maja07505 Posted May 10, 2015 Share Posted May 10, 2015 To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich serdecznie. Mam 5-letnią suczkę rasy Cocer Spaniel. Tekila parę dni temu miała operację, mastektomię ze sterylizacją. Wiem, że wiele osób uważa, że zmiana karmy po sterylizacji nie jest konieczna ale w naszym przypadku trzeba. Przedoperacyjne badanie USG wykazało, że nerka (bo jest tylko jedna) nie jest w stanie idealnym i możliwe, że za kilka lat Tekila będzie miała niewydolność tej nerki. Wiem, że główną przyczyną tycia po sterylizacji jest brak ruchu, nawet przy karmieniu takim samym jak przed zabiegiem, ale więcej ruchu niż dotychczas (tj. max pół godziny spacerku dziennie) nie mogę jej zafundować, bo ma niedowład nóżki i dłuższe spacery bądź bieg sprawiają jej ból. Stąd konieczność zmiany karmy. Bardzo proszę, polećcie mi jakieś konkretne karmy, albo powiedzcie jakich składników szukać na opakowaniu lub co powinnam jej gotować, żeby nie zaszkodzić nerce i żeby nie przytyła. Wiem, że są specjalne karmy dedykowane dla suczek po sterylizacji ale te są bardzo drogie i nie wchodzą w rachubę, więc jeśli macie jakieś w miarę dobre (do 15zł za 1kg) to proszę o informacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erica Posted May 10, 2015 Share Posted May 10, 2015 W tej cenie jest dość duży wybór np. Josera balance, Brit premium czy Brit care. Jest na dogo wątek o karmieniu nerkowców - poszukaj. Podlinkowałabym ale google nie wyszukuje mi wątków z dogo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maja07505 Posted May 10, 2015 Author Share Posted May 10, 2015 Dziękuję za odpowiedź, będę szukać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gryf80 Posted May 10, 2015 Share Posted May 10, 2015 maja -dodam tylko -badaj raz na 2 -ce mocz psa i raz na 6 m-cy kreatyninę(z krwi),dowiesz się wtedy czy zmieniac karmę dedykowana psom chorym na nerki czy jeszcze moze być na diecie "lekkiej" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maja07505 Posted May 10, 2015 Author Share Posted May 10, 2015 Tak, mocz, krew i jeszcze badanie USG co pół roku. Póki nie zajdzie taka konieczność nie będę kupować specjalistycznej karmy na nerki. Do tej pory Tekila dostawała karmę z supermarketu, która (co sobie uświadomiłam po badaniach przedoperacyjnych) jest z pewnością mało zdrowa i źle wpływa na nerkę. Więc dopóki karma renal nie będzie konieczna chcę jej podawać jakąś zwykłą, ale zdrową i tak zbilansowaną, by przy ograniczonym ruchu nie przytyła. Obawiam się tego bo cocer spaniele mają tendencję to tycia, to plus sterylizacja plus brak ruchu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inka33 Posted May 10, 2015 Share Posted May 10, 2015 Może http://www.zooplus.pl/shop/psy/karma_dla_psa_sucha/eukanuba/special_care/47814 ...? Kosztuje ok.11zł/kg, a ma nienajgorszy skład. Nie zawiera barwników, aromatów i sztuczbych konserwantów. Ja swoją grubaśnicę odchudzałam i m.in. na tej karmie dobrze nam szło (może np. przez brak kukurydzy...?). Tylko zapytaj weta, czy 22% białka jest wartością do przyjęcia dla nerkowca. Życzę zdrówka! :) PS. Jak patrzysz na cenę, to przeliczaj na dzienne zapotrzebowanie, bo wyjdzie Ci drożej, jak tańsza karma na krócej starczy. ;] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gayka Posted May 15, 2015 Share Posted May 15, 2015 a ja bym zdecydowanie szła w karmę specjalistyczną, bo to jedną nerkę trzeba chronić ! za 12 zł za 1 kg masz weetrynaryjną karmę bez sztucznych dodatków i polepszaczy . Na niej z pewnością też nie przytyje i przy okazji ochronicie wątrobę . http://www.keko.pl/eukanuba-renal-dog.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wet_CBDNA_pl Posted May 18, 2015 Share Posted May 18, 2015 Aby mieć pewność i wykluczyć alergię czy uczulenie to proponuję wykonać niezbędne testy,akurat tym się zajmujemy więc chętnie pomożemy. Z karm polecam jeszcze Acane- równie dobra pod względem jakości jak Josera czy Britt care. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gryf80 Posted May 18, 2015 Share Posted May 18, 2015 przeciez napisała że drogie nie wchodzą w rachubę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ares_biz_pl Posted May 29, 2015 Share Posted May 29, 2015 W takim razie jakie wchodzą? Pytanie czy tutaj w ogole można iść na "kompromis" i uniknąć droższej karmy na rzecz tanszej,wtedy pojawia się pytanie o jej jakość. U nas np weterynaryna karma z tych tańszych nie sprawdziła się. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monieq Posted August 30, 2016 Share Posted August 30, 2016 Totalnie, karma, która ma w składzie około 25-30% świeżego mięsa, czyli pod odliczeniu wody, która z niej zniknie w procesie produkcji, to będzie ile faktycznie, 5% mięsa w suchej masie? Mniej? A dodatkowo to przecież nie jest samo porządnej jakości mięso, tylko też produkty pochodzenia zwierzęcego - czyli wełna, kopytka, piórka i inne niedopuszczone do obrotu na rynku ludzkiego pożywienia smakowitości. Na rynku jest wiele lepszych karm i wiele lepszych firm, które nie stosują tak upierdliwych form reklamy jak ta powyżej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marik Posted September 5, 2016 Share Posted September 5, 2016 Dla psa z takimi schorzeniami powinna być podawana karma specjalistyczna, może warto skonsultować się z weterynarzem aby pomógł coś dobrać. Artemis fresh mix jest jedną z lepszych zdrowych karm, nie jest to karma z tego co mi wiadomo przeznaczona typowo dla nerkowców, ale czytałem, ze należy do karm holistycznych i jest jedną ze zdrowszych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts