi się dostać takie dosyć "małe" - coś koło 1,7 kg :) A ostatnio jak kupowałam, to nie miałam wyboru, bo jedno zostało - i ważyło 2,5 kg, no i nie chciało mi się tego już mielić, pokroiłam na kawałki i serce i nerki; nie lubię tych serduch mielić, bo później ten obrastający je tłuszcz zostaje na maszynce i trzeba męczyć się z czyszczeniem ;) [quote name='A&L']Ale mięsa nie łączyć z warzywami w jednym posiłku czy na przykład w jednym dniu też nie wolno? Powiedzmy że rano papka, a wieczorem mięcho/kości. Można tak? Bo jakoś dla mnie by to dziwne było, jakbym miała dać suce jednego dnia samą papkę, a na drugi dzień kości/mięsko.[/QUOTE] W jednym posiłku nie łączyć. Chociaż niektórzy to chyba czasem i z mięsem łączą, w sumie to dużo zależy od psa. [QUOTE]A jak to jest z tym czosnkiem? Bo do tej pory myślałam, że jest trujący, tak jak cebula, a czytam, że w BARFie się go używa, bo oczyszcza jelita. To jak to w końcu jest? Ok, papka + olej, a z serkiem/kefirem/ jogurtem i jajkiem też mogę to to mieszać? [/QUOTE] W minimalnych ilościach i stosowany tylko od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzi. A są też przecież różne preparaty z czosnkiem dla psów - ja np. ostatnio kupiłam opakowanie takich granulek czosnkowych, bo podobno mają dobre działanie przeciwpasożytnicze; od kilku tygodni pies to dostaje i nic mu nie jest, no i chyba faktycznie to dobrze działa, bo ostatnio niemal dzień w dzień bywaliśmy w lesie na spacerach, no i kleszcze tylko 2 były wbite i kilka łaziło tylko po sierści - a pies w ramach ochrony odkleszczowej nosi obrożę Preventic, no i dostaje jeszcze te granulki z czosnkiem. [QUOTE]I czym różnią się mięsne kości od kości z mięsem? :hmmmm:[/QUOTE] Niczym - to to samo raczej :) no bo chodzi o to, żeby nie karmić "gołymi" kośćmi, tylko takimi mięsnymi (obrośniętymi mięsem) [QUOTE]Właśnie tak czytałam, że z podrobami można. A jakby połączyć całą porcję warzyw z podrobami, to będzie ok? W sensie, że nie robię osobnych posiłków - papka i mix podrobowy, tylko papkę warzywno - podrobową. Czy to można tak tylko dosmaczyć tymi podrobami?[/QUOTE] Jak najbardziej można pomieszać - tak nawet lepiej, moim zdaniem, no bo nie każdy pies zje same warzywno-owocowe papki (mój akurat nie miał z tym problemu i można mu było dać samych warzywek, ale do czasu, tak jak niedawno pisałam - w pewnym momencie przestał jeść warzywa i owoce). Edited September 26, 2012 by agNeta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panbazyl Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 ano - ogromniaste!!!! Ja kroję na kawałki, ewentualnie na kawały i daję takie coś od razu do konsumpcji. zawsze zabawy więcej mają :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alex_sandereczka Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 [quote name='agNeta']Nie ważne jak to wygląda, ważne aby warzywko było rozdrobnione ;) Ja tam myślę, że i na dłuższą metę spokojnie tak może być :) [/COLOR][/QUOTE] To super, bo myślałam, że papka, to ma być taka... ciapa, czy coś ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
*Magda* Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 [quote name='A&L']Właśnie tak czytałam, że z podrobami można. A jakby połączyć całą porcję warzyw z podrobami, to będzie ok? W sensie, że nie robię osobnych posiłków - papka i mix podrobowy, tylko papkę warzywno - podrobową. Czy to można tak tylko dosmaczyć tymi podrobami? [/QUOTE] Ja właśnie zawsze mieszam papki z podrobami ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hecia13 Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 [quote name='panbazyl']ano - ogromniaste!!!! Ja kroję na