aga779 Posted August 12, 2012 Share Posted August 12, 2012 [LIST] [*]120g - surowe kości z mięsem [*]30g - warzywa [*]20g - podroby [*]20gt - różne dodatki (jaja, algi, jogurt, olej rybi, twarożek i in.) [*]10g- warzywa [/LIST] Czy taki podział może być? Bardzo proszę o odp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tamiska Posted August 22, 2012 Share Posted August 22, 2012 Teraz na forum barfnyswiat.org można uzyskać dostęp do kalkulatora pomagającego skomponować BARFowy jadłospis dla psa wraz z suplementami. Liczy orientacyjną dawkę żywieniową w zależności od wieku, stosunek wapnia do fosforu, pokazuje poziom niektórych podstawowych witamin i minerałów oraz na ile mniej więcej wystarczy jadłospis, a ułożone jadłospisy można sobie wydrukować: [url]http://barfnyswiat.org/viewtopic.php?t=829&sid=0a2b7e7f0eb162fbcd11a07c027516ac[/url] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
makot'a Posted September 21, 2012 Share Posted September 21, 2012 A czy ktoś mógłby trochę mi pomóc i podać jakiś przykładowy jadłospis dla 2,5 miesięcznego szczenięcia wilczaka? Ja nie czuję się na tyle mądra, by układać jadłospis rosnącemu organizmowi, pomocy :roll: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evel Posted October 10, 2012 Share Posted October 10, 2012 Odezwij się do Martens :) A ja sobie wkleję nasz jadłospis, żeby mieć gdzie ludzi odsyłać :evil_lol: Jest to zmodyfikowany jadłospis martensowy z pierwszej strony. [U]Jadłospis 18-dniowy dla dorosłej średnio-aktywnej suki, 10-11kg:[/U] 1. 0,25 kg mięsnych kości drobiowych 2. 0,15 kg mięsnych kości drobiowych + kefir 100g 3. 0,15 kg mięsnych kości drobiowych + ćwierć kostki twarogu + jajko 4. 0,25 kg mięsnych kości wieprzowych lub wołowych* 5. 0,15 kg papki warzywnej + 0,1 kg żołądków + łyżka oleju 6. 0,25 kg mięsnych kości wieprzowych lub wołowych* 7. 0,15 kg mięsnych kości drobiowych + kefir 100g 8. 0,15 kg mięsnych kości drobiowych + kefir 100g 9. 0,15 kg papki warzywnej + 0,1 kg wątroby + łyżka oleju + łyżka tranu 10. 0,25kg mięsnych kości drobiowych 11. 0,25kg mięsnych kości wieprzowych lub wołowych* 12. 0,25kg okrawków wołowych lub wieprzowych 13. 0,15kg papki warzywnej + 0,05 kg żołądków + łyżka oleju + jogurt naturalny bez cukru 50 g 14. 0,15kg mięsnych kości drobiowych + kefir 100 g 15. 0,25kg podrobów 16. 0,25kg mięsnych kości drobiowych 17. pół kostki twarogu + łyżka miodu + jajko + łyżka suszonych alg (np. Algolith) 18. 0,25kg serc wołowych lub innych** * osobiście nie podaję kości wieprzowych, bo suka ich nie toleruje ** używam serc drobiowych raczej (kura, indyk), ale poluję ostatnio na wołowe, może wreszcie się uda... [U]Uwagi:[/U] Kostka twarogu = ~200g Kości drobiowe - korpusy z kurczaka, skrzydełka z kurczaka, podudzia, uda z kurczaka, kurze łapki, skrzydła z indyka (dla nas za duże), szyje z indyka, grzbiety z indyka, skrzydła kacze, porcje rosołowe kacze, gęsina, przepiórka i inne Kości wieprzowe lub wołowe - kości karkowe i schabowe (wieprzowe), mostek wołowy, ogon wołowy lub wieprzowy; dla większych psów też nóżki wieprzowe Jajko całe, ze skorupką, rozgniecione z twarogiem - ja daję [B]bez skorupki[/B] Podroby: wątróbki, żołądki, płucka, ozory, [B]u mnie też serca[/B] Papka warzywna: zmiksowane jabłka, gruszki, marchew, pietruszka, seler, pomidory, ogórki, cukinia, cykoria, kalafior, brokuł, papryka czerwona, buraki czerwone, banany, morele, brzoskwinie, kiwi i inne - to co akurat jest Olej - rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron lub lniany, oliwa z oliwek, inne Dodatki: algi w proszku, miód, siemię lniane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
