martazobeniak Posted July 11, 2015 Share Posted July 11, 2015 Drodzy Dogomaniacy, mam do Was gorącą prośbę o pomoc w ustaleniu przykładowego jadłospisu, a w szczególności o pomoc w wyliczeniu dziennych dawek, dla dorosłej, około pięciokilogramowej shihtzaczki (aktywna, ale po sterylce). Do tej pory stosowałam karmienie mieszane (jedzenie domowe, częściowo surowe mięso / kości, na jeden posiłek dziennie przeważnie sucha karma - Acana, Husse, Marp, sporadycznie inne w ramach próbek), ale raz, że Tina ma obecnie na susz przeważnie długie zęby, dwa - zauważyłam, że zaczyna się drapać nawet przy tych karmach, przy których wcześniej tego nie robiła (objawy mijają po kilku dniach bez suszu), miewa do tego problemy z przepełnionymi gruczołami okołoodbytowymi. Zastanawiam się zatem nad zmianą sposobu żywienia i proszę o wszelkie sugestie. P.S. Jedyna nietolerancja w przypadku jedzenia domowego, jaką udało mi się jednocznacznie ustalić, dotyczy indyka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
martazobeniak Posted July 18, 2015 Author Share Posted July 18, 2015 Ktoś? coś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Balbina. Posted August 3, 2015 Share Posted August 3, 2015 Chyba jestem w podobnej sytuacji :) Generalnie staram się mojemu psu(york,4kg) dawać jak najbardziej zróżnicowane posiłki- mam pomrożone kawałki mięsa,po ok. 120 g- rozmrażam je, gotuję, do tego dodaję łyżkę startych surowych warzyw i łyżkę(czubatą) wypełniacza. Z mięs daję golonki z indyka, udka z kurczaka, udka z kaczki,wołowinkę,najlepiej dobrze poprzerastaną i oczywiście ryby- najczęściej daję łososia, odkrajam kawałek ze swojego,"obiadowego" i krótko gotuję. Z warzyw za dużo nie daję- właściwie to tylko marchew, pietruszka, kalarepa. Z wypełniacza- płatki owsiane, ryż. Dla mojego psa to jest wystarczająca ilość, ma w misce suchą karmę, ale nie dojada- jak dawałam ok. 100 g mięsa i nie dawałam wypełniacza- dojadał, zwiększyłam porcję i żywi się już tylko gotowanym ;) Na razie też się sama uczę co i jak dawać, mój psiak też był na mieszanym jedzeniu- rano karma, później trochę ugotowanego mięsa, ale miałam problem ze znalezieniem dobrej karmy- po acanie, orijenie miał rewolucje żołądkowe, a royalem nie chcę go już karmić ;) Jak przygotowuję te mięsa to zawsze daję mu do obgryzienia chrząstki np. z golonki z indyka, teraz myślę jak dawać nabiał no i jaki olej stosować- czytałam o oleju z łososia,może zamówię jakąś małą butelkę na próbę.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Balbina. Posted August 3, 2015 Share Posted August 3, 2015 Znalazłam coś takiego, tekst autorstwa lek.wet. Doroty Sumińskiej: Zapotrzebowanie bytowe zdrowego dorosłego, 10-kilogramowego niepracującego psa na białko wynosi ok. 4-6 dkg; jest to odpowiednik mniej więcej 10-15 dkg mięsa, a więc ilości niewielkiej. Zapotrzebowanie bytowe to podstawowe zapotrzebowanie niezbędne do przemiany fizjologicznej w organizmie bez dodatkowych obciążeń. Zatem zapotrzebowanie pokarmowe psów pracujących jest mniej więcej dwukrotnie większe. Dobowa porcja przeciętnego, zdrowego, niepracującego 10- kilogramowego psa powinna zawierać po równo mięso, węglowodany i warzywa. A więc jeśli podajemy 10-15 dkg mięsa (ew. z dodatkiem innych produktów białkowych), to podajemy 10 dkg węglowodanów i 10 dkg warzyw. Kierujemy się w tym przypadku zdrowym rozsądkiem. Trzeba uwzględnić także apetyt i temperament psa. Zwierzę, które spędza większość dnia w domu, ale jest bardzo żywe i ruchliwe, może mieć trochę większe potrzeby. Pomocny będzie schemat: 1-2 dkg mięsa na 1 kg masy ciała psa/dobę. - 1 dkg/ kg masy ciała – psy duże - 2 dkg/kg masy ciała – psy małe Czyli na dzień dla naszych psiaków wychodziłoby po 100 g mięsa, 100 g wypełniacza i 100 g warzyw.. JA daję więcej mięsa i mniej reszty, bo mój psiak jest trochę mniejszy, ale ogólnie chyba porcja wychodzi w miarę proporcjonalna do tego co jest tutaj napisane ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ares_biz_pl Posted August 14, 2015 Share Posted August 14, 2015 Jeżeli tego przestrzegasz to oczywiscie w praktyce wyjdzie to dosyć proporcjonalnie,nawet stawiając na większą ilość mięsa. To nie zaszkodzi i nie masz się czego obawiac. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.