kawałki, ewentualnie na kawały i daję takie coś od razu do konsumpcji. zawsze zabawy więcej mają :)[/QUOTE] Ja ostatnio jęzory wołowe zakupiłam - prawie 4 kg. Ale i cena niemała 41 zł mi wyszło. Za te pieniądze to mam kadłuby i kości na 2 tygodnie dla 3 psów. No ale niech im tam, raz można zaszaleć :eviltong: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kajusza Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 [quote name='A&L']Ale mięsa nie łączyć z warzywami w jednym posiłku czy na przykład w jednym dniu też nie wolno? Powiedzmy że rano papka, a wieczorem mięcho/kości. Można tak? [/QUOTE] można :-) byle nie w jednym posiłku [quote name='A&L']A jak to jest z tym czosnkiem? Bo do tej pory myślałam, że jest trujący, tak jak cebula, a czytam, że w BARFie się go używa, bo oczyszcza jelita. To jak to w końcu jest?[/QUOTE] czosnek można dawać ale nie znam proporcji, mysle że 1 ząbek na tydzień-dwa nie zaszkodzi. [quote name='A&L'] Właśnie tak czytałam, że z podrobami można. A jakby połączyć całą porcję warzyw z podrobami, to będzie ok? W sensie, że nie robię osobnych posiłków - papka i mix podrobowy, tylko papkę warzywno - podrobową. Czy to można tak tylko dosmaczyć tymi podrobami?[/QUOTE] jak inaczej pies nie zje to można :-) evel - te 20g to na tydzień jest dawka ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
A&L Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 Dzięki za odpowiedzi i mam jeszcze jedno pytanie z trochę innej beczki... Od technicznej strony. Jak dajcie piesowi te wszystkie kości z mięsem, to jak sobie radzicie z utrzymaniem porządku? No bo ja to widzę tak w naszym przypadku - dam suce kość, zaciągnie ją pod stół (zawsze tak robi, jak dostaje do żarcia coś, czego zjedzenie zajmuje trochę czasu), upieprzy się cała (przypomnę, że mam westa), upieprzy wszystko wokół i zostawi po sobie resztki kości. O ile ja bym to jakoś przeżyła, bo mogę ją po posiłku przetrzeć mokrą szmatką, żeby się nie skleiła cała, resztki posprzątać, to jakoś nie widzę w tej roli mojej babci z którą suka często zostaje... Czy moja wizja ma coś wspólnego z rzeczywistością? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LadyS Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 [quote name='A&L']Dzięki za odpowiedzi i mam jeszcze jedno pytanie z trochę innej beczki... Od technicznej strony. Jak dajcie piesowi te wszystkie kości z mięsem, to jak sobie radzicie z utrzymaniem porządku? No bo ja to widzę tak w naszym przypadku - dam suce kość, zaciągnie ją pod stół (zawsze tak robi, jak dostaje do żarcia coś, czego zjedzenie zajmuje trochę czasu), upieprzy się cała (przypomnę, że mam westa), upieprzy wszystko wokół i zostawi po sobie resztki kości. O ile ja bym to jakoś przeżyła, bo mogę ją po posiłku przetrzeć mokrą szmatką, żeby się nie skleiła cała, resztki posprzątać, to jakoś nie widzę w tej roli mojej babci z którą suka często zostaje... Czy moja wizja ma coś wspólnego z rzeczywistością?[/QUOTE] Raczej nie ;) Choć mój Jax już BARFa nie jada i nie ma dłuższej sierści, to jest też biały - trzymał sobie nieraz kości łapkami, nigdy się nie ubabrał ;) Yorki przyjaciółki jedzą BARFa i nigdy się nie posklejały w zasadzie. No i resztki kości - jakie resztki? Bo generalnie kość pies zjada w całosci, praktycznie całkowicie, w końcu nie łamie się na drzazgi, żeby coś zostawało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