A&L Posted October 10, 2012 Share Posted October 10, 2012 Oto mój jadłospis, jakby ktoś go ocenił, to byłabym wdzięczna ;) Dorosły, średnio aktywny pies, waga docelowa - 7,7 kg (musi zrzucić). PONIEDZIAŁEK Rano: 100 g chudego mięsa Wieczór: 70 g podrobów WTOREK Rano: 100 g skrzydełek Wieczór: 55 g papki warzywnej ŚRODA Rano: 100 g szyi Wieczór: twarożek+jajko+kefir około 100 g CZWARTEK Rano: 150 gr korpusów Wieczór: 60 g podrobów PIĄTEK Rano: 80 g skrzydełek Wieczór: 55g papki SOBOTA Rano: 100 g szyi Wieczór: 70 g ryby NIEDZIELA Rano: 150 g nóżek Wieczór: 55g papki Te dawki jakieś takie strasznie małe mi się wydają i w ogóle nie mam pojęcia czy to wszystko dobrze policzyłam :roll: To jakaś czarna magia dla mnie jest :/ Z góry dzięki, jak ktoś się tym zainteresuje ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nanhoo Posted October 11, 2012 Share Posted October 11, 2012 Ja daje na 21 kg psa 400 gramow miesa wolowego ew. podroby , mieso konskie, kurczak nie podaje w zadnym wypadku wieprzowiny chyba ze gotowana reszte dostaje surowe do tego tre marchewke /najbardziej lubi/ ew.burak , pietruszka , seler ok. 100 g kosci najczesciej cielece 1x w tygodniu. Jedzonko dostaje 2 razy dziennie ale w sumie 500 g.Jak dostawala dodatkowo smaczki albo wieksze porcje tyla. Teraz jest smukla bez wystajacych zeberek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panbazyl Posted October 11, 2012 Share Posted October 11, 2012 evel - serducha wołowe (nie wieprzowe!) dostaniesz w sieci sklepów zakładów mięsnych Dobrosławów - w Lbl na Narutowicza czy na Lubartowskiej niedaleko Bazaru. W necie mają stronę. Jedno serce waży ok 2 kg! Moje psy o wadze ok 40 + 5 kg jedzą dziennie 500 g jedzenia podzielonego na 2 posiłki. Musiałam je ciut odchudzić. Ja bym dawała jajko ze skorupką, tzn skorupkę wcześniej sobie suszę i rozdrabniam, nie daję z tego "aktualnego" tylko z wcześniejszego. A tą suszę i rozkruszam i mam do następnej porcji żarcia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basia Z. Posted December 10, 2012 Share Posted December 10, 2012 Witam, może tu znajdę ratunek dla mojej otyłej suczki. Powinna ważyć 6 no może 6,5 kg a waży 8,4 kg i jest nieszczęśliwa jak wciskam jej rc obesity Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roadtonowhere Posted December 23, 2012 Share Posted December 23, 2012 Jaki byłby odpowiedni jadłospis dla 3 letniego kundla o masie 12 kg i wzroście 30 cm w kłębie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evel Posted December 23, 2012 Share Posted December 23, 2012 Jak jest za gruby to około 2.5% masy ciała, a resztę sobie policz wg proporcji z pierwszych stron. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czekunia Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 [quote name='evel']Jak jest za gruby to około 2.5% masy ciała, a resztę sobie policz wg proporcji z pierwszych stron.[/QUOTE] Evel, które z pozycji w Twojej wersji jadlospisu powinnam wybrać, jesli chcę skomponować 7-dniowy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evel Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 [quote name='Czekunia']Evel, które z pozycji w Twojej wersji jadlospisu powinnam wybrać, jesli chcę skomponować 7-dniowy?[/QUOTE] Trudno mi powiedzieć, bo ja korzystam ze zmodyfikowanego 18 dniowego ;) A Ty robisz bilans na 7 dni? Ja przyjęłam założenie, e bilansuję właśnie na 3-4 tygodnie, jest OK :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czekunia Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 (edited) [quote name='evel']Trudno mi powiedzieć, bo ja korzystam ze zmodyfikowanego 18 dniowego ;) A Ty robisz bilans na 7 dni? Ja przyjęłam założenie, e bilansuję właśnie na 3-4 tygodnie, jest OK :)[/QUOTE] Ten Wasz 18-dniowy jest fajny, ale jakoś tak większość mówi o tygodniu i stąd mi się "uwidziało" ;) może w takim razie, póki co, zacznę od Twojej wersji i zobaczymy jak wyjdzie w praniu:) EDIT: powiedz mi proszę, czy dobrze modyfikuję Twój/Martens jadłospis: pies ok. 28kg, aktywny po wyliczeniu wyszło mi 560g dziennie (narazie zaokrąglę do 600g i zobaczymy, jakie efekty): - czyli bazując na Twoim jadłospisie np. Drugi dzień to 400g kości drobiowych + 200g kefiru? Itd.? Edited January 12, 2013 by Czekunia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evel Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 Tak to właśnie wychodzi :) Ja daję jeść dwa razy dziennie, więc całą porcję rozbijam na dwa - daję rano pół kefiru i pół mięcha, a po południu resztę, myślę, że u większych psów w sumie rozsądnie jest nie ładować w psa ponad pół kg żarcia na raz i też dzielić ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czekunia Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 [quote name='evel']Tak to właśnie wychodzi :) Ja daję jeść dwa razy dziennie, więc całą porcję rozbijam na dwa - daję rano pół kefiru i pół mięcha, a po południu resztę, myślę, że u większych psów w sumie rozsądnie jest nie ładować w psa ponad pół kg żarcia na raz i też dzielić ;)[/QUOTE] :) pózniej wrzucę moją wersję. Mogłabyś rzucić okiem, czy dobrze rozpisałam:)? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evel Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 Nie czuję się żadnym specjalistą, bo ja się osobiście konsultuję z Martens, jeśli mam jakieś wątpliwości, ale wrzuć, jak ułożysz, zobaczymy ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czekunia Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 (edited) [quote name='evel']Nie czuję się żadnym specjalistą, bo ja się osobiście konsultuję z Martens, jeśli mam jakieś wątpliwości, ale wrzuć, jak ułożysz, zobaczymy ;)[/QUOTE] Evel, proszę jeszcze o odpowiedź na jedno pytanie, szczególnie mnie nurtujące: co z żołądkami nieoczyszczonymi? Nie widzę ich w Twojej wersji? Czy to znaczy, że nie trzeba ich podawać? EDIT: i czy jeśli mam sukę (25 kg, po sterylce), po przeliczeniu wychodzi mi 500g dziennie dla niej, to lepiej zacząć od 400g, no bo po sterylce? Edited January 12, 2013 by Czekunia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evel Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 A Twoje psy już miały do czynienia z surowizną? :) Bo są dwie szkoły, jedna zaczyna od żwaczy właśnie (7-14 dni), a druga to survival - dzień głodówki, a potem delikatniejsze kości np. kurze i jakoś to leci. Szczerze