Jump to content
Dogomania

Barf jadlospisy!!!


Charly

Recommended Posts

[B]Tutaj proszę wklejać barfowe jadlospisy- !!![COLOR=#8b0000]TYLKO JADŁOSPISY!!![/COLOR][/B]

[B][COLOR=red]Dyskujse i rozmowy na temat jakosci miesa, tolerowania barfa, agresji spowodowanej barfem hihi:lol: itp. proszę przenieść na wątek barfowy ogólny [/COLOR][COLOR=black]czyli:[URL]http://www.dogomania.pl/forum/f503/barf-6908/[/URL][/COLOR][/B]

[B][COLOR=#8b0000]Tamten wątek też zawiera w swoich czelusciach przepisy, ale ponieważ jest zawalony wszystkim innym, nie ma możliwości dokopać się gdziekolwiek czegokolwiek.[/COLOR][/B]


[B][COLOR=black]Wasz jadlospis ponumerujcie- tak, zeby się potem każdy na ogólnym mógł do tego odnieść. [/COLOR][/B]


[B][COLOR=blue][U](Szczególnie pożądane jadłospisy dla[/U] [/COLOR][/B]
[B][COLOR=blue]1.szczeniaków[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#0000ff]2. szczeniakow ras olbrzymich, molosy (czy są różnice?)[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#0000ff]3. dorastające i dorosłe psy ras olbrzymich (czy są różnice?)[/COLOR][/B]
[B][COLOR=#0000ff]3. seniorzy)[/COLOR][/B]

[B][COLOR=#0000ff]-----------------------------------------------------------------[/COLOR][/B]

[B][COLOR=black][U]linki polskojęzyczne:[/U][/COLOR][/B]
[URL="http://www.dziech.pnet.pl/barf.htm"][COLOR=black]http://www.dziech.pnet.pl/barf.htm[/COLOR][/URL]
[URL]http://www.klubmolosa.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=144[/URL]
[URL]http://www.klubmalamuta.org/barf2.htm[/URL]
[URL]http://www.klubmalamuta.org/barf.htm[/URL]

--------------------------------------------------------------

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 277
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

:oops::oops:oglaszam modyfikacje reguł:oops::oops:. Troszke mozna tu pytac:lol:. Tylko prosze malutko, zeby jadlospisy się nie zagubiły. A modyfikuję dlatego, bo mam prośbę do Martens: Możesz w twoim jadlospisie napisac jak wyliczasz ilosc pozywienia dla wagi indywidualnej psa (tak żeby każdy mógl sobie sam wszytko wyliczyc) - czy liczysz 1, 2 czy ile procent;). I jak to wszystko kombinujesz. Codziennie troszkę z wszytkiego? Jak czesto warzywa itd. chodzi mi o taki tygodniowy plan np. Jesli mozesz bardzo prosze. Ja dzis wieczorem też taki wstawie.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

[quote name='Asiok133'][FONT=Comic Sans MS]W związku z zmodyfikacją reguł ;) chciałabym tylko napomnieć, że "szczególnie pożądane jadłospisy" to w moim przypadku dla małego psiaka o dość kruchych zębach (shih-tzu), bo nie mam pojęcia co mu dawać :( :oops:[/FONT][/quote]
z kurzymi kośćmi na pewno sobie poradzi ( łapki skrzydełka korpusy );)

[B]Charly[/B] na stronie barf.pl jest zakładka kalkulator, tam wpisujesz wiek i wagę psa a kalkulator wylicza ile dziennie piesek potrzebuje :razz:

Link to comment
Share on other sites

Ja układając jadłospis borę pod uwagę kilka zasad:

[LIST]
[*]dzienna dawka [B]dla szczeniaka[/B] powinna stanowić wagowo [B]do 10%[/B] masy ciała psa, dzienną dawkę najlepiej dzielić na 4 posiłki
[/LIST]


[LIST]
[*]dla psów [B]dorosłych[/B] (jak już Martens napisała) [B]2-3%[/B] masy ciała psa, dzienna dawka podzielona na 1 lub 2 posiłki (ja karmie 2 razy dziennie)
[/LIST]


[LIST]
[*]w przypadku szczeniąt ras dużych i olbrzymich - do ok 15 miesiąca, karmimy psa dawką [B]do 10%[/B] masy ciała; rasy małe i średnie dawka [B]do 10%[/B] - do ok 11 miesiąca
[/LIST]

[LIST]
[*]w przypadku szczeniąt ważne jest aby dzienna dawka zawierała: [B]60% mięso+kości, 20% owoce+warzywa, 10% podroby, 10% dodatki [/B](dlatego że szczenięta mają większe zapotrzebowanie na węglowodany, a w samym mięsie węglowodanów nie znajdziemy)
[/LIST]
[SIZE=1]potem wkleje jakiś jadłospis. [/SIZE]

Link to comment
Share on other sites

[SIZE=3][COLOR=magenta][B]2. Jadłospis tygodniowy[/B] [SIZE=2][COLOR=black][[/COLOR][COLOR=black]wedlug (j. niemiecki):[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE]
[URL="http://www.barfers.de/barf_info_start/barf_futterplan.html"][COLOR=black]http://www.barfers.de/barf_info_start/barf_futterplan.html[/COLOR][/URL]]

[B][SIZE=3][COLOR=red][U]Rano:[/U][/COLOR][/SIZE][/B]
[COLOR=black][B]1. Poniedziałek:[/B] mieszanka warzywna+ mięso[/COLOR]
[B]2. Wtorek :[/B] mieszanka warzywna+mięso
[B]3. Środa :[/B] serce +2
[B]4. Czwartek: [/B]owoce+ jogurt albo warzywa
[B]5. Piątek:[/B] mieszanka warzywna+ mięso
[B]6. Sobota:[/B] żwacze
[B]7. Niedziela :[/B] owoce, warzywa + jogurt/lub post

[B][U][SIZE=3][COLOR=#ff0000]Wieczór:[/COLOR][/SIZE][/U][/B]
[COLOR=black][B]1. Poniedziałek:[/B] kurza lub indycza szyja +1[/COLOR]
[B]2. Wtorek:[/B] mięso +SKM+2
[B]3. Środa:[/B] kurza lub indycza szyja+ jajko+ 1
[B]4. Czwartek:[/B] mięso+SKM+2
[B]5. Piątek:[/B] kurza albo indycza szyja+jajko+1
[B]6. Sobota: [/B]żwacze
[B]7. Niedziela:[/B] owoce, warzywa+ jogurt/lub post

[B][SIZE=3][COLOR=red][U]Legenda::lol:[/U][/COLOR][/SIZE][/B]

[COLOR=black][U][B]1[/B][/U]= olej (zmieniac między olejami:np. z pestek winogron, lniany...)[/COLOR]
[U][B]2[/B][/U]=algi
[U][B]SMK[/B][/U]= surowa mięsna kość (np. mostek wołowy) (kości zawsze surowe- bez jakiejkolwiek obróbki termicznej- ugotowane, podgrzane itd. są niebezpieczne -drzazgi) Obserwowac psa jak sobie radzi, dla psów o słabych ząbkach i szczeniaków w fazie początkowej mozna szyjki i skrzydelka zmielić w maszynie do mięsa.

