tufi Posted June 18, 2004 Share Posted June 18, 2004 Mam nadzieje, ze ktos skorzysta z przepisow na pyszne ciasteczka dla psow wlasnej roboty :) Przepisy pozbieralam z roznych zrodel, niektore wyprobowalam - psy sa zachwycone! Szczegolnie polecam ciastka watrobkowe :) CIASTKA WĄTRÓBKOWE3 jaja 1/3 szklanki oleju (ja użyłam specjalną mieszankę olejową dla psów, ale może być każdy olej) 0.5 kg wątroby (surowej) 1 ząbek czosnku ok. 2 szklanek mąki (zależy od konsystencji) Ubijamy lekko jajka, można wrzucić do 'blender' (maszynki z nożami do rozdrabniania na miazgę). Wlewamy olej i mieszamy (albo dolewamy do 'blender'), wrzucamy czosnek. Jeżeli używaliśmy 'blender', to kroimy wątrobę na kawałki i wrzucamy do reszty, rozdrabniając na miazgę, albo przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy tyle mąki, żeby mieć gęstość przeciętnego ciasta (niezbyt płynne). Smarujemy blaszkę, wykładamy na blaszkę, pomagając sobie łopatką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-30 minut, w temp 220 stopni. Kiedy powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienić na brzegach, sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Jeżeli patyczek wkłuty w środek wychodzi suchy, to jest upieczone. Kroimy na kawałki i wykładamy na kratową podstawkę do wystygnięcia. Jeżeli chcemy żeby ciasteczka były bardziej suche i twarde, wkładamy kawałki na blachę i suszymy w lekko ciepłym piekarniku ze 30 minut. Przechowujemy w lodówce lub zamrażalniku. CIASTECZKA RYBNE puszki tuńczyka w oleju (450g), odlać olej 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku 1.5 szklanki maki (żeby zrobić dość gęste ciasto) 2 jajka Wyrabiamy ręką albo mikserem i wykładamy na blachę. Pieczemy w 180 stopniach, aż będzie suche w środku. Teraz jak ja zrobiłam: 4 puszki 450g najtańszych rybek w oleju (tuńczyk, łosoś i 2 puszki makreli, całkiem nieźle ;) 5 jajek łyżeczka czosnku w proszku troszkę soli 1/3 szklanki oleju (odlałam wcześniej rybki, więc dodałam z oliwek) mąki (użyłam wholemeal, to chyba żytnia?) tyle, żeby było mocno gęste ciasto Wyrobiłam ręką (no dobra, w rękawiczce, bo nie lubię ręką), wyłożyłam na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Uklepałam na płasko. Piekłam w 180 stopniach dość długo, pewnie ok godziny. Potem pokroiłam, przewróciłam na drugą stronę i jeszcze trochę podsuszyłam w piecu. Pachną nieźle. Robi się to znacznie szybciej niż CW (ciasteczka wątróbkowe dla nowych) i nie śmierdzi w całej kuchni wątrobą (trochę rybą, ale nie aż tak strasznie). Nie wiem jeszcze jak się będą przechowywać. przepis na zmodyfikowane ciasteczka wątrobowe:- pasztetowa/"wątrobianka" (cała "kiełbaska" - tak ok. 0,6 kg) - garść majeranku - 2 jajka - ok. 2 szklanki mąki (do uzyskania konsystencji ciasta) Całość mieszamy i pieczemy na blasze ok. 20 min. Serowe Kosteczki skladniki: 2 szklanki maki razowej 1 i 1/4 szklanki utartego zoltego sera 2 zabki drobno pokrojonego czosnku 1/2 szklanki oleju roslinnego 5 lyzek stolowych wody Make, ser, olej i czosnek wymieszac (mozna uzyc miksera), stoponiowo dodajac wode. Ciasto rozwalkowac do grubosci ok. 1 cm i uzywajac foremki wyciac ksztalt kosci (ja lepie kuleczki). Piec w temperaturze ok. 200 stopni c przez 10-15 minut, az ciasteczka sie przyrumienia. Przechowywac w szczelnym pojemniku lub w lodowce. Ciasteczka cynamono-jabłkowe: 1 duże jabłko 2-3 łyżki miodu 1/4 szklanki wody 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki mąki owsianej (lub ryżową jeśli pies jest alergikiem) 3/4 szklanki mąki pszennej Nastawić piecyk na 200-220 stopni Jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Dodać do niego miód, wode cynamon i mąkę owsianą. Wszystko dokładnie wymieszać. Potem stopniowo dodawać mąkę pszenną. Po wyrobieniu ciasta uformować płaskie ciasteczka. Włozyć do piekarnika na 0,5 godz. Nastepnie przewrócić na drugą stronę i zmiejszyc temperaturę do o około 20 stopni. Piec jeszcze 30 minut. Ciasteczka z Gerbera 1 słoik jedzenia dla dzieci (np. indyk z warzywami lub sam indyk Gerbera) 6 łyzek stołowych mleka w proszku 8 łyżek zarodków pszenicy Nastawić piekarnik na 220 