mówiąc, to ja żwaczy wołowych/baranich jako takich nie podaję, bo niestety nie mogę ich dostać u nas a żeby zamówić z internetu musiałabym mieć gdzie to trzymać zamrożone, a nie mam. Daję suszone od czasu do czasu, wraz z innymi śmierdzielami, a żołądki daję kurze lub indycze. Zaliczam to do kategorii "podroby" ;) Co do suczki - szczerze mówiąc, to chyba kwestia bardzo indywidualna. Ona teraz jest w dobrej kondycji i formie? Ja bym chyba podawała więcej teraz, bo zima, a to wyżełka krótkowłosa, jeśli dobrze zrozumiałam? I ewentualnie później obcinała racje żywnościowe, gdyby zaczęła za bardzo przybierać. Ogólnie ja teraz podaję zamiast załóżmy 250 g kości (to 2.5% u mojej suki kastratki) - leciutko ponad 200 g mięsnych kości i dodatki tak, żeby dobić do tych 250 (kefir, jogurt, ser biały, coś tam), ale porcje są bardziej tłuste niż latem - więcej skóry czy luźnego tłuszczu niż w pozostałej części roku. Pies mi lekko przytył (1 - 1.5 kg), ale tak planowałam. Na wiosnę się wyrzeźbi z powrotem ;) Aha, jajka nie podaję całego-całego, bo mi pies rzyga skorupkami - rozgniatam z serem białko z żółtkiem, bez skorupy ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czekunia Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 [quote name='evel']A Twoje psy już miały do czynienia z surowizną? :) Bo są dwie szkoły, jedna zaczyna od żwaczy właśnie (7-14 dni), a druga to survival - dzień głodówki, a potem delikatniejsze kości np. kurze i jakoś to leci. Szczerze mówiąc, to ja żwaczy wołowych/baranich jako takich nie podaję, bo niestety nie mogę ich dostać u nas a żeby zamówić z internetu musiałabym mieć gdzie to trzymać zamrożone, a nie mam. Daję suszone od czasu do czasu, wraz z innymi śmierdzielami, a żołądki daję kurze lub indycze. Zaliczam to do kategorii "podroby" ;) Co do suczki - szczerze mówiąc, to chyba kwestia bardzo indywidualna. Ona teraz jest w dobrej kondycji i formie? Ja bym chyba podawała więcej teraz, bo zima, a to wyżełka krótkowłosa, jeśli dobrze zrozumiałam? I ewentualnie później obcinała racje żywnościowe, gdyby zaczęła za bardzo przybierać. Ogólnie ja teraz podaję zamiast załóżmy 250 g kości (to 2.5% u mojej suki kastratki) - leciutko ponad 200 g mięsnych kości i dodatki tak, żeby dobić do tych 250 (kefir, jogurt, ser biały, coś tam), ale porcje są bardziej tłuste niż latem - więcej skóry czy luźnego tłuszczu niż w pozostałej części roku. Pies mi lekko przytył (1 - 1.5 kg), ale tak planowałam. Na wiosnę się wyrzeźbi z powrotem ;) Aha, jajka nie podaję całego-całego, bo mi pies rzyga skorupkami - rozgniatam z serem białko z żółtkiem, bez skorupy ;)[/QUOTE] Tak, mają co jakiś czas frykasy w postaci szyjek indyczych, serc itp. :) Co do żwaczy, to po pierwsze też musiałabym zamawiać np. z pieska stefka, a zamrażaki bardzo pojemnej nie mam, a po drugie ten zapach... mnie odstrasza, delikatnie mówiąc;) Zara jest w dobrej formie, na pewno lepszej niż jak do nas trafiła - jest u nas już prawie 3 miesiące i ładnie przybrała na wadze, bo wcześniej to skóra i kosci. Masz rację: zacznę od 500g, a gdyby coś się działo, to będę zmieniać w jedną lub drugą stronę:). A teraz moje wypociny: (Twoją/Martensową wersję mam już wydrukowaną, ale skleciłam coś 7-dniowego), rzuć okiem:) ZARA 25kg, po sterylce, aktywna [LIST=1] [*]Dawka dzienna 25 x 0,02 = [B]500g[/B] [/LIST] Tygodniowo: [B]3500g[/B] [LIST=1] [*]Dawkowanie dzienne poszczególnych produktów: [/LIST] Pochodzenia roślinnego – [B]100g[/B], w tym: [LIST=1] [*]Warzywa [B]75g[/B] [*]Owoce [B]25g[/B] [/LIST] Pochodzenia zwierzęcego – [B]400g[/B], w tym: [LIST=1] [*]Mięso [B]200g[/B] [*]Żwacze [B]80g[/B] [*]Podroby [B]60g[/B] [*]Kości/chrząstki [B]60g[/B] [/LIST] [B]NA TYDZIEŃ:[/B] [B]3500g[/B] pokarmu, z czego: [LIST=1] [*]Produkty roślinne [B]700g[/B]: [/LIST] [LIST=1] [*]Warzywa [B]525g[/B] [*]Owoce [B]175g[/B] [/LIST] [LIST=1] [*]Produkty zwierzęce [B]2800g[/B]: [/LIST] [LIST=1] [*]Mięso [B]1400g[/B] [*]Żwacze [B]560g[/B] [*]Podroby [B]420g[/B] [*]Kości/chrząstki [B]420g[/B] [/LIST] mniej więcej wyszłoby tak: [B]Pierwszy dzień: [/B]200g podrobów + 350g papki warzywno-owocowej + łyżka oleju + łyżka tranu [B]Drugi dzień: [/B]450g kości drobiowych, np. szyja z indyka + kefir 100g [B]Trzeci dzień: [/B]500g kości drobiowych, np. korpusy z kurczaka + ćwierć kostki twarogu [B]Czwarty dzień: [/B]500g kości wieprzowych + jajko + suszone algi [B]Piaty dzień: [/B]200g podrobów + 350g papki warzywno-owocowej + jajko [B]Szósty dzień: [/B]500g żwaczy + łyżka oleju [B]Siódmy dzień[/B]: 500g czegoś „egzotycznego”, np. królik + drożdże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evel Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 :hmmmm: Wychodzi cosik dziwna proporcja mięso/kości - znaczy jak dla mnie - dużo mięsa, mało kości. Ale - są znowu dwie (a może więcej?) szkoły :lol: Jedni przyjmują proporcje mniej więcej jak w kurzym skrzydle - czyli więcej kości, chrząstek, ścięgien, skóry, a niezbyt dużo "czystego" mięsa, inni - więcej mięsa, mniej kości. Ja jestem zwolenniczką tej pierwszej teorii ;) ale to już każdy wybiera, co uważa za lepsze, patrząc oczywiście, co służy jego psom przede wszystkim. Co do kości wieprzowych - na barfowym ogólnym może dopytaj, jakie to mogą być kości. Moja suka po wieprzowinie ma katastrofalną srakę, więc ja się nie znam na rodzajach, a wiem, że czasem bywają problemy po wieprzowinie/wołowinie - psy się przytykają i trzeba przemyśleć właśnie, czy nie podać więcej "poślizgu" (nabiał, olej) a mniej samych mięsnych kości, czy może jakiś inny rodzaj kości. Jak już jesteśmy przy wieprzowinie - uwaga na podroby, potencjalnie mogą być zagrożone Auyeszkym, więc "na wszelki" lepiej sobie odpuścić. Ryzyko znacznie spada przy mięsie, a jeśli chodzi o kości szkieletowe, to ryzyko jest znikome, jeśli w ogóle. Uwaga też na wątrobę - można spowodować efekt przeczyszczający, to raz, a dwa - można przedawkować witaminę A. W tym tygodniowym może być też za dużo tranu - łyżka dziennie w tydzień w tydzień, to chyba sporo. Spróbuję ściągnąć Martens i zapytać, co ona na to ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czekunia Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 [quote name='evel']:hmmmm: [B]Wychodzi cosik dziwna proporcja mięso/kości - znaczy jak dla mnie - dużo mięsa, mało kości. Ale - są znowu dwie (a może więcej?) szkoły :lol: Jedni przyjmują proporcje mniej więcej jak w kurzym skrzydle - czyli więcej kości, chrząstek, ścięgien, skóry, a niezbyt dużo "czystego" mięsa, inni - więcej mięsa, mniej kości.