[COLOR=darkred][U]Jeśli pies nie może jeść mięsnych kości można także podawac skorupki jajek (jajka nie trzeba kupować od kur z chowu bateryjnego)[/U] [/COLOR]

[COLOR=darkred]Skorupki z jajka zmielić. Dorosły tzn. wyrośn[/COLOR][COLOR=darkred]iety pies potrzebuje ok. 50mg calcium na kilogram masy ciala. Łyżeczka (do herbaty) zmielonej skorupki (łyżeczka do herbaty mieści ok. 5g zmielonej skorupki) zawiera ca. 1.600mg calcium. [/COLOR]
[COLOR=darkred]Dla dorosłego psa o wadze 10 kg wystarczy zatem 1/4 łyczeczki od herbaty. Dla psa 20 kg ca. 1/2 łyżeczki od herbaty. Pies 35 kg ok. 1 łyżeczkę do herbaty. Jeśli nie podajemy kości -zmielone skorupki podawać do jedzenia codziennie (nie piszę tutaj o jedzeniu suchym, które zawiera calcium) zeby uzyskac zrównoważony stosunek wapna do fosforu. [/COLOR]

[COLOR=#8b0000]szczeniak: szczeniak potrzebuje ok. 100mg calcium pro kg masy ciała. W czasie zmiany ząbków zapotrzebowanie wzrasta nawet do 200mg.[/COLOR]
[COLOR=#8b0000]Te ilości tyczą się wszystkich ras (małych, średnich, dużych)[/COLOR]

[U][B]mieszanka warzywna[/B][/U]= zmielone warzywa lub przepuszczone przez sokowirowke (podawać sok+miąższ)
[U][B]jajko[/B]:[/U] całe jajko wraz ze skorupką
[U][B]mięso[/B]:[/U] mięśien,max. 10-20% zawartości tłuszczu.
[COLOR=red](mięso wieprzowe tylko ugotowane-wtedy bez kości)[/COLOR]
[U][B]mięso wielkość:[/B][/U] tak duze, że pies nie jest w stanie połknąć na raz ( ważne dla czyszczenia zębów i dziąseł oraz zapobieganie zadławienia) lub pokrojone na małe kawałki.

[U][SIZE=3][COLOR=red][B]dodatkowo:[/B][/COLOR][/SIZE][/U]
1-2x w tygodniu 1 łyżeczka tranu z dorsza
1-2x w tygodniu szczypta soli morskiej lub krystalicznej
3x w tygodniu max. ząbek czosnku (nie jest konieczne)/3 ząbki: pies 30kg/ilość zmniejszyć proporcjonalnie do masy ciała psa (ząbek czosnku ca. 3g)

[U]czosnek: [/U]Czosnek wpływa pozytywnie na przemianę materi, poprawia przepływ krwi, wspomaga przy zapaleniach oraz infekcji grzyba; alternatywnie dziala jako srodek odrobaczający. Ponieważ odkłada się w skórze zwalcza pasożyty.
Jednak podawanie czosnku jest często odradzane: "Związki zawarte w czosnku, cebuli i porze powodują rozpad hemoglobiny u psów i kotów."([URL="http://www.cattledog.pl/forum/viewtopic.php?f=23&t=762&start=0"]www.cattledog.pl • Zobacz wątek - Mordercze roślinki[/URL]) Literatura tematyczna jednak zaznacza, że tylko regularne karmienie czosnkiem w większych ilościach może miec wpływ na powstawianie anemi.([URL="http://www.mkd-shop.ch/man_darf.php"]MKD Was man darf[/URL] j. niemiecki)

[U][SIZE=3][COLOR=red][B]ilość:[/B][/COLOR][/SIZE][/U]
dzienna porcja wynosi ok. 2-5% wagi psa =dokladne proporcje poniżej podam ( psy typu pierwotne (np. husky)około 1,5%). Generalnie dawka zależna jest od apetytu, wieku, aktywności, docelowej odpowiedniej wagi psa

[SIZE=3][COLOR=black][U][B]Dorosły pies:[/B][/U][/COLOR][/SIZE]

[COLOR=black][U]1.dorosły, niewykastrowany,średnio aktywny pies: masa ciała x 0,02=dzienna porcja[/U][/COLOR]
przykład pies 20kg w tej kategori: 20kg x 0,02=0,4kg=400g

[U]2.dorosly, wykastrowany, średnio aktywny pies: mc x 0,02 x 0,80[/U]
przykład pies 20g: 20kg x 0,02 x 0, 80= 0,32kg=320g

[U]3.dorosły, niewykastrowany aktywny pies: mc x 0,02 x 1,25[/U]
przykład pies 20kg: 20kg x 0,02 x 1,25=0,5kg=500g

[U]4.dorosły pies bardzo aktywny: mc x 0,02 x 1,5[/U]
przykład pies 20kg: 20kg x 0,02 x 1,5=0,6kg=600g

[U]5.dorosły pies ekstremalnie aktywny (pies od Bonsai88:evil_lol:): mc x 0,02kg x 2,0[/U]
przykład 20kg pies:20kg x 0,02 x 2,0=0,8kg=800g

[Ja z mojego doswiadczenia z moim malym pieskiem mogę powiedzieć, ze mój pies nie jest bardzo aktywny, jest tak sobie aktywny (czasem mniej, czasem bardziej), ale je prawie 3 razy tyle ile powinnien (nie jest gruby). więc te wszystie dane są tylko dla orientacji na początek. Piesek sam pokaże ile mu potrzeba. Jeśli jest zdrowy,nie jest gruby to oczywiscie może jeść więcej;)]

[SIZE=3][COLOR=black][B][U]Procentualny podział:[/U][/B][/COLOR][/SIZE]

[B]1. produkty pochodzenie roślinnego: 20% z dziennej porcji (czyli 20% ze 100%)[/B]
a) warzywa: 75% z 20%
b) owoce: 25% z 20%

[B]2. produkty pochodzenia zwierzęcego: 80% z dziennej porcji[/B]
wtym:
a) mięso (mięśnie) 50%
b)żwacze/płaty żołądka 20%
c) wnętrzności: 15%
d) surowe mięsne kości 15% (procentualny udział surowych kości w dziennej porcji wedlug tej autorki jest inna, wręcz odwrotna w porównaniu do innych autorów)

[B][U]Przykład pies dorosły niewykastrowany średni aktywny 30kg:[/U][/B]
mc x 0,02=30kg x 0,02 =0,6kg=600g dziennie (4200 na tydzien)
czyli:

[B][U]Dzienna porcja: 600g[/U][/B]
[B]1.produkty pochodzenia roślinnego 20% z 600g=120g[/B]
a) warzywa 75% z 120g=90g
b) owoce 25% z 120g = 30g

[B]2. produkty pochodzenia zwierzęcego 80% z 600g=480g[/B]
a) mięso(mięsień): 50% z 480g=240g
b) żwacze 20g z 480g= 96g
c) wnętrzności 15% z 480g=72g
d) surowe mięsne kości (SMK)/chrząstki: 15% z 480=72g


[SIZE=3][U][B]Ciężarne i karmiące sunie:[/B] pózniej;)[/U][/SIZE]





.