stopni. Wszystkie składniki wymieszać i formować ciasteczka. Piec około 12-15 aż zbrązowieją. Ciasteczka marchewkowe (wpływające na barwę sierści) szklanka ugotowanej i zmiażdżonej marchewki 2 jajka 2 łyżeczki czosnku 1 szklanka mąki 1/2 szklanki płatków owsianych 1/8 szklanki mąki ryżowej lub zarodków pszennych Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec około 45 minut aż zrobią się brązowe i chrupiące. Dla wszystkich, co by sie chcieli doczepic - podaje przepisy tutaj, bo wielu wlascicieli bullowatych narzeka, ze ich psy to niejadki, a kilka ciasteczek dorzuconych do zwyklego zarelka moze pobudzic apetyt. No i nie wszyscy maja czas na szukanie po innych dzialach. Poza tym niektore ciasteczka sa calkiem jadalne i dla ludzi :) I jeszcze jedno - wiele psow rewelacyjnie na wystawach sie ustawia za... ciasteczko z watrobki :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
o_lusia Posted June 18, 2004 Share Posted June 18, 2004 Taaak....Bertę uczyłam siadać za smakołyk, i tak jej się to zakodowało,że na wystawie,kiedy trzeba było stać i pięknie się prezentować Berta widząc suchą kiełbaskę w mojej drugiej ręce natychmiast usiadła. I to tyłem do sędziego. To był jej stały numer wystawowy.... A PRZEPISY SUPER-DZIS BIORE SIE DO PIECZENIA!!!! CIEKAWE CZY TO PACHNIE JAK SIĘ PIECZE :lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kati Posted June 18, 2004 Share Posted June 18, 2004 ja robiłam ciasteczka serowe, ale później sama je musiałam zjeść :evilbat:, ale mnie smakowały. Już nigdy mu nic nie zrobię. :evil: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blaira Posted June 18, 2004 Share Posted June 18, 2004 moja niunia zwariowala dla ciasteczek watrobowych naprawde jej smakowaly i zrobila by dla nich wszystko zreszta jamniorowi mojemu tez smakowaly no i tchorzofretce tez :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agusia i Busiu Posted June 18, 2004 Share Posted June 18, 2004 Jutro wielkie pieczenia, Tufi przepisy spadły z nieba bo już od kilku tygodni myślę co by tu we własnym zakresie wyprodukowac dla potworów.Super. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
o_lusia Posted June 21, 2004 Share Posted June 21, 2004 Zrobiłam ciasteczka tuńczykowe, smakują owszem, ale to nie jest ta ekstaza i szaleństowo w oczach co na widok czekolady albo ciastek... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind34 Posted June 24, 2004 Share Posted June 24, 2004 Czekolada podobno jest trujaca, ale jaka pyszna. Zaraz biorę się do pieczenia. Tylko mąki razowej do ciasteczek serowych nigdzie nie mogę dostać. Podobno trzeba pytać w piekarniach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
o_lusia Posted June 24, 2004 Share Posted June 24, 2004 Ja znalazłam mąkę razową zwykłym spożywczaku - tyle ,że stała przy tzw."zdrowej żywności"... A co do czekolady, to mam smieszną anegdotę: Przed świętami wracałam z zakupami do domu i w kuchni przy rozpakowywaniu siat zauważyłam,że mam tylko 1 czekoladę, a kupiłam 2...Zauważyłam,że siatka jest rozerwana więc czekolada pewnie leży na podwórku.Wybiegłam szybko, bo była tam również Berta. Cała akcja trwała może 2 minuty, wystarczyło to Bertusi żeby pożreć CAŁĄ czekoladę mleczną wraz z papierem i prawie całym sreberkiem. Nic jej po tej czekoladzie nie było.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind34 Posted June 25, 2004 Share Posted June 25, 2004 Też się zdziwiłem kiedy przeczytałem, że czekolada psom szkodzi. Wcześniej, kiedy miałem spanielkę czekolada jej nie szkodziła, ba była pyszna i efektów ubocznych nawet nadmiernego spożycia nie zaobserwowałem. Maxowi jednak nie daję (no sporadycznie kiedy już ma tę swoją minkę w stylu - no daj nie bądź taki). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
naomi Posted July 1, 2004 Share Posted July 1, 2004 no tufi, jutro przylatuje do Polski i w koncu zobacze sie z moja kielbaska :D , wec sprobujemy te twoje ciasteczka watrobkowe (mam nadzieje ze beda dobrym zadoscuczynieniem za 2-miesieczna rozlake) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tufi Posted July 1, 2004 Author Share Posted July 1, 2004 A w Polsce gdzie mieszkasz? A tam teraz nie masz gdzies po drodze Body Shopu? :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
