odpmi Posted November 27, 2012 Share Posted November 27, 2012 Czy powinnam dodać witaminy do jedzenia mojego psa, jesli jest dobrze zbilnasowane? Jak wy robicie? Mój je: 1. Mięsa: korpus z kurczaka / pierś z kurczaka / serca kurczaka / wieprzowina 2. Wypełniacz: ryż / kasza / makaron 3. Warzywa: marchewka / pietruszka / burak / brokuły / ziemniak Oprócz tego czasem jajko, masło, nabiał Codziennie odstaje coś innego.. Dodatkowe podawanie witamin wydaje mi sie bez sensu, a moze nie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
filodendron Posted November 28, 2012 Share Posted November 28, 2012 Powinnaś przede wszystkim suplementować wapń, bo brak tu jego źródeł (nabiał od czasu do czasu to może być za mało) - no chyba że dajesz korpusy w całości, ale piszesz "gotowane", a kości gotowanych się nie daje, więc rozumiem, że tylko obierasz z nich resztki mięsa i chrząstki. Poza tym moim zdaniem warto byłoby rozszerzyć listę mięs o indyka, rybę, wołowinę w miarę możliwości finansowych (czasem można kupić tanie okrawki - to nie musi być chude mięso) a jeśli masz dostęp do bardziej wyszukanych typu konina, baranina, kaczka, królik, gęś to też jak najbardziej. Podobnie rozszerzyłabym listę warzyw i owoców. Ziemniaków nie traktuj jak warzywo - przerzuć je do punktu 2 jako zamiennik dla ryżu, kaszy, makaronu. Ten wapń jest ważny. Inne suplementy to już zależy od kondycji psa. Ja dodaję oleje (z łososia, z pestek winogron, oliwę z oliwek - zamiennie), algi morskie na przemian z pokrzywą, siekaną zieloną pietruszkę, regularnie żółtko - czyli takie naturalne źródła witamin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
batic Posted November 28, 2012 Share Posted November 28, 2012 Od czasu do czasu powinnaś mu dawać kostkę do pogryzienia natomiast żadnych dodatkowych witamin raczej nie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joven Posted February 15, 2013 Share Posted February 15, 2013 a czy ta prasowana kosc moczona w wapnie , to jest zrodlo bialka czy tylko taki pic na portfel? :) bo moj maluch je uwielbia i je 2 duze tygodniowo (takie 20cm, a on wazy 5 kg) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olga2309 Posted February 16, 2013 Share Posted February 16, 2013 A skorupki od jaj to nie źródło wapnia? Czytałam w książce,że trzeba je tylko wyprażyć w piekarniku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gryf80 Posted February 16, 2013 Share Posted February 16, 2013 joven- pic "na portfel" olga-trzeba je dobrze zmielić w maszynce np.do mielenia ziarnek kawy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.