[SIZE=3][COLOR=magenta][B][U]2.1 Jadłospis szczenięta [/U][/B][/COLOR][SIZE=2][COLOR=black](według powyższego linku)[/COLOR][/SIZE][/SIZE]
[B][COLOR=red](ósmy tydzień- potem wstawie plan karmienia szczeniąt do ósmego tygodnia- to jest tylko tłumaczenie- nie mam żadnego doświadczenia w tym kierunku, nie wiem także czy poszczególne produkty takie jak "mączka z kory drzewnej czy Slippery Elm(co to takiego?:lol:) jest u nas dostępna. Ale wstawiam to wszystko gwoli całokształtu.)[/COLOR][/B]

[B][COLOR=#ff0000]edit: Slippery Elm można zastąpić (dzięki Joanika:multi:)siemieniem lnianym.[/COLOR][/B]


[COLOR=black]Od ósmego tygodnia można karmic według planu dla dorosłych psów z uwzględnieniem następujących punktów[/COLOR]

[FONT=Verdana]1.Papkę szczenięcą karmić do 16 tygodnia (codziennie)[/FONT]
[FONT=Verdana]2.Ilośc kości nieco większa niż w planie dla dorosłych psów[/FONT]
[FONT=Verdana]3.Skrzydełka kurze/indycze i szyjki stanowią główne zródło kostno- mięsnych dań (sa mięcciutkie i lekkostrawne) dla szczeniąt[/FONT]

[U][B]Papka szczenięca:[/B][/U] świeże kozie lub krowie mleko ( (mleko nie powinno byc przerabiane tzn. pasteryzowane, poddane procesom UHT itp), trochę zagęścić miodem, do tego Slippery Elm, mąkę z kory drzewnej, pomielone płatki owsiane oraz otręby. Jesli nie mamy możliwosci otrzymania swiężego mleka koziego lub krowiego mozna rozrobic naturalny jogurt z wodą. Do papki dodać parę kropli oleju z lnu lub konopii.

(pasteryzowane mleko nie zawiera wszystkich pozytywnych właściwości swieżego, surowego mleka.Jest produktem bezwartościowym.
Płatki i otręby powinny pochodzić z najwyższej pólki (bio/ lub przynajmniej pełnoziarniste przeznaczone do spożywania przez ludzi). Szkodliwe substancje w produktach, (używanych do produkcji gotowej karmy dla zwierzą)t zakwaszają organizm i zaflegmiają jelito, stwarzając korzystne warunki do rozwoju pasożytów.)

[U][SIZE=3][COLOR=red][B]dzienna porcja dla szczeniaka:[/B][/COLOR][/SIZE][/U]

[COLOR=black][U]-szczenię średnia rasa do 6 miesięcy: masa ciała x 0,02 x 2[/U],0[/COLOR]
przykład: szczenię 10kg: 10 x 0,02 x 2,0=0,4kg=400gr

[U]-szczeniak duża rasa, bardzo aktywny do 6 miesięcy: mc x 0,02 x 2,[/U]5
przykład: szczenię 10kg: 10 x 0,02 x 2,5=0,5kg=500gr

[U]-młody pies do 12 miesięcy:mc x 0,02 x 1,5[/U]
przykład: młody pies 20 kg: 20 x 0,02 x 1,5=0,6kg=600g

-------------------------------------------------------------
[SIZE=3][COLOR=#ff00ff][B]2.2. Jadlospis szczenięta [/B][/COLOR][SIZE=2][COLOR=black](według [URL="http://www.barf-fuer-hunde.de/fileadmin/pdf-files/Futterplan/welpen-og.pdf"][COLOR=black]http://www.barf-fuer-hunde.de/fileadmin/pdf-files/Futterplan/welpen-og.pdf[/COLOR][/URL])[/COLOR][/SIZE][/SIZE]
(j. niemiecki i do tego trzeba przekrzywiać głowę o 90 stopni:evil_lol:

[U][B]karmienie szczeniąt:[/B][/U]

I.+/-5 do 7% masy ciała (nieustannie dopasowywac dzienną rację do zmieniającej się wagi ciała rosnącego szczenięcia!)=100% dziennej racji ( Czyli masa ciała x 0,05 lub 0,06 lub 0,07 ( w zaleznosci od aktywnosci, apetytu itd)= dzienna porcja/100%

II. 20% ze 100% warzywa, sałata, owoce (alternatywnie żwacze i zielone płaty żołądkowe)

III. mięso [U]oraz [/U]mięsne kości: 80% z (80% z 100%, czyli z dziennej porcji=X)
a) samo mięso: 20-25% ( 20-25% z X)
b) surowe mięsne kości 75%-80% (75-80% z X)
(stosunek mięsa do kości ca. 50/50)


Podwyższoną racje dla szczeniąt powoli redukowac obserwujac zachowanie i wygląd szczenięcia tzn: jeśli szczenię zaczyna "opuszczac" i zostawiać posiłki lub zbytnio się zaokrąglać.Dzienne racje powoli redukować do racji dla psów dorosłych tzn. do 3% Generalnie szczenię (tak jak i dorosły pies) powinno być szczupłe.

[B][SIZE=3][U]Co podawać...[/U][/SIZE][/B]

[B][U]1.owoce, warzywa, sałaty[/U][/B]

- jabłko, banan, gruszka, truskawki, maliny, borówki, porzeczki, jeżyny, marchewka, kapusta pekińska, cukinia, kukurydza, koperek, ogórek, buraki, kalafior

-porcja warzywna powinna zawierac 50% z następujących sałatek (oczywiscie nie muszą byc wszytkie, można zmieniac itd):
sałata ogrodowa, sałatka lodowa, endywia, rucola,sałatka liść drzewny( naprawdę istnieje:evil_lol:) i sałatka frizee

[B][U]2.mięso, ryby, wnętrzności, kości(SMK)*[/U][/B]

-wołowina, cielęcina, drób, konina, koza/owca/jagnię, królik, dziczyzna,dorsz,pstrag,łosoś,tuńczyk,wątróbka (wnętrzności zalecane są od ca.12 tygodnia życia szczeniaka), płuca, serce, zielone żwacze/płaty żołądkowe( mozna podawac alternatywnie od czasu do czasu zamiast warzyw), kości cielęce (dobre do pielęgnacji zębów), cielęcy mostek (jest bardzo mięciutki i przyjemny do gryzienia), kości kręgosłupa wołowego (pielęgnacja zębów), zmielone skrzydełka kurze, szyjki i plecy, zmielona szyja indyka, ogon cielęcy

*rodzaje mięsa można zmieniac codziennie lub tygodniowo. Na początku zalecana zmiana tygodniowa

[U][B]3.oleje:[/B][/U]

-oliwny, rzepakowy,z orzecha włoskiego, konopny, tran (nie podawać tranu razem z wątróbka;zawiera dużo wit. A i D), łososiowy, wiesiołęk dwuletni (oenothera biennis)

i oczywiscie z pestek winogron (ten olej zalecają mi zawsze weterynarze)

[B][U]4.produkty mleczne[/U][/B] (jeśli szczeniak toleruje):

-kwark, kwark z koziego mleka, jogurt probiotyczny, kefir

[B][U]-jajka: [/U][/B]1-3 żółtka na tydzień (podrobione/zmielone skorupki zawieraja dużo wapna- można podawac zamiast kości;jednak kości spelniają ważna rolę w pielęgnacji ząbków)