naomi Posted July 1, 2004 Share Posted July 1, 2004 w minsku mazowieckim, a czasem w siedlcach, bo tam moja mama urzeduje ja nie wiem czy mam po drodze body shop bo nie wiem co to :oops: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
naomi Posted July 1, 2004 Share Posted July 1, 2004 juz wiem, taki zielony :D niestety, nie ma w okolicy, dopiero w centrum manchesteru, a tam juz nie bede :( bylo pisac wczesniej !!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tufi Posted July 1, 2004 Author Share Posted July 1, 2004 buuu :cry: trzeba bylo wczesniej powiedziec, ze sie wraca do kraju... nastepnym razem najwyzej... ;) Ja pamietam, jak w 1996 w Oksfordzie weszlam do jakiegos sklepu zoologicznego i zglupialam - taki byl wybor ciasteczek dla psow i innych akceseriow :o Kupilam wtedy dla suni jakies ciacha - hehe mamie nic nie przywiozlam pamiatkowego, ale psu musialam :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
naomi Posted July 9, 2004 Share Posted July 9, 2004 ciasteczka wątróbkowe - hit sezonu, po prostu rewelacja !!!! a co do body shopu - był na lotnisku :( cholerka już kombinowałam jak sie z Tobą skontaktować, ale nic nie wymyśliłam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tufi Posted July 9, 2004 Author Share Posted July 9, 2004 ciasteczka wątróbkowe - hit sezonu, po prostu rewelacja !!!! Smakowaly? Ciesze sie bardzo :) Co do body shopu - pewnie jeszcze bedzie okazja 8) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind34 Posted March 7, 2005 Share Posted March 7, 2005 Ciasteczka wątróbkowe są pyszneee. Max wcina, aż mu się uszy trzęsą. Polecam wszystkim. Przepis mało skomplikowany. Nawet ja sobie poradziłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Złośnica Posted March 7, 2005 Share Posted March 7, 2005 Jasne, że pyszne, tylko za każdym razem jak piekę to matka mnie eksmituje z chałupy bo smród jest nieziemski :evilbat: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lapis Posted March 7, 2005 Share Posted March 7, 2005 nie mam piekarnika więc ciasteczek nie piekę, ale podam mój sposób na dosmaczanie - gotuję np. serduszka i z wody robię galaretkę, która potem okleja karmę i Lapidło szamie ze smakiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind34 Posted March 7, 2005 Share Posted March 7, 2005 Fakt, zapaszek nie jest miły, ale wszystko rekompensuje zadowolona mina psiaka. Z braku piekarnika może być prodiż, mikrofali nie polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martini*** Posted March 21, 2005 Share Posted March 21, 2005 Moim zdaniam to pachnie jak pasztet, jakoś mi to nie przekszkadza, może inna jestem :) :P Rabiłam CW i sprawdza się dobrze ale to jeszcze nie to ... :( Dużo przepisów jest na stranie zabawak KONG gdzieś tu widziałam link jak znajdę to wkleję :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
staffik Posted March 24, 2005 Share Posted March 24, 2005 Widział ktoś kiedyś wilka co zjadał ciastka ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alicja Posted March 25, 2005 Share Posted March 25, 2005 Ciasteczek jeszcze nie piekłam , ale wysuszony chleb , a na dodatek posmarowany masłem / suszony między żeberkami kaloryfera , jak Ozzy wyczai że tam jest to drze pycho także szyby brzęczą / ,pychotka . Ale ciasteczka upieczemy po świętach . Ala i Ozzy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alicja Posted March 25, 2005 Share Posted March 25, 2005 Ciasteczek jeszcze nie piekłam , ale wysuszony chleb , a na dodatek posmarowany masłem / suszony między żeberkami kaloryfera , jak Ozzy wyczai że tam jest to drze pycho także szyby brzęczą / ,pychotka . Ale ciasteczka upieczemy po świętach . Ala i Ozzy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_dingo_ Posted March 25, 2005 Share Posted March 25, 2005 [quote name='staffik']Widział ktoś kiedyś wilka co zjadał ciastka ??[/quote] Zrobione z wątróbki ? Myślę że by nie narzekał :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.