Basia787 Posted May 14, 2012 Share Posted May 14, 2012 Z tą truskawką to taki przykład dałam :). Ogólnie owoce jakoś mi do mięsa nie pasują. Tak się obawiam czy po surowej marchewce nie będzie miał rozwolnienia. A inne warzywa gotować czy też lepiej surowe, np. pietruszkę albo buraka można dać surowego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Besti Posted May 14, 2012 Share Posted May 14, 2012 Basiu może truskawki z kurczakiem dziwnie brzmią i smakują ale niekoniecznie dla psa. Przecież zapewne sama nie zjadłabyś nieposolonego mięsa chrupiąc marchewkę:) Jeśli psu smakuje to proszę bardzo. Ja z owoców daję w sumie tylko regularnie jabłka i banany pokrojone i zmieszane z jedzeniem, mandarynka zaszkodziła. Gryf ale gotowana marchewka zawiera np więcej przyswajalnej witaminy A niż surowa więc są i plusy i minusy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filodendron Posted May 14, 2012 Share Posted May 14, 2012 [quote name='Basia787']Ogólnie owoce jakoś mi do mięsa nie pasują.[/QUOTE] Nie pasują? Toż to najmilsza podniebieniu kompozycja :) Filet z brzoskwinią, indyk z żurawinami, kurczak duszony w jabłkach, schab ze śliwką. Mniam, mniam, same pyszności :) Spróbuj domieszać surowych warzyw czy owoców do psiego posiłku - tylko na początek po troszeczce, zaczynając od łyżki dosłownie lub dwóch, trzech, jeśli pies duży, i obserwując psa, a raczej to, co z niego wychodzi. Ważne, żeby było dobrze rozdrobnione (wytłoki z sokowirówki zmieszane z sokiem albo warzywa/owoce utarte na drobnych oczkach tarki. Zobacz, jak reaguje. Jeśli dobrze, to można zwiększyć dawki i jak najbardziej można dać surowego buraka, pietruszkę czy inne warzywa. Cenna też jest zielenina - nać pietruszki, młode liście kalarepy (zaczyna się sezon), ja daję też kiełki lucerny - taka młoda trawka :) Mój psiak lubi leśne owoce - jagody, jeżyny i maliny - pod warunkiem, że naprawdę są z lasu, a nie z plantacji :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Martens Posted May 15, 2012 Share Posted May 15, 2012 [quote name='filodendron']Nie pasują? Toż to najmilsza podniebieniu kompozycja :) Filet z brzoskwinią, indyk z żurawinami, kurczak duszony w jabłkach, schab ze śliwką. Mniam, mniam, same pyszności :) [/QUOTE] Ja dodam jeszcze schab z truskawkami i imbirem :loveu: Surowe warzywa możesz dać starte cieniutko blenderem albo przepuszczone przez sokowirówkę; buraka, pietruszkę też. Tylko z pietruszką i selerem ostrożnie ilościowo, bo to wiadomo, moczopędne ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filodendron Posted May 15, 2012 Share Posted May 15, 2012 [quote name='Martens']Ja dodam jeszcze schab z truskawkami i imbirem :loveu: [/QUOTE] Nadziewany czy duszony "w"? Daj przepis, brzmi pysznie, uwielbiam imbir a właśnie udało mi się kupić piękne, sprężyste bulwy :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basia787 Posted May 15, 2012 Share Posted May 15, 2012 Dziękuję Wam za rady :). Na razie wybrałam z mrożonki warzywnej kalafiora i zielony groszek (dałam ugotowane) i czekam na reakcję. Ale jak tylko pojadę na zakupy kupię jakieś świeże warzywka i będziemy próbować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gryf80 Posted May 16, 2012 Share Posted May 16, 2012 u moich po kalafiorach czy też brokułach no i oczywiście straczkowych.....strasznie bączą... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filodendron Posted May 16, 2012 Share Posted May 16, 2012 Mój po groszku tak, ale brokuły i kalafior to już spokojnie wciąga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gryf80 Posted May 17, 2012 Share Posted May 17, 2012 wczoraj za dużo fasolki zielonej ugotowałam-zostały mi 2 konkretne łyżki wrzuciłam rudej do michy-zjesć zjadła,ale myślałam że w nocy mnie "zagazuje" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiniaczeq Posted August 12, 2012 Share Posted August 12, 2012 dziewczyny, mam szczeniaka, który ma 6 tygodni. Właśnie tak sobie czytam ten wątek i zastanawiam sie czy w podobny sposób mogę karmić mojego szczeniaka?(oczywiscie w znacznie mniejszych proporcjach, czytałam że do 5 razy dziennie o stałych porach) to mieszaniec, ale widze że wasze posty są o starszych niż mój :huh: [URL]http://oi45.tinypic.com/2rml092.jpg[/URL] [attachment=1760:8788.attach] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gryf80 Posted August 13, 2012 Share Posted August 13, 2012 jeśli ma 6 tyg to 5 x dz. jest ok.ale nie dodawaj warzyw wzdymających(kalafior kapusta fasolka) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maly.filip Posted August 13, 2012 Share Posted August 13, 2012 kolega ma rację Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