[B][U]5.orzechy:[/U] [/B]laskowe, włoskie, nerkowce (orzech cashew)

[B][U]6.dodatki [/U][/B](w razie potrzeby):

-drożdze piwne (wit. B, flora jelitowa, skóra/sierść/nerwy, przy stresie, pobudza apetyt

-glinka lecznicza: (reguluje flore jelitową, biegunki itp)
-spirulina (algi: sytem odpornościowy)
-chlorella (algi odtruwa organizm)
-perna canaliculus (nowozelandzki małz: pozytywny wpływ na układ kostny, ruchowy)
-propolis ( w razie potrzeby przy kaszlu, przeziebięniu. Szczypta (czubek noża zmieszac z miodem i wymieszać z jedzeniem)


[SIZE=3][B][U]Przykładowy[/U] 4tygodniowy plan żywienia dla (zdrowych)szczeniąt [/B][U][B]od 12 tygodnia życia[/B].[/U][/SIZE]

[U][SIZE=3][COLOR=black][B]Tydzien I[/B][/COLOR][/SIZE][/U]

1. [U][B]Poniedziałek:[/B][/U]
a) rano: konina z warzywami, trochę sałaty, olej z konopi
b) południe: część rannego posiłku
c) po południu: w razie potrzeby można podać kwark owocowy*
d) wieczorem: zmielone kurze szyjki

2. [U][B]Wtorek:[/B][/U]
a) rano: konina z warzywami, trochę sałaty, olej rzepakowy
b) południe: część rannego posiłku
c) po południu: w razie potrzeby można podać kwark owocowy
d) wieczorem: mięsny mostek cielęcy

3. [U][B]Środa:[/B][/U]
a) rano: konina, trochę sałatki, tran, olej łososiowy
b) południe: częśc rannego posiłku
c) po południu: kwark
d) wieczorem: zmielone szyjki kurze

4. [U][B]Czwartek:[/B][/U]
a) konina z warzywami, trochę sałaty, olej z oliwy
2) południe: częśc porannej porcji
3) wieczorem:mięsny mostek cielęcy

5. [U][B]Piątek:[/B][/U]
Cały posiłek zastąpic płatami żoładka (ja musze przynac nie wiem co to jest i jaka jest tego prawidlowa nazwa:oops:)

6. [U][B]Sobota:[/B][/U]
a) rano: konina z warzywami, trochę sałaty, żółtko, olej z lnu
b) południe:część rannego posiłku
c) wieczorem: duże, mięśne kości cielęce

7. [U][B]Niedziela:[/B][/U]
a) rano:konina z warzywami, trochę sałaty, olej z orzecha włoskiego
b) południe: część porannego posiłku
c) kawałek szyjki indyczej

[U][SIZE=3][B]Tydzien II[/B][/SIZE][/U]

1. [U][B]Poniedziałek[/B][/U]:
a) rano:mieszanko mięsno(wołowe) warzywna,olej
b) południe: część rannego dania
c) wieczór: mięsny mostek cielęcy

2. [U][B]Wtorek:[/B][/U]
a) rano: mieszanka mięsno(wołowe) warzywna, olej, żółtko
b) południe: część rannego dania
c) wieczorem:szyjki kurze (zmielone)

3. [U][B]Środa:[/B][/U]
a) rano: mieszanka mięsno(wołowe) warzywna, olej
b) południe: część rannego dania
c) wieczorem: ogon cielęcy

4. [U][B]Czwartek:[/B][/U]
a) rano: mieszanka mięsno(wołowe)-warzywna, olej
b) południe: część rannego dania
c) wieczorem: skrzydełka kurze (mielone)

5. [U][B]Piątek:[/B][/U]
Rację dzienną zastąpić żwaczami

6. [U][B]Sobota:[/B][/U]
a) rano: mieszanka mięsno(wołowe) warzywna,olej, żółtko
b) południe:część rannego dania
c) wieczorem: plecy kurze (zmielone)

7. [U][B]Niedziela:[/B][/U]
a) rano: mieszanka mięsno(wołowe) warzywna,olej
b) południe: część rannego dania
c) kawałek szyji indyczej

[B][U][SIZE=3]Tydzień III[/SIZE][/U][/B]

1. [U][B]Poniedziałek:[/B][/U]
a) rano: mięso wołowe z mieszanką warzywną, olej
b) południe: część rannego dania
c) wieczorem: SMK**(do wyboru)

2. [U][B]Wtorek:[/B][/U]
a) rano: mięso: gardziel/pysl z mieszanką warzywną, olej
b) południe: część rannego dania
c) wieczorem: SMK

3. [U][B]Środa:[/B][/U]
a) rano: wątróbka wołowa z mieszanką warzywną, olej
b) południe: część rannego dania
c) SMK

4. [U][B]Czwartek:[/B][/U]
a) rano: mięso drobiowe z mieszanką warzywną
b) część rannego dania
c) SMK

5. [U][B]Piątek:[/B][/U]
Rację dzienną zastąpić płatami żołądka

6. [U][B]Sobota:[/B][/U]
a) rano:łosoś z mieszanką warzywną, olej
b) południe: część rannego dania
c) wieczorem: SMK

7. [U][B]Niedziela:[/B][/U]
a) rano: konina z mieszanką warzywną, olej
b) południe: część rannego dania
c) wieczorem: SMK

[B][SIZE=3][U]Tydzien IV:[/U][/SIZE][/B]

1. [U][B]Poniedziałek:[/B][/U]
a) rano: jagnięcina z mieszanką warzywną, olej
b) południe: część rannego dania
c) wieczorem: SMK

2. [U][B]Wtorek:[/B][/U]
a) rano: wołowe mięso z mieszanką warzywną, olej
b) południe: część rannego dania
c) SMK

3. [U][B]Środa:[/B][/U]
a) rano: serca wołowe z mieszanką warzywną, olej
b) południe: część rannego dania
c) SMK

4. [U][B]Czwartek:[/B][/U]
a) rano: królik z mieszanką warzywną, olej
b) poludnie: część rannego dania
c) wieczorem: SMK

5. [U][B]Piątek:[/B][/U]
Racę dzienną zastąpić żwaczami

6. [U][B]Sobota:[/B][/U]
a) rano:tuńczyk z mieszanką warzywną, olej
b) południe: część rannego dania
c) wieczorem: SMK

7. [U][B]Niedziela[/B][/U]
a) rano: konina z mieszanką warzywną, olej
b) południe: część rannego dania
c) wieczorem: SMK

* kwark podajemy zawsze kiedy szczenią jest jeszcze głodne. Lecz także tutaj z umiarem! (kwark owocowy= kwark mieszamy z owocami, nie kwark owocowy ze sklepu;))
** SMK: surowe mięsne kości

[COLOR=darkred][U]Jeśli pies nie może jeść mięsnych kości można także podawac skorupki jajek (jajka niekoniecznie trzeba kupować o kur z chowu bateryjnego:))[/U] . [/COLOR]