[/B] Ja jestem zwolenniczką tej pierwszej teorii ;) ale to już każdy wybiera, co uważa za lepsze, patrząc oczywiście, co służy jego psom przede wszystkim. [U][I] Czyli żeby proporcja była lepsza, to co podawać? Bo wybierałam z tych pozycji przez Ciebie wyszczególnionych pod pojęciem "kości drobiowe"? [/I] [/U][B]Co do kości wieprzowych - na barfowym ogólnym może dopytaj, jakie to mogą być kości. Moja suka po wieprzowinie ma katastrofalną srakę, więc ja się nie znam na rodzajach, a wiem, że czasem bywają problemy po wieprzowinie/wołowinie - psy się przytykają i trzeba przemyśleć właśnie, czy nie podać więcej "poślizgu" (nabiał, olej) a mniej samych mięsnych kości, czy może jakiś inny rodzaj kości. Jak już jesteśmy przy wieprzowinie - uwaga na podroby, potencjalnie mogą być zagrożone Auyeszkym, więc "na wszelki" lepiej sobie odpuścić. Ryzyko znacznie spada przy mięsie, a jeśli chodzi o kości szkieletowe, to ryzyko jest znikome, jeśli w ogóle. [/B][I][U]Przejęzyczenie: chodziło mi oczywiście o wołowinę - wieprzowiny nie zamierzam raczej podawać;) o Auyeszkym czytałam, także wolę zachować ostrożność... wołowinę wpisałam tylko raz, bo właśnie nie wiem, jak zareagują - jeśli będzie kiepsko, to wycofam. [/U][/I] Uwaga też na wątrobę - można spowodować efekt przeczyszczający, to raz, a dwa - można przedawkować witaminę A. [B]W tym tygodniowym może być też za dużo tranu - łyżka dziennie w tydzień w tydzień, to chyba sporo. [/B][I][U]czyli tran wystarczy podać raz na jakiś czas? [/U][/I] Spróbuję ściągnąć Martens i zapytać, co ona na to ;)[/QUOTE] Moje odpowiedzi podkreślone;) co do nabiału i innych poślizgowych rzeczy - będę modyfikować w zależności od kupy:) Ogólnie: nie ma tragedii z tym jadłospisem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
evel Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 Myślę, że jest spoko. Dałam cynk Martens, mam nadzieję, że się pojawi :) A z proporcjami - na 200 g mięsa tylko 60 g kości, chrząstek - o to mi chodziło. No ale rozpiski rozpiskami, a daje się to, co się uda kupić ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czekunia Posted January 13, 2013 Share Posted January 13, 2013 [quote name='evel']Myślę, że jest spoko. Dałam cynk Martens, mam nadzieję, że się pojawi :) A z proporcjami - na 200 g mięsa tylko 60 g kości, chrząstek - o to mi chodziło. No ale rozpiski rozpiskami, a daje się to, co się uda kupić ;)[/QUOTE] Hmm.... Wyszło mi 400g produktów mięsnych, a kości mają stanowić 15% całości.. Jutro wyliczę jeszcze raz, może gdzieś zrobiłam byka. Dzięki za pomoc:) czekamy w takim razie na Martens:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martens Posted January 13, 2013 Share Posted January 13, 2013 [quote name='Czekunia'] [B]Pierwszy dzień: [/B]200g podrobów + 350g papki warzywno-owocowej + łyżka oleju + łyżka tranu [B]Drugi dzień: [/B]450g kości drobiowych, np. szyja z indyka + kefir 100g [B]Trzeci dzień: [/B]500g kości drobiowych, np. korpusy z kurczaka + ćwierć kostki twarogu [B]Czwarty dzień: [/B]500g kości wieprzowych + jajko + suszone algi [B]Piaty dzień: [/B]200g podrobów + 350g papki warzywno-owocowej + jajko [B]Szósty dzień: [/B]500g żwaczy + łyżka oleju [B]Siódmy dzień[/B]: 500g czegoś „egzotycznego”, np. królik + drożdże.