montana40 Posted September 30, 2012 Share Posted September 30, 2012 [h=2][IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/icons/icon1.png[/IMG][/h] [INDENT] Witam.wiem że temat był poruszany co do proporcji gotowanego jedzenia ale tak jakoś ogólnikowo np2:1 1:1 itp. mnie interesuje jak to wagowo podać na psa 30kg tzn. ile dkg mięsa na dzień , ile gram ryżu i ile gram warzyw na całodzienną porcje oczywiście to sobie podziele na 3 posiłki bo tyle dostaje tylko nie umiem jakoś tych proporcji zbilansować ile dokładnie czego ma być i tez tak na oko robie dodam że pies ma 3 lata i jest to bokser z wrażliwym układem pokarmowym,bardzo dziękuję za odpowiedź [/INDENT] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FridaOzzy Posted October 7, 2012 Share Posted October 7, 2012 to ja dam własny przepis :) 1kg serc wieprzowych(1kg/8zł) 100g ryżu (ok 50groszy?) pietruszka zmielona marchewka starta wszystko wygotowane i wymieszane, psiakowi smakuje, z witaminami raczej nie ma też problemu ? :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Besti Posted October 7, 2012 Share Posted October 7, 2012 [quote name='fridaso']to ja dam własny przepis :) 1kg serc wieprzowych(1kg/8zł) 100g ryżu (ok 50groszy?) pietruszka zmielona marchewka starta wszystko wygotowane i wymieszane, psiakowi smakuje, z witaminami raczej nie ma też problemu ? :)[/QUOTE] Ja byłabym ostrożna z tym przepisem;) Same serca, ogólnie podroby mają za dużo fosforu co nie działa pozytywnie na psy, szczególnie młode. Tymbardziej wieprzowe- wieprzowina nie jest wskazana dla psów, ma za dużo cholesterolu który jest śmiertelnie szkodliwy dla nich, więc najlepiej zrezygnować z wieprzowiny lub ilość zminimalizować;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Albinos Posted October 30, 2012 Share Posted October 30, 2012 Jak jak chce dogodzić mojemu psiunkowi lupije mu watróbeczkę i robię tylko dla niego :D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basia Z. Posted November 25, 2012 Share Posted November 25, 2012 może warto reaktywować ten wątek :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jolam Posted November 25, 2012 Share Posted November 25, 2012 Też tak myślę, że warto by tu podyskutować. Ja swojemu gotuję tak: ryż płatki owsiane siemie lniane włoszczyzna z mrożonki albo utarta marchewka no i mięsko - kurczaczek albo indyk albo wołowinka. Raz w tygodniu zamiast mięska daję podroby - serduszka, żołądki i trochę wątróbki, wszystko drobiowe. Na koniec dodaję trochę natki pieruszki, jeśli nie mam świeżej to dodaję suszoną. Rano mój psiór dostaje porcję karmy suchej a popołudniu gotowane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basia Z. Posted November 25, 2012 Share Posted November 25, 2012 Ja chętnie poczytam co tu ludzie piszą może zastosuję wobec swoich psinek jakieś przepisy, bo mi wybrzydzają i chyba im się nudzi w kółko to samo, chociaż dobre jedzonko im daję, nawet im podjadam :) bo nie lubię słonego ani pikantnego. Ale podobnie tak jak Ty "jolam" oprócz jedzonka szykowanego w domu daję im trochę suchej karmy a niektórzy krytykują, że takie mieszanie karmy z "domowym" to jest niezdrowo :confused: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filodendron Posted November 25, 2012 Share Posted November 25, 2012 [QUOTE][COLOR=#000000]Ja chętnie poczytam co tu ludzie piszą[/COLOR][/QUOTE] My byliśmy na BARFie od 2009 roku (z dłuższą przerwą gdzieś w trakcie na próby z suchymi karmami i gotowanie) i parę tygodni temu przeszłam z psem na gotowane. Staram się stosować podobne