[COLOR=black]Skorupki z jajka zmielić. Dorosły tzn. wyrośniety pies potrzebuje ok. 50mg calcium na kilogram masy ciala. Łyżeczka (do herbaty) zmielonej skorupki (łyżeczka do herbaty mieści ok. 5g zmielonej skorupki) zawiera ca. 1.600mg calcium. [/COLOR]
[COLOR=darkred][COLOR=black]Dla dorosłego psa o wadze 10 kg wystarczy zatem 1/4 łyczeczki od herbaty. Dla psa 20 kg ca. 1/2 łyżeczki od herbaty. Pies 35 kg ok. 1 łyżeczkę do herbaty. Jeśli nie podajemy kości -zmielone skorupki podawać do jedzenia codziennie (nie piszę tutaj o jedzeniu suchym, które zawiera calcium) zeby uzyskac zrównoważony stosunek wapna do fosforu.[/COLOR] [/COLOR]

[COLOR=#8b0000][B][I][U]Szczeniak:[/U][/I][/B] szczeniak potrzebuje ok. 100mg calcium pro kg masy ciała. W czasie zmiany ząbków zapotrzebowanie wzrasta nawet do 200mg.[/COLOR]
[COLOR=#8b0000]Te ilości tyczą się wszystkich ras (małych, średnich, dużych)[/COLOR]

Link to comment
Share on other sites

[quote name='joanika']Ja układając jadłospis borę pod uwagę kilka zasad:




[LIST]
[*]w przypadku szczeniąt ras dużych i olbrzymich - do ok 15 miesiąca, karmimy psa dawką 10%masy ciała; rasy małe i średnie - do ok 11 miesiąca
[/LIST]do 10% masy ciała tylko w przypadku ras duzych i olbrzymich, czy także malych i srednich?

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Charly'][quote name='joanika']Ja układając jadłospis borę pod uwagę kilka zasad:




[LIST]
[*]w przypadku szczeniąt ras dużych i olbrzymich - do ok 15 miesiąca, karmimy psa dawką 10%masy ciała; rasy małe i średnie - do ok 11 miesiąca
[/LIST]
10% masy ciała tylko w przypadku ras duzych i olbrzymich, czy także malych i srednich?[/quote]

Także małych i średnich.
Rozgraniczenie na miesiące (wiek szczenięcia) uzależnione jest od tempa wzrostu szczeniaka i wieku w jakim szczeniak osiąga wagę psa dorosłego. Wiadomo rasy małe i średnie wcześniej dojrzewają i wcześniej uzyskują wagę psa dorosłego.
[SIZE=1]ps:robisz tłumaczenie z tej niemieckiej str? (nie mogę tam wejść :( ) [/SIZE]

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

[quote name='Asiok133'][FONT=Comic Sans MS]W związku z zmodyfikacją reguł ;) chciałabym tylko napomnieć, że "szczególnie pożądane jadłospisy" to w moim przypadku dla małego psiaka o dość kruchych zębach (shih-tzu), bo nie mam pojęcia co mu dawać :( :oops:[/FONT][/quote]

[COLOR=#8b0000][U]Jeśli pies nie może jeść mięsnych kości można także podawac skorupki jajek (jajka nie trzeba kupować od kur z chowu bateryjnego, bo można tez inaczej...świadomiej;))[/U] [/COLOR]

[COLOR=#8b0000]Skorupki z jajka zmielić. Dorosły tzn. wyrośniety pies potrzebuje ok. 50mg calcium na kilogram masy ciala. Łyżeczka (do herbaty) zmielonej skorupki (łyżeczka do herbaty mieści ok. 5g zmielonej skorupki) zawiera ca. 1.600mg calcium. [/COLOR]
[COLOR=darkred]Dla dorosłego psa o wadze 10 kg wystarczy zatem 1/4 łyczeczki od herbaty. Dla psa 20 kg ca. 1/2 łyżeczki od herbaty. Pies 35 kg ok. 1 łyżeczkę do herbaty. Jeśli nie podajemy kości -zmielone skorupki podawać do jedzenia codziennie (nie piszę tutaj o jedzeniu suchym, które zawiera calcium) zeby uzyskac zrównoważony stosunek wapna do fosforu. [/COLOR]

[COLOR=#8b0000]szczeniak: szczeniak potrzebuje ok. 100mg calcium pro kg masy ciała. W czasie zmiany ząbków zapotrzebowanie wzrasta nawet do 200mg.[/COLOR]
[COLOR=#8b0000]Te ilości tyczą się wszystkich ras (małych, średnich, dużych)[/COLOR]

[COLOR=black]Tak sobie myśle, ze skorupki z jajek można (jeśli ktos jajek nie je) np. z piekarni pozyskać czy coś;)[/COLOR]

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

[SIZE=4][COLOR=DarkRed][B]Barf po dunsku[/B][/COLOR][/SIZE] ;)
[URL="http://www.barfhunden.dk/"]barfhunden.dk[/URL]
[URL="http://www.utika.dk/169-velkommen.htm"]UTIKA[/URL]

[U][B]Przygotowanie do Barfa[/B][/U]

Przed [I]Przygotowaniem [/I]pies powinien przejsc 1 dniowa glodowke.
[COLOR=Red]Uwaga[/COLOR] : Szczeniaki, i psy mlode w intensywnej fazie wzrostu nalezy wykluczyc z dnia glodowego.

[I]Przygotowanie[/I] ma na celu oczyszczenie calego ukladu pokarmowego, jelit z zalegajacej karmy i innych badziew .

[U][B]Przygotowanie [/B][/U]

[I]1-4 dzien[/I]
*Żołądek krowi (najbardziej wskazany nr4:razz: - zielony) + warz./owoce + olej

[I]5-7 dzien[/I]
* zoladek krowi (tym razem mozemy uzyc mieszanki roznych zoladkow z dodatkiem normalnego miesa) + warz./owoce+ olej

[I]8 dzien[/I]
* kosci + 1x mieso, np. mix zoladkow.

Po 8 dniach jesli nasz czworonoga zrobi kupe o bardzo jadnym odcieniu (swietlistym :lol:) znaczy, ze uklad pokarmowy jest oczyszczony i mozna bez obaw przejsc na Barfowanie i wprowadznie wszystkich odmian miesa.


[B][COLOR=Blue]Dawkowanie Barfu[/COLOR][/B]

*2% masy ciala dla doroslych psow i kotow powyzej 1 roku
*5% masy ciala dla mlodych psow i kotow
*10% dla szczeniakow oraz kociat od 3 tygodnia
*10% dla karmiacych suk oraz spodziewajacych sie szczeniat


[B][COLOR=Sienna]Jadlospis nr 1[/COLOR][/B] (tygodniowy)
[URL="http://www.barfhunden.dk/"]barfhunden.dk[/URL]

1. mieso z koscmi +warz/owoc.
2.zoladek krowi + warz/owoce
3.mieso bez kosci +warz./owoce
4.mieso z koscmi + warz./owoc.
5. zoladek krowi +warz./owoc.
6. mieso z koscmi+ warz./owoc.
7. kosci
*szczeniaki i mlode psy +zoladek krowi + warz./owoc.

Proponowane miesa sa z : wolowiny, kurczaka, indyka, owcy, dziczyzny, lososia,konia, miesnie szczeki, podroby: serca, watroby, nerki, platy zoladkowe.