[/QUOTE] Wołają, więc jestem ;) Wg mnie jest za dużo podrobów, wywaliłabym jeden dzień papkowo-podrobowy, a wstawiła zamiast niego kości drobiowe. Do tego pozostały dzień papkowo-podrobowy oraz dzień żwaczowy rozłożyłabym w tygodniu, żeby nie były z dnia na dzień, tylko np. 2-3 dni kości i potem dzień żwaczowy, potem 2-3 dni kości i dzień podrobowo-papkowy, i znowu kości. Plus pół kilo żwaczy co tydzień to wg mnie za dużo; lepiej jak będziesz ten dzień żwaczowy robić np. tylko raz na 2 tygodnie i to w zupełności wystarczy, albo raz w tygodniu, ale 250 g żwaczy i 250 g kości drobiowych. Jedno jajko w tygodniu zastąpiłabym też jogurtem naturalnym albo kefirem. Jeśli chodzi o kości wieprzowe to ja podaję teraz w sumie tylko mostki, bo mam psy ważące ok. 15 kg i po twardszych kościach sie zatykają. I zaczekałabym w Twoim przypadku z wprowadzeniem kości wołowych przynajmniej 2-3 tygodnie odkąd wsadzisz psa na barf (zamiast nich dawaj po prostu te drobiowe) i jak masz możliwość, to daj na pierwszy raz coś miękkiego, mostek, etc. bo kości wołowe są bardzo twarde, u mnie psy wręcz nie chciały ich gryźć (suka 25 kg też) a jak zjadły to miewały sensacje żołądkowe... Natomiast po mostkowych wieprzowych wszystko jest ok. Dla dorosłego psa łyżeczka od herbaty tranu na tydzień to max. natomiast bez ograniczeń możesz dawać olej z łososia, lniany (kwasy omega 3). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czekunia Posted January 13, 2013 Share Posted January 13, 2013 [quote name='Martens']Wołają, więc jestem ;) Wg mnie jest za dużo podrobów, wywaliłabym jeden dzień papkowo-podrobowy, a wstawiła zamiast niego kości drobiowe. Do tego pozostały dzień papkowo-podrobowy oraz dzień żwaczowy rozłożyłabym w tygodniu, żeby nie były z dnia na dzień, tylko np. 2-3 dni kości i potem dzień żwaczowy, potem 2-3 dni kości i dzień podrobowo-papkowy, i znowu kości. Plus pół kilo żwaczy co tydzień to wg mnie za dużo; lepiej jak będziesz ten dzień żwaczowy robić np. tylko raz na 2 tygodnie i to w zupełności wystarczy, albo raz w tygodniu, ale 250 g żwaczy i 250 g kości drobiowych. Jedno jajko w tygodniu zastąpiłabym też jogurtem naturalnym albo kefirem. Jeśli chodzi o kości wieprzowe to ja podaję teraz w sumie tylko mostki, bo mam psy ważące ok. 15 kg i po twardszych kościach sie zatykają. I zaczekałabym w Twoim przypadku z wprowadzeniem kości wołowych przynajmniej 2-3 tygodnie odkąd wsadzisz psa na barf (zamiast nich dawaj po prostu te drobiowe) i jak masz możliwość, to daj na pierwszy raz coś miękkiego, mostek, etc. bo kości wołowe są bardzo twarde, u mnie psy wręcz nie chciały ich gryźć (suka 25 kg też) a jak zjadły to miewały sensacje żołądkowe... Natomiast po mostkowych wieprzowych wszystko jest ok. Dla dorosłego psa łyżeczka od herbaty tranu na tydzień to max. natomiast bez ograniczeń możesz dawać olej z łososia, lniany (kwasy omega 3).[/QUOTE] Dzięki Martens:) Twoja wersja, przyznam szcerze, jest dla mnie o wiele lepsza. Swoją ukladałam wg wskazówek, które dostałam, stąd też takie proporcje. Podsumowując, żeby było ok: 1. Wywalam jeden dzień podrobów, wstawiam kości drobiowe 2. Zrobić większą przerwę miedzy dniem papkowym i żwaczowym co do kości wieprzowych, to najchętniej szczerze powiedziawszy nie dawałabym ich, póki co, w ogóle. Czyli nie będzie wielkim błędem, jeśli psy narazie bedą tylko na drobiu? ... I jeszcze wracając do żwaczy: czy mogę ich w ogóle nie podawać? Jeśli tak, to co wrzucić w ten dzień? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.