A&L Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 [quote name='LadyS']Raczej nie ;) Choć mój Jax już BARFa nie jada i nie ma dłuższej sierści, to jest też biały - trzymał sobie nieraz kości łapkami, nigdy się nie ubabrał ;) Yorki przyjaciółki jedzą BARFa i nigdy się nie posklejały w zasadzie. No i resztki kości - jakie resztki? Bo generalnie kość pies zjada w całosci, praktycznie całkowicie, w końcu nie łamie się na drzazgi, żeby coś zostawało.[/QUOTE] Dlatego pytałam o potwierdzenie mojej wizji :D Pocieszyłaś mnie ;) Dalej. Jajka daje się razem z białkiem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
*Magda* Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 [quote name='A&L']Jajka daje się razem z białkiem?[/QUOTE] Ja podaję z białkiem i skorupką ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evel Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 [quote name='Kajusza'] evel - te 20g to na tydzień jest dawka ;-)[/QUOTE] Dziwne. A nie 200g czyli 20dag? U nas wychodzi 100g albo i więcej raz na dwa tygodnie... Hm. A jajka ja daję całe, ale bez skorupki, bo nie mam jaki zmielić skorupek za bardzo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
alex_sandereczka Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 Ja jajka daję w całości. Co do porządku, to trzeba tylko podłogę przetrzeć, bo się czasem klei ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
*Magda* Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 [quote name='evel'] A jajka ja daję całe, ale bez skorupki, bo nie mam jaki zmielić skorupek za bardzo.[/QUOTE] Ja to robię w moździerzu ;) A jak mi się nie chce na bardzo drobno, to rozcieram tłuczkiem do mięsa ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
motyleqq Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 [quote name='evel'] [FONT=Verdana]Ale to dawka dzienna czy jak? Bo Zu dostaje wątróbkę w pewnych odstępach czasowych z papką i wątróbki jest w tej porcji 100g/150g papki.[/FONT][/QUOTE] to jest dużo za dużo... wiem, że to się wydaje dziwne, ale tak samo Etna która waży 21 ma ok 15g wątróbki na tydzień. to zależy też od tego, co jeszcze znajduje się w menu(czy w innych produktach jest dużo witaminy A, czy wcale). A&L w mięsie które podajesz nie ma praktycznie wcale krwi(trochę jest w podrobach) więc za bardzo pies nie ma się czym skleić ;) nawet jak podałam całą przepiórkę to za bardzo krew z niej nie leciała. tzn wcale nie leciała, mimo, że tam była. warto jednak pamiętać, że skoro w mięsie jest tak mało krwi(bo jest spuszczana podczas uboju) to powinno się suplementować żelazo(krwią świeżą bądź suszoną) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
A&L Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 [quote name='motyleqq']to jest dużo za dużo... wiem, że to się wydaje dziwne, ale tak samo Etna która waży 21 ma ok 15g wątróbki na tydzień. to zależy też od tego, co jeszcze znajduje się w menu(czy w innych produktach jest dużo witaminy A, czy wcale).[/QUOTE] To Wy też BARFujecie? Myślałam, że Etinka źle znosi surowiznę ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
motyleqq Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 [quote name='A&L']To Wy też BARFujecie? Myślałam, że Etinka źle znosi surowiznę ;)[/QUOTE] nie, Etna nie lubi warzyw i dlatego jakiś czas nie barfowałyśmy :) edytowałam mój post nad Tobą i jest tam do Ciebie kilka słów :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
A&L Posted September 26, 2012 Share Posted September 26, 2012 [quote name='motyleqq']nie, Etna nie lubi warzyw i dlatego jakiś czas nie barfowałyśmy :) edytowałam mój post nad Tobą i jest tam do Ciebie kilka słów :lol:[/QUOTE] Warzywa chyba nie są konieczne z tego co wiem? Kurde teraz żałuję, że kipiłam ten wór karmy, bo chętnie już bym zaczęła z BARFem, ale to w sumie dobrze,bo mam czas na doszkolenie się ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.