[B][COLOR=Sienna]Jadlospis nr 2[/COLOR][/B] ( miesieczny)
[URL="http://www.utika.dk/169-velkommen.htm"]UTIKA[/URL]

3x podroby
5x kosci miesne w calosci
7x mieso z koscmi
3x mieso
7x zoladek krowi
4 dni postu
¤Dokazdego posilku warzyw./owoc. i olej

cd nastapi;)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

[B][U]zawartość calcium i fosforu na 100[/U] [U]gramów pożywienia[/U](pierwsza licza calcium w mg, druga fosfor w mg)[/B]

mięso (mięsien bydło)
chude: 6 195

mięso ( mięsień
20% tłuszczu. mięso z głowy) 5 149

serce (bydło) 9 195

żwacze zielone 120 130

płaty żołądka 90 80

nerka (bydlo) 19 248

wątroba (bydło) 7 360

przełyk ( bydło) 40 70

mostek z mięsem (bydło) 2600 290

kość cielęca 13800 [COLOR=red][B]6200[/B][/COLOR]

[COLOR=black]mąka z kości (świeża) 14000 [/COLOR][COLOR=red][B]6000[/B][/COLOR]

krew ( świeża) 9 35

konina 13 185

serce kurze 11 164

szyjki kurze ( bez skóry) 1580 900

skrzydełka ( kura) z mięsem i skórą 1070 660

całe kury z koścmi i skórą 950 570

wątroba
( kura) 18 240

stopki kurze
(swieże) 645 200

żołądki kurze
(świeże) 4 804

indyk 25 226

wątroba indyk 10 300

baranina (mięsień) 10 210

wątroba ( owca) 4 360

królik (bez kości) 15 225

kaczka
( mięso z koścmi i skórą) 14 196

gęś
(mięso z koścmi i skórą) 12 180

śledz 34 250

łosoś 14 265

makrela 20 180

sardynka 85 250

tuńczyk 20 200

ziemniaki (gotowane)
ze skórką 10 50

ryż (ryż naturalny) 16 282

-przy problemach z nerkami należy ograniczyć spożywanie fosforu -jeśli zmiejszymy m. in. ilość podawanych kości (wysoka zawartość fosforu) wapno uzupełniać podawając oprócz kości calcium carbonicum czy zmielone skorupki jajek*

-podawać kalium, coenzym Q10 i witaminy z grupy B.
Psy z chorymi nerkami powinny pić wystarczająco dużo wody. Jeśli pies nie chce pić, trochę mleka w wodzie może zachęcic psa do picia. Nie podawać soli i bulionów, aby psa zmotywować do picia.

-zwiększyć ilość warzyw z wysoką zawartością karotenów (żółte, czerwone, zielone warzywa oraz produkty bogate w siarkę (zółtko jajka, wątroba, ryba, ser, brokuły, owoce). Nie podawać olejów roślinnych.

-ograniczyc ilość spożywanych wnętrzności( wysoka zawartość fosforu)

[U][B]Ważne zioła:[/B][/U]
nasiona pokrzywy: redukują kreatynę,
cordyceps: chroni nerki ,
łopian i prawoślaz lekarski: redukują zapalenia,
ginko i głóg - wspomagają prace serca, ukrwienie
pędzące ziola: mlecz i sok z zielonej pietruszki.

(zdródło: [URL="http://www.barfers.de/barf_nierenerkrankungen.html"][COLOR=#000000]BARF bei Nierenerkrankungen[/COLOR][/URL])

*Jeśli pies nie może/ nie chce jeść kości można także podawac skorupki jajek (jajka nie trzeba kupować od kur z chowu bateryjnego, mogą być tez od "szczęśliwych kur":smile:)

Skorupki z jajka zmielić. Dorosły tzn. wyrośniety pies potrzebuje ok. 50mg calcium na kilogram masy ciala. Łyżeczka (do herbaty) zmielonej skorupki (łyżeczka do herbaty mieści ok. 5g zmielonej skorupki) zawiera ca. 1.600mg calcium.
Dla dorosłego psa o wadze 10 kg wystarczy zatem 1/4 łyczeczki od herbaty. Dla psa 20 kg ca. 1/2 łyżeczki od herbaty. Pies 35 kg ok. 1 łyżeczkę do herbaty. Jeśli nie podajemy kości -zmielone skorupki podawać do jedzenia codziennie (nie dotyczy suchego czy puszkowego pokarmu, ktore zawiera calcium) zeby uzyskac zrównoważony stosunek wapna do fosforu.

szczeniak: szczeniak potrzebuje ok. 100mg calcium pro kg masy ciała. W czasie zmiany ząbków zapotrzebowanie wzrasta nawet do 200mg.
Te ilości tyczą się wszystkich ras (małych, średnich, dużych)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

[quote name='Wandalka17']Mam takie pytanie . Czy BARF jest odpowiedni dla psiaka z dysplazją ??? Chciałabym spróbować , ale nie wiem czy mozna .[/quote]

zadaj swoje pytanie proszę na wątku głownym BARFa, ten jest dla jadlospisów oraz pytan dotyczących jadlospisów (poproszę moda o usunięcie tych ostatnich postów)

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Charly'][B][U]zawartość calcium i fosforu na 100[/U] [U]gramów pożywienia[/U](pierwsza licza calcium w mg, druga fosfor w mg)[/B]

mięso (mięsien bydło)
chude: 6 195

mięso ( mięsień
20% tłuszczu. mięso z głowy) 5 149

serce (bydło) 9 195

[B][SIZE=3][COLOR=blue]żwacze zielone 120 130[/COLOR][/SIZE][/B]

[B][SIZE=3][COLOR=blue]płaty żołądka 90 80[/COLOR][/SIZE][/B]

nerka (bydlo) 19 248

wątroba (bydło) 7 360

przełyk ( bydło) 40 70

[/quote]

czy to nie pomyłka? wszystkie inne podroby zawierają zdecydowanie mniej wapnia.
Charly, można to jakoś zweryfikować?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

To i ja wstawię kilka jadłospisów tygodniowych swojej suki - malamutka, wiek: 2 lata, 30 kg wagi, po sterylizacji, dość aktywna, bez skłonności do tycia.

Dwie uwagi do jadłospisów:
- codziennie bezpośrednio przed posiłkiem porannym dostaje ok. 50-100g kefiru lub jogurtu naturalnego, czego już nie piszę w jadłospisach
- dzienna porcja dla mojej Sagi wynosi średnio ok. 70-80 dkg, czasem więcej, więc jest to prawie 3% masy ciała. Dla psów ze skłonnością do tycia zalecam zmniejszenie dziennej dawki nawet o połowę.

[SIZE=4][B]JADŁOSPIS NR 1:
[U][COLOR=DarkOrchid][SIZE=2]Poniedziałek[COLOR=Black]
[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/U][/B][COLOR=DarkOrchid][SIZE=2][COLOR=Black]
Rano: 42 dkg miksu warzywno-owocowego (burak, pomidor, brzoskwinia, pietruszka - korzeń + natka, marchew, kapusta pekińska, papryka, kalafior, kefir, olej lniany - 1 łyżka, KELP - 1 tabletka, zarodki pszenne - 2 łyżki, czosnek, szpinak).
Wieczorem: skrzydło z indyka (43 dkg)

[B][COLOR=DarkOrchid][U]Wtorek[/U][/COLOR][/B][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]

Rano: 22 dkg kości i chrząstki cielęcej z mięsem (schab)
20 dkg korpusu z kurczaka
10 dkg łapek z kurczaka (2 sztuki)
Wieczorem: 34 dkg podrobów wołowych (nerka, wątroba, serce)
łapka z kurczaka (5 dkg)

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Środa[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]

Rano: 31 dkg szyi z indyka
kurza łapka (6 dkg)

Wieczorem: 45 dkg miksu warzywno-owocowego (papryka, kalafior, szpinak
marchew, korzeń pietruszki, korzeń selera, jajko, kefir).