zasady jak w BARFie, czyli przede wszystkim różnorodność mięsa - zamiennie kurczak, indyk, wołowina, ryba, wieprzowina, kaczka nam się też zdarzyła, jak przyuważę królika, gęś - też podam. Wołowinę podaję na surowo. Oczywiście od czasu do czasu podroby - serca, wątróbka, żołądki. Do tego warzywa i owoce - jak leci pomijając cebulę, winogrona - teraz, w sezonie późno jesiennym daję marchew, cukinię, dynię, buraki, pietruszkę (nać), seler, jabłka, gruszki. Warzywa różnie - czasem gotowane, czasem surowe. Jeśli surowe, to starte na najdrobniejszych oczkach tarki. Początkowo próbowałam bez wypełniaczy typu ryż tak jak w BARFie, ale to się nie udaje - bez kości posiłek jest za mały objętościowo i energetycznie też, bo pies schudł. Zaczęłam więc dodawać wypełniacze w niewielkiej ilości - najchętniej ziemniaka, ale on musi być świeżo ugotowany, nie wystudzony w lodówce, więc nie zawsze takiego mam ;) Jeśli nie mam, daję płatki owsiane, gryczane, czasem ryż. Niezbyt dużo - taki dodatek do mięsa i warzyw. Do posilków dodaję mielone skorupki jajek - bo mięso bez kości jest zbyt bogate w fosfor. I dodaję te wszystkie naturalne "suplementy" witaminowe, które stosuje się w BARFie, czyli żółtko jaja, oleje (z łososia, czasem oliwa z oliwek, olej z pestek winogron), suszoną pokrzywę na zmianę z suszonymi algami morskimi. No i za dwa, trzy miesiące będę mogła powiedzieć, jak się psu na tym żyje ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jolam Posted November 25, 2012 Share Posted November 25, 2012 [quote name='Basia Z.']Ja chętnie poczytam co tu ludzie piszą może zastosuję wobec swoich psinek jakieś przepisy, bo mi wybrzydzają i chyba im się nudzi w kółko to samo, chociaż dobre jedzonko im daję, nawet im podjadam :) bo nie lubię słonego ani pikantnego. Ale podobnie tak jak Ty "jolam" oprócz jedzonka szykowanego w domu daję im trochę suchej karmy a niektórzy krytykują, że takie mieszanie karmy z "domowym" to jest niezdrowo :confused:[/QUOTE] Nie wim czy zdrowe czy nie ;-) ja mojemu tak daję i nie wiem co tu jest niezdrowego.... ludzie różne rzeczy mówią. filodendron pisze, że daje ziemniaka sawojemu psu a ludzie piszę że psy nie trawią ziemniaków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Basia Z. Posted November 25, 2012 Share Posted November 25, 2012 [quote name='jolam']Nie wim czy zdrowe czy nie ;-) ja mojemu tak daję i nie wiem co tu jest niezdrowego.... ludzie różne rzeczy mówią.[/QUOTE] No właśnie. W końcu w ludzkiej diecie też nie jest tak, że jedne dania wykluczają inne a sucha karma dla psa to chyba tylko jedna z potraw. Ja od pewnego czasu już tylko adoptuję sunie ze schronisk i to takie raczej starszawe więc nie dowiem się dokładnie ile latek przeżywają ale kiedyś miałam trzy pudelki od szczeniaka, tak samo były karmione i wszystkie przekroczyły 16 rok życia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filodendron Posted November 25, 2012 Share Posted November 25, 2012 Sucha karma, taka w miarę dobra, teoretycznie ma zbilansowane wszystkie składniki zgodnie z potrzebami psa - białko, węglowodany, tłuszcz, minerały i witaminy ze szczególnym uwzględnieniem stosunku wapń-fosfor. Dlatego mówi się, że mieszanie z domowym jest niezdrowe - bo zaburza ten bilans. I tak rzeczywiście jest, jeśli znacząco zmienia się proporcje dodając np. sporo mięsa (fosfor) i nie równoważąc go źródłami wapnia. Myślę, że po prostu o każdym posilku trzeba myśleć w kontekście tych potrzebnych psu składników - jeśli podaje się domowe dodatkowo, to ono powinno się w jakimś nieco dłuższym okresie (10-14 dni) zbilansować podobnie jak sucha karma zbilansowana jest a'priori. Tak "myśli się" w BARF-ie i wydaje mi się, że to dotyczy każdego domowego jedzenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Monika i Max :) Posted December 22, 2012 Share Posted December 22, 2012 Ma ktoś jakieś przepisy ze szprotkami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yongman Posted December 24, 2012 Share Posted December 24, 2012 A można dawać psu gotowane porcje rosołowe z ryżem? :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.