Jarekx Posted March 5, 2008 Share Posted March 5, 2008 Mam pytanie ponieważ niebawem zawita u mnie w domu szczeniak. Będe mu dawał karme jako główny posiłek ale czy moge mu dawać surowe mięso, kości czy też np. korpusy kury? Jeżeli tak to fajnie a jak nie to od kiedy można? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ula.p Posted March 9, 2008 Share Posted March 9, 2008 Zaraz po przyjezdzie do ciebie powienien dostawac to co u hodowcy. I tak ma dosc wrazen zwiazanych z przeniesieniem. Po aklimatyzacji (tydzien-dwa) moze spokojnie przetawic psa na BARF (caly watek jest na samej górze działu żywienie). Jedni przestawiają pomalu w ciagu paru dni, inni z dnia na dzien. To jak pies zniesie zmiane zywienia (ze strony przewodu pokarmowego) to zalezy od jego predyspozycji. Moze byc biegunka na poczatku, lub odwrotnie - zatwardzenie (jak przy kazdej nowej karmie). Najpier duzo poczytaj o barfie, potem stosuj. I pamietaj, barf to nie tylko surowe miecho i kosci (wszelakie !) To rowniez: nabial, warzywa, owoce i ryby. Ogólnie polecam, latem moje suki są tylko na Barf'ie. Zimą niestety wolą gotowane jako ze bardziej tluste i kaloryczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martens Posted March 9, 2008 Share Posted March 9, 2008 Dodam jeszcze, że mieszanie suchej karmy i barfu jest bardzo szkodliwe. Kości i mięso są trawione dużo szybciej niż karma, i w pewnym sensie "wymiatają" ją z przewodu pokarmowego, zanim pies cokolwiek z niej wchłonie. Przy żywieniu młodego psa to bardzo niebezpieczne. Podobnie jednostronne "wzbogacanie" karmy np. samym mięsem (zaburza to bilans składników). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolsferros Posted March 26, 2008 Share Posted March 26, 2008 Na początku tak jak już pisała ula.p dawać to co dawał hodowca ,stopniowo dawać to czym chcesz karmić-nie odrazu,z dnia na dzień dawać po trochu i zwiększać dawkę aż zacznie jeść tylko to,natychmiastowa zmiana skończyła by się biegunką,surowe owszem,lecz trzeba zalać wrzątkiem żeby sparzyć,korpusy gotowane możesz dawać w całości,odradzam dawać skrzydełek i udek gdyż kości pekają wzdłuż i są niebezpieczne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.