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Czwartek[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]

Rano: 38 dkg żeberek cielęcych
Wieczorem: 34 dkg korpusu z indyka

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Piątek
[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]
Rano: 36 dkg szyi z indyka
Wieczorem: 31 dkg skrzydełek z kurczaka
kurza łapka (5 dkg)

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Sobota

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 42 dkg podrobów wołowych (serce, nerka, wątroba)
Wieczorem: 48 dkg miksu (papryka, kalafior, marchew, korzeń selera i pietruszki, truskawki, kefir, olej lniany - 1 łyżka, jajko).

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Niedziela

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 28 dkg kości cielęcej z mięsem
13 dkg łapek kurzych
Wieczorem: skrzydło z indyka (40 dkg)

[B][SIZE=4]JADŁOSPIS NR 2
[U][SIZE=2][COLOR=DarkOrchid]Poniedziałek
[/COLOR][/SIZE][/U][/SIZE][/B][SIZE=4][SIZE=2][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]
Rano: 45 dkg kości wołowych z mięsem
Wieczorem: 36 dkg skrzydła z indyka
kurza łapka (6 dkg)

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Wtorek

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 42 dkg ogonów wieprzowych
Wieczorem: 32 dkg podrobów drobiowych (wątróbka, serca, żołądki)
10 dkg kurzych łapek

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Środa

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 45 dkg kości cielęcych (schab, "kulka")
Wieczorem: 47 dkg miksu (brokuł, brukselka, topinambur, marchew, jabłko, seler, pietruszka - korzeń, kefir, olej lniany - 1 łyżka)

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Czwartek

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano:48 dkg łososia
Wieczorem: 39 dkg korpusu z kurczaka

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Piątek

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 40 dkg kości wołowych z mięsem
Wieczorem: 32 dkg szyi z indyka
10 dkg łapek kurzych

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Sobota

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 39 dkg podrobów (wątroba wołowa, żołądki, wątróbka, serca drobiowe)
Wieczorem: 46 dkg miksu (marchew, brukselka, korzeń pietruszki i selera, jabłko, orzechy włoskie mielone, rzodkiewka, jajko, kefir, otręby pszenne, olej lniany).

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Niedziela

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 41 dkg ogonów wieprzowych
Wieczorem: 54 dkg kości cielęcej (kulka)

[SIZE=4]JADŁOSPIS NR 3
[B][U][COLOR=DarkOrchid][SIZE=2]Poniedziałek

[/SIZE][/COLOR][/U][/B][COLOR=DarkOrchid][SIZE=2][COLOR=Black]Rano: 38 dkg skrzydła indyka
kurza łapka (4 dkg)
Wieczorem: 42 dkg miksu (jabłko, marchew, kalafior, kalarepa, korzeń pietruszki i selera, koperek, topinambur, jajko, olej lniany, kefir)

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Wtorek

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 38dkg kości cielęcej
Wieczorem: 46 dkg nogi wieprzowej

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Środa

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 32 dkg korpusu z kaczki
9 dkg łapek (2 sztuki)
Wieczorem: 39 dkg podrobów (nerka cielęca, wątroba wołowa, żołądki,
serca drobiowe).

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Czwartek[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]

Rano: 50 dkg łososia
Wieczorem: 44 dkg miksu (jabłko, marchew, seler, pietruszka, olej lniany, kefir).

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Piątek

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 39 dkg udek kurczaka
łapka kurza (4 dkg)
Wieczorem: 41 dkg kości wołowych z mięsem

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Sobota

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 39 dkg szyi z indyka
Wieczorem: 40 dkg kości cielęcej

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Niedziela

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 40 dkg podrobów (nerka cielęca, wątroba wołowa, serca i żołądki drobiowe)
Wieczorem: 42 dkg miksu (jabłka, marchew, seler, pietruszka, banan, topinambur, jajko, kefir).
[/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR]

[SIZE=4]JADŁOSPIS NR 4
[U][B][SIZE=2][COLOR=DarkOrchid]Poniedziałek

[/COLOR][/SIZE][/B][/U][SIZE=2][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 19 dkg szyi z indyka
19 dkg łapek kurzych (4 sztuki)
Wieczorem: 39 dkg kości cielęcej
9 dkg łapek kurzych (2 sztuki)

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Wtorek

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 21 dkg kości schabowej wieprzowej z mięsem
20 dkg kości wieprzowych (kulka, żeberka)
Wieczorem: 38 dkg miksu (marchew, kalarepa, topinambur, jabłko, brukselka, seler, pietruszka, burak, jajko, orzechy włoskie, kefir, czosnek, olej lniany, tabletka KELP)

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Środa

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 35 dkg łososia
łapka kurza (5 dkg)
Wieczorem: 32 dkg piersi kurczaka
9 dkg łapek kurzych (2 sztuki)

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Czwartek

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 40 dkg podrobów (nerka cielęca, wątroba i serce wołowe)
Wieczorem: 37 dkg kości wołowej (kulka)

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Piątek

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 40 dkg szyi z indyka

Wieczorem: 45 dkg miksu (kalarepa, kalafior, marchew, seler, pietruszka, jabłko, oliwa z oliwek, KELP, kefir)

[B][U][COLOR=DarkOrchid]Sobota

[/COLOR][/U][/B][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 24 dkg kości cielęcych (kręgosłup)
16 dkg łapek (4 sztuki)
Wieczorem: 20 dkg nogi wieprzowej
18 dkg żeberek i kulek (chrząstki stawowe) wieprzowych

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Niedziela

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 40 dkg łososia
Wieczorem: 40 dkg kurczaka (ćwiartka)
[/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][U][B][COLOR=DarkOrchid]
[/COLOR][/B][/U][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/SIZE][/SIZE]
[/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][SIZE=4]JADŁOSPIS NR 5
[SIZE=2][COLOR=DarkOrchid][U][B]Poniedziałek

[/B][/U][COLOR=Black]Rano: 31 dkg podrobów (serce i wątroba wołowa, nerka cielęca)
Wieczorem: 37 dkg miksu (papryka, kalafior, marchew, kapusta biała, jabłko, KELP, oliwa z oliwek, kefir)

[B][COLOR=DarkOrchid][U]Wtorek

[/U][/COLOR][/B][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 32 dkg szyi z indyka
łapka kurza (4 dkg)
Wieczorem: 40 dkg ogonów wieprzowych

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Środa

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 34 dkg łososia
kurza łapka (4 dkg)
Wieczorem: 37 dkg korpusu z kurczaka

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Czwartek

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 37 dkg kości cielęcej z mięsem (kręgosłupy, schab)
Wieczorem: 35 dkg miksu (marchew, jabłko, pietruszka, seler, papryka, pomidor, jajko, kefir, otręby pszenne, oliwa z oliwek, kapusta biała).

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Piątek

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 31 dkg podrobów (nerka cielęca, serca, żołądki drobiowe)
8 dkg łapek kurzych (2 sztuki)
Wieczorem: 22 dkg szyi z indyka
14 dkg łapek (3 sztuki)

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Sobota

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 22 dkg ogonów wieprzowych
13 dkg łapek (3 sztuki)
Wieczorem: 33 dkg łososia
kurza łapka (5 dkg)

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Niedziela

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 30 dkg piersi kurczaka
10 dkg łapek (2 sztuki)
Wieczorem: 42 dkg miksu (josta, seler, pietruszka, papryka, pomidor, kefir, otręby pszenne, kalafior, oliwa z oliwek, KELP).

[SIZE=4]JADŁOSPIS NR 6
[SIZE=2][COLOR=DarkOrchid][U][B]Poniedziałek
[/B][/U][COLOR=Black]
Rano: 34 dkg korpusu z kurczaka
kurza łapka (3 dkg)
Wieczorem: 35 dkg łososia
kurza łapka (3 dkg)

[COLOR=DarkOrchid][U][B]Wtorek

[/B][/U][COLOR=Black]Rano: 40 dkg podrobów (nerka, serce, wątroba wołowa)
Wieczorem: 46 dkg miksu ( śliwki, marchew, jabłko, seler, papryka, jajko, KELP, olej lniany).

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Środa

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 39 dkg kości cielęcych z mięsem (schab, żebra)
Wieczorem: 23 dkg korpusu z kaczki
14 dkg łapek (3 sztuki)

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Czwartek

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 16 dkg kości wieprzowej z mięsem (schab)
21 dkg łapek (5 sztuk)
Wieczorem: 44 dkg skrzydła z indyka

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Piątek

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 9 dkg kości wołowej
32 dkg ogona wołowego
Wieczorem: 40 dkg miksu (jabłka, sliwki, marchew, seler, czosnek, papryka, KELP, olej lniany, kefir).

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Sobota

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 38 dkg podrobów wołowych (serce, nerka, wątroba)
Wieczorem: 52 dkg korpusu z kurczaka

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Niedziela

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 32 dkg łososia
8 dkg łapek kurzych (2 sztuki)
Wieczorem: 38 dkg kości cielęcych z mięsem (schabowe)

[SIZE=4]JADŁOSPIS NR 7[U][B][SIZE=2]
[COLOR=DarkOrchid]Poniedziałek[/COLOR]

[/SIZE][/B][/U][SIZE=2]Rano: 34 dkg nogi wieprzowej
kurza łapka (4 dkg)
Wieczorem: 45 dkg miksu (cukinia, marchew, seler, pietruszka, papryka, jajko, olej lniany)

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Wtorek

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 30 dkg szui indyka
8 dkg łapek kurzych (2 sztuki)
Wieczorem: 40 dkg żeber wołowych

[U][B][COLOR=DarkOrchid]Środa

[/COLOR][/B][/U][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 38 dkg podrobów wołowych (nerka, serce, wątroba)
Wieczorem: 39 dkg korpusu z kurczaka

[COLOR=DarkOrchid][U][B]Czwartek

[/B][/U][COLOR=Black]Rano: 52 dkg łososia
Wieczorem: 45 dkg miksu (twaróg, cukinia, jabłko, olej lniany, KELP)

[COLOR=DarkOrchid][U][B]Piątek

[/B][/U][COLOR=Black]Rano: 38 dkg kości cielęcych (kręgosłup)
Wieczorem: 36 dkg ogona wieprzowego

[COLOR=DarkOrchid][U][B]Sobota

[/B][/U][COLOR=Black]Rano: 43 dkg ogona wołowego
Wieczorem: 37 dkg korpusu z kurczaka

[COLOR=DarkOrchid][U][B]Niedziela

[/B][/U][COLOR=Black]Rano: 38 dkg podrobów (nerka cielęca, wątroba i serce wołowe)
Wieczorem: 45 dkg miksu (twaróg, cukinia, jabłko, papryka, jajko, KELP, olej lniany)

[SIZE=4]JADŁOSPIS NR 8
[B][U][COLOR=DarkOrchid][SIZE=2]Poniedziałek

[/SIZE][/COLOR][/U][/B][COLOR=DarkOrchid][SIZE=2][COLOR=Black]Rano: 53 dkg łososia
Wieczorem:38 dkg skrzydło + szyja z indyka

[COLOR=DarkOrchid][U][B]Wtorek

[/B][/U][COLOR=Black]Rano: 43 dkg nogi wieprzowej
Wieczorem: 22 dkg kości cielęcych (kręgosłupy, żebra)
15 dkg łapek kurzych (3 sztuki)

[COLOR=DarkOrchid][U][B]Środa

[/B][/U][COLOR=Black]Rano: 19 dkg szpondru wołowego (pół na pół kość z mięsem)
20 dkg łapek (4-5 sztuk)
Wieczorem: 35 dkg miksu (papryka, seler, pietruszka, cukinia, KELP, olej lniany)

[COLOR=DarkOrchid][U][B]Czwartek

[/B][/U][COLOR=Black]Rano: 52 dkg korpusu z kurczaka
Wieczorem: 39 dkg podrobów wołowych (serce, wątroba, nerka)

[COLOR=DarkOrchid][U][B]Piątek

[/B][/U][COLOR=Black]Rano: 47 dkg łososia (głowa)
Wieczorem: 40 dkg szyi z indyka

[COLOR=DarkOrchid][U][B]Sobota

[/B][/U][COLOR=Black]Rano: 38 dkg kości wieprzowej z mięsem (schab)
Wieczorem: 45 dkg miksu (marchew, brzoskwinie, jabłko, pietruszka, seler, jajko, olej lniany)

[B][U][COLOR=DarkOrchid]Niedziela

[/COLOR][/U][/B][COLOR=DarkOrchid][COLOR=Black]Rano: 38 dkg ogona wołowego
Wieczorem: 25 dkg skrzydełek kurczaka
12 dkg łapek (2-3 sztuki)
[/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR]
[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/SIZE][/SIZE][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/SIZE][/SIZE][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][COLOR=Black]Mogłabym tak długo, bo od ponad roku zapisuję wszystko w zeszycie. Wcześniej też zapisywałam ale bez dat, dlatego nie wiem kiedy dokładnie moja Saga ile jadła jak była szczeniakiem, a szkoda, bo mogłabym się też takimi przepisami dla intensywnie rosnącego szczeniaka podzielić. Z tego co pamiętam nie było większych różnic, może poza tym, że dostawała częściej twaróg i drobniejsze kości. No i wieprzowinę wprowadziłam na stałe do jej jadłospisu dopiero jakieś pół roku temu. [/COLOR]
[/COLOR][/SIZE][/SIZE][/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/SIZE][/SIZE][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE]

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Czytalam, że łatwiej psina zgubi zbędne kg na BARFie niż karmach typu light, a zupelnie nie wiem, jak zbudowac jadłospis dla mojego psa tak, aby zrzucił. Pies waży 27 kg a zrzucamy do 24 kg. Mógłby mi ktoś skonstruowac jadlospis bądź wytłumaczyć jak stworzyc taki jadłospis?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...