Jump to content
Dogomania

Karolina972

Members
  • Content count

    11
  • Joined

  • Last visited

  1. Potrzebuje porady odnośnie czesania DONka. Zastanawiam się nad zakupem FURminatora... Dla Owczarka odpowiedni to rozmiar L do długiej sierści ale problem w tym, że mój Owczarek ma dopiero 3 miesiące i zastanawiam się czy mogę go tym czesać? Chciałabym kupić od razu rozmiar L żeby posłużył mi na dłużej bo wiadomo, że szczeniak szybko rośnie ale zastanawiam się czy będzie odpowiedni do czesania teraz. Czy może teraz zacząć od jakiegoś grzebienia... we wcześniejszych wątkach ktoś polecał np taki https://www.karusek.com.pl/produkt/3233_trixie_grzebien_grabie_podwojne/?cat=155 ale też nie wiem czy jest on odpowiedni już teraz. Proszę o jakieś porady i najlepiej konkretne linki do produktu.
  2. Kiedy zacząć czesać donka ? Mój ma dopiero 3 miesiące i szczenięcy puszek czy już powinnam zacząć ją czesać ? Jeśli tak to od jakiej szczotki zacząć ?
  3. Karolina972

    Barf jadlospisy!!!

    Wiem ale jest to 2-3 % masy dorosłego więc najpierw spróbowałam 2,5% teraz zwiększam do 3%. Porcje podrobów podzieliłam na rano i wieczór ale to wciąż jest 15%. No i żołądki 20%..
  4. Karolina972

    Barf jadlospisy!!!

    Witam! Proszę o sprawdzenie mojego jadłospisu dla 3 miesięcznego Owczarka Niemieckiego. Moja suczka jest 2 tygodnie na barfie. Zaczęłam od porcji dziennej 750gr ale okazało się to za mało dla niej więc teraz będę robić porcję po 900gr. Jeśli chodzi o kości to dostawała narazie stłuczone ogony wieprzowe ale w małych ilościach (bałam się, że jest za mała + początki barfa).Teraz wprowadzę porcje rosołowe drobiowe i kacze. Tak wygląda mój proponowany jadłospis na tydzień. 1) 115g korpus z kaczki + 65g nerki 380g golonko indycze (bez kości) 150g żołądki + 50g nerki 2) 115g korpus z kury + 65g wątróbka 380g mięso gulaszowe wieprz. 150g żołądki + 65g wątróbka 3) 115g skrzydełka z kury + 65g płucka 380g mięso mielowe wieprz. 150g żołądki + 65g płucka 4) 115g szyje z kaczki + 65g nerki 380g golonko indycze (bez kości) 150 g zołądki + 65g nerki 5) 115g skrzydełka z kaczki + 65g serca 380g schab wieprzowy 150 g żołądki + 65 g serca 6) 115g szyje z kury + 65g płucka 380g mięso mielone z indyka 150g żołądki + 65g płucka 7) 115g korpus z kury +65g wątróbka 380g schab wieprzowy 150g żołądki + 65g wątróbka Wiem, że w moim jadłospisie brakuje wołowiny ale narazie szukam miejsca gdzie ją taniej kupić bo 25zł lub 30zł za kilo to mnie troszkę przeraża. Oprócz tego dorzucę jeszcze raz w tygodniu całe jajko surowe no i oczywiście warzywa i owoce ale tego już tutaj nie wpisuje. Jakimi suplementami uzupełnić taką dietę ?
  5. Karolina972

    Mięso, podroby. Jak to połączyć?

    Odnośnie tej tabeli też wychodzi 300gr dziennie... Wydaje mi się to mało aczkolwiek jest bardziej logiczne. Jeżeli policzę 3% od wagi dorosłego psa to gramatura się nie zmieni, więc nie ważne czy pies ma 2 miesiące, pół roku czy rok to i tak ma dostawać 900gr? Oczywiście wiem, że są to wartości orientacyjne i należy obserwować psa...
  6. Karolina972

    Mięso, podroby. Jak to połączyć?

    Odwiedziłam forum Barfny Świat no i trochę się pogubiłam... Według tego co napisała Patmol moja sunia powinna zjadać 900gr dziennie (dorosła suczka Owczarka około 30kg) Ale na wymienionym wyżej forum jest napisane "Szczenięta dużych ras, bardzo aktywne do 6 miesięcy. Masa ciała x 0,02 x 2,5 " Czyli jak szczeniak waży teraz 6kg to powinnien zjadać 300gr. To jak to w końcu jest ?
  7. Karolina972

    Mięso, podroby. Jak to połączyć?

    Wiem, że nie wystarczy to co kupiłam po prostu widziałam jadłospis na jakimś blogu i autor napisał, że najlepiej zacząć u szczeniaka od korpusów lub skrzydełek więc to kupiłam.
  8. Karolina972

    Mięso, podroby. Jak to połączyć?

    Witam! Mam 9 tygodniowego Owczarka Niemieckiego jest to suczka i waży 6kg. Postanowiłam, że nie chce go karmić suchą karmą. Czytam i czytam o Barfie ale wziąż ciężko to ogarnąć. Kupiłam na początek skrzydełka z kurczaka, wątróbke drobiową, serca wieprzowe,nerki wieprzowe, ryż i marchewke. Mam też twaróg, jajka i jogurt naturalny. Czy ktoś mogłby mi pomóc ułożyć z tego jadłospis na kilka dni? Tylko dokładny z gramaturą. Wyciągłam narazie kości ze skrzydełek bo przeczytałam, że lepiej zacząć dawać korpusy od 12 tygodnia. Nie wiem czy pytanie jest w odpowiednim dziale bo chcę dodawać rownież gotowany ryż do surowego mięsa.. Proszę o pomoc
  9. Karolina972

    Owczarek niemiecki. Brit,Bosch,Josera czy Eukanuba?

    Patrząc na skład karmy Brit Care zawiera mączke jagnięcą a Brit Premium mięso. W innych wątkach wyczytałam, że mączka to zło... Chyba, że coś źle zrozumiałam. Nie jestem jeszcze zbyt świadoma w tym temacie więc proszę mnie zrozumieć.
  10. Karolina972

    Owczarek niemiecki. Brit,Bosch,Josera czy Eukanuba?

    Czy napisałam powyżej, że będę karmić tylko i wyłącznie karmą ? No chyba nie. Czekam na opinie odnośnie karmy ale widzę, że żaden post nie obędzie się bez komentarzy o mięsie.
  11. Witam! Dzisiaj zostałam szczęśliwą właścicielką 9 tygodniowego Owczarka Niemieckiego długowłosego. Hodowca podawał szczeniakowi karmę Boscha i taką też dostałam od niego w wyprawce. Zastanawiam się czy pozostać przy tej karmie czy zmienić na jakąś inną. Jaką więc karmę polecacie? Moje propozycje to Brit Premium Junior L, Josera Kids, Eukanuba Puppy Large Breed czy Bosch Junior Maxi ? Która z tych wymienionych jest najlepsza? Którą od razu wykluczyć ? A może jakieś inne propozycję Od razu dodam, że moje pytanie jest odnośnie karmy suchej a nie innego rodzaju karmienia typu BARF itd. Dziękuje za odpowiedzi.
×