Nugatowa Posted February 15, 2007 Share Posted February 15, 2007 [INDENT]Witajcie :razz: Mam wątpliowści, mój seter ma dośc gesta i długa sierść na froncie. Oczywiście nosi obroże zwykła i zaciskową, jak był maluchem nosił szelki bardzo dobrze ten okres wspominam i chcialabym do szelek powrócić. Boję się jedynie, że szelki mogą powodować wycieranie sierści a tego bym bardzo nie chciala Spotkaliście się już z taką sytacją ? [/INDENT] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
taks Posted February 16, 2007 Share Posted February 16, 2007 Wycierać chyba nie powinny.Raczej loki mogą się załamać. U "ciałciałków" np stosuje się szelki ze skóry szytej w rulony (a nie paski )właśnie dla ochrony wspaniałej grzywy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PALATINA Posted February 16, 2007 Share Posted February 16, 2007 U moich PONek robiły się straszne kołtuny pod pachami po szelkach, ale seter to nie PON ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nefre Posted February 16, 2007 Share Posted February 16, 2007 Mój golden biega w szelkach od prawie 2 lat,nie ma problemów z przetartą czy skołtunioną sierścią. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
magda12 Posted February 17, 2007 Share Posted February 17, 2007 wydaje mi się że szelki nie będą wycierać sierści, pod warunkiem że będą skórzane z takim jakby filcem od spodu:lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
puli Posted February 17, 2007 Share Posted February 17, 2007 Własnie filc najbardziej kosmaci i wyciera sierść. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marmara_19 Posted February 18, 2007 Share Posted February 18, 2007 a mzoe guardy manmata?drugi pasek nie mzoe przechodzic tuz pod/za pachami ale troche dalej.. na moim ONku nie bylo jakos specjalnie widac sz\ladu z ich noszenia... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moth Posted February 18, 2007 Share Posted February 18, 2007 Kinga musisz uważać. Ja właśnie jestem na etapie szukania szelek do roweru. Niestety jedne już wylądowały w kącie, bo strasznie kołtuniły Szarlocie włos pod pachami. Te szelki to Ferplast Easy. Zastanawiam się nad miekkim Rogzem z serii Alpinist. Wydaje mi się, że ważne jest, aby szelki nie były bezpośrednio za łapami. I nie mogą się na psie przemieszczać. Mam nadzieję, że rozumiesz. :p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nugatowa Posted February 18, 2007 Author Share Posted February 18, 2007 Dziękuje wszystkim za rady ! :multi: Przemyślałam to wszystko i postanowiłam, że szelki kupię na wiosnę i to własnie będzie Rogz bądź Manmat, no tak jak Stella powiedziała im dalej za pachami tym lepiej. PS: Bazylka ma fajne :razz: i właśnie chyba z Manmata Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
moth Posted February 18, 2007 Share Posted February 18, 2007 [quote name='Nugatowa'] PS: Bazylka ma fajne :razz: i właśnie chyba z Manmata[/quote] Nie widziałam jej jeszcze w takich szelkach. :-) Rogz jest o tyle fajny, że mogę go sobie w sklepie przymierzyć, zamówić taki wzorek jaki chcę i jeszcze jak kupie u siebie to wyjdzie mi taniej. A teraz są nowe wzorki i chcę sprawdzić, w którym Szarlocie będzie najładniej. :evil_lol: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Meritt Posted February 18, 2007 Share Posted February 18, 2007 Ja mam szetlanda i szelki, które wspaniale się sprawują;) Nie kosmacą sierści i nie wycierają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
puli Posted February 18, 2007 Share Posted February 18, 2007 [quote name='Meritt']Ja mam szetlanda i szelki, które wspaniale się sprawują;) Nie kosmacą sierści i nie wycierają.[/quote] A jakiej rasy sa te szelki?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
coztego Posted February 24, 2007 Share Posted February 24, 2007 [B]Nugatowa[/B], zdecydowanie warto zapłacić za porządne szelki. Przy zwykłych, z "indiańskiej" taśmy nawet Kreska miała wytartą sierść, głównie na klacie i pod pachami. Odkąd chodzi w rogzie - nie ma śladu